RO EN
السلة فارغة

SECTORUL 6: Investitii multidirectionale, pentru o dezvoltare armonioasa

Dezvoltarea urbana din Vestul Capitalei a luat amploare in ultimii ani si investitiile atrase schimba fata intrarii in Municipiul Bucuresti. Autoritatea locala sprijina investitiile, asigurand tot ce este necesar pentru o dezvoltare normala. La nivelul Sectorului 6 sunt in lucru sau in pregatire noi faze ale unor ansambluri de birouri de mari dimensiuni. Doua asemenea proiecte de anvergura se dezvolta in zona Bd. Iuliu Maniu, la intersectia cu Bd. Vasile Milea, pe terenul fostei platforme Pumac. In ceea ce priveste segmentul rezidential, Sectorul 6 se dezvolta in toate directiile, zonele predilecte fiind, insa, Splaiul Independentei, Bd. Uverturii, Bd. Ghencea, Sos. Grozavesti si Bd. Timisoara. In zona investitiilor publice, notabil este proiectul de constructie a Centrului Cultural European "Favorit", care va fi ridicat pe amplasamentul cinematografului Favorit, care va fi demolat, dar si cel de reabilitare si modernizare a insulei din centrul Lacului Morii, inclusiv coronamentului lacului.
Despre toate proiectele ce vor fi implementate in perioada urmatoare in Sectorul 6 si planurile de dezvoltare a zonei vorbeste Marcel Florentin Bera, arhitectul-sef al sectorului. Specialistul are o experienta profesionala de 28 de ani de arhitectura si 27 de ani in administratie publica.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta, in prezent, in Sectorul6?
- In zona proiectelor de birouri, Skanska, dezvoltator suedez, a finalizat prima cladire din ansamblul Campus 6 si urmeaza sa mai construiasca alte doua imobile (2S+P+11E) pr Bd. Iuliu Maniu nr. 6K, pentru care a obtinut autorizatii de construire la sfarsitul anului trecut. Pe o alta parte a fostei platforme industriale Pumac, un alt dezvoltator, River Development, a ridicat structura primei cladiri de birouri din cadrul proiectului The Light si urmeaza sa mai construiasca cateva cladiri. Forte Partners demareaza constructia celei de a treia cladiri (2S+P+10E+E11 tehnic) a ansamblului de birouri The Bridge, pe Soseaua Orhideelor nr. 15. Pe Bd. Preciziei, Grupul Renault si-a finalizat noul sediu care a fost dezvoltat de Globalworth si Elgan Group.
Proiecte mari sunt si ansamblurile rezidentiale pentru care am emis anul trecut mai multe autorizatii de construire. Un asemenea exemplu este investitia dezvoltatorului Sido Union, care a primit autorizatie pentru un ansamblu S+P+10-11E pe str. Brasov nr. 25. Tot aici putem sa incadram si Blu Residence Project, care a obtinut autorizatia pentru un ansamblu de locuinte colective cu 10 etaje pe Bd. Timisoara nr. 103J, dar si pe Aedificia Carpati SA care are autorizatie pentru un proiect de locuinte colective D+P+10E pe Bd. Ghencea nr. 158.
Nu trebuie sa uitam ca Bucurestiul a devenit atractiv turistic. Astfel, compania Novum Bussines Invest a obtinut autorizatie pentru construirea unui hotel S+P+Mz+9E pe Splaiul Independentei nr. 313A. Exemplele ar putea continua, pentru ca Sectorul 6 este in plina dezvoltare si a inceput sa devina atractiv pentru foarte multi dezvoltatori, fie ei mici sau mari.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, Sectorul 6 in urmatorii ani?
- In luna februarie, a acestui an, a fost semnat ordinul de incepere a lucrarilor de demolare a fostului Cinematograf Favorit, iar pe locul acestuia va fi construit Centrul Cultural European "Favorit". Acesta este un important proiect cultural al Primariei Sectorului 6. Noul centru Favorit va fi dotat cu cinematograf 3D, sala de spectacole multifunctionala cu o capacitate de 706 de locuri, plus alte doua sali de dans si balet cu suprafata de 150 mp fiecare, biblioteca publica, iar in holul de la parter vor putea fi organizate vernisaje. In plus, ecranul de pe fatada noii cladiri va fi actionat electric si va permite celor din exterior sa vada proiectii video culturale. Investitia este asigurata din bugetul local al Sectorului 6. Lucrarile de constructie vor fi realizate de societatea Aedificia Carpati, castigatoarea licitatiei publice. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, administratia locala va moderniza inclusiv piateta din fata fostului cinema, atat pe partea de spatii verzi, cat si aleile de acces.
Un alt proiect de mare anvergura pe care Primaria Sectorului 6 intentioneaza sa-l deruleze este reabilitarea si modernizarea insulei din centrul Lacului Morii, dar si coronamentului lacului. Astfel, coronamentul digului, de la stavilar si pana la insula va fi rezervat exclusiv pentru traficul pietonal. Vor fi amenajate pergole cu vegetatie si balustrade de protectie pe toata aceasta zona. La baza digului, vor fi construite piste pentru biciclete. De asemenea, pe insula va fi amenajata o plaja, o zona pentru practicarea activitatilor sportive, un loc de joaca pentru copii, terase etc.
In cartierul Drumul Taberei, la numarul 34, Administratia Pietelor Sector 6 va amenaja un mic complex comercial. In acest moment s-au demolat niste chioscuri care erau amplasate pe acest teren. Proiectul este in faza incipienta.
Pe partea de investitii in infrastructura, merita amintit proiectul de reamenajare arhitecturala si peisagistica a Bd. Iuliu Maniu, care va beneficia de investitii ample pe scuarul central, ce va fi refacut integral de la Piata Leul pana la Autostrada A1. Astfel, se vor suprainalta bordurile pentru a nu se mai scurge pamantul pe carosabil, se va monta gazon rulou si sisteme de irigatii noi. Pentru punerea in valoare a noilor amenajari, se vor instala sisteme de iluminat arhitectural. Pentru o vedere peisagistica unitara, materialul dendrologic de pe scuarul central al bulevardului Iuliu Maniu a fost transplantat in alte zone deficitare din sector.
Pe plan social, Primaria Sectorului 6 are in vedere sa construiasca un ansamblu de locuinte sociale, pe strada Alexandru Ivasiuc, din cartierul Crangasi. In luna februarie proiectul era la nivel de Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), urmand ca acesta sa fie definitivat si aprobat. In total, vor fi 5-6 blocuri P+5E, insumand cateva sute de apartamente.
De asemenea, administratia locala pregateste, pentru acest an, o serie de investitii importante pentru imbunatatirea tramei stradale, pentru construirea sau modernizarea unor unitati de invatamant, dar si pentru realizarea de locuinte sociale si reabilitarea termica a blocurilor vechi.
 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea / derularea lucrarilor de constructii?
- Nu toti locuitorii sunt multumiti de prevederile introduse prin PUZ-ul coordonator al Sectorului 6, acesta fiind principalul instrument administrativ care sustine dezvoltarea constructiilor la nivelul sectorului. S-a cerut in instanta, de catre cetateni, anularea PUZ-ului coordonator. Procesul a fost initial castigat de Primarie, dar apoi cetatenii au facut apel si au obtinut castig de cauza anul trecut. In luna ianuarie a anului curent a fost emisa si motivarea, astfel incat Primaria Sectorului 6 a facut recurs la sentinta pronuntata. In pofida faptului ca s-a cerut anularea sa in instanta, pana la pronuntarea unei hotarari definitive, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 6 este in continuare in vigoare, iar certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sunt emise tot in baza lui. O eventuala anulare a PUZ-ului coordonator ar insemna un blocaj pentru demararea/ derularea lucrarilor de constructii in sector.
 
- Care este zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din Sectorul 6?
- O zona cu mare potential este aceea prin care va trece viitorul drum expres care va strabate Sectorul 6 de la nord la sud. Acesta va fi legatura intre Bd. Timisoara si Prelungirea Ghencea. In acest moment, singura legatura existenta, strada Valea Oltului, este sufocata de trafic si nu exista posibilitate pentru largirea sa. Noua artera ar urma sa aiba cate trei benzi de circulatie pe sens. Putem vorbi aici si de penetratia Splaiului independentei - Ciurel - Autostrada A1, respectiv a sectiunii de la Podul Ciurel pana la autostrada, care va fi regandit. Acum traseul vizat de proiect este grevat de interdictie de construire, fapt ce a generat unele obiectii din partea locuitorilor zonei, dar toata lumea asteapta si este dornica ca acest proiect sa fie finalizat.
 
- Cum evolueaza implementarea programului de reabilitare termica din sector?
- Reabilitarea termica a blocurilor este un program indelung asteptat de locuitorii Sectorului 6. Acum, acest program trece la o noua etapa, prin demararea lucrarilor de reabilitare termica la peste 9.000 de apartamente, din 74 de blocuri de locuinte. Intr-o prima faza, s-au pus schelele la 24 de imobile (2.561 de apartamente), iar in urmatoarea perioada vor incepe lucrarile si la urmatoarele 50 de cladiri. Vor fi realizate lucrari la interior, prin schimbarea retelelor de termoficare orizontale din subsolul blocurilor si a corpurilor de iluminat, care vor fi inlocuite cu unele moderne, cu eficienta energetica ridicata si durata mare de utilizare, tip LED. Suma totala necesara pentru aceste lucrari (74 de blocuri), insemnand proiectare + asistenta tehnica + executie este de 179 milioane de lei (fara TVA).
De asemenea, pentru alte 357 de blocuri din Sectorul 6 au fost intocmite proiecte tehnice. Dintre acestea, 200 vor fi reabilitate in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti.
Suplimentar, la terminarea lucrarilor de reabilitare termica a imobilelor de locuinte, pentru a da un aspect modern, lucratorii de la Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6 vor reface urbanistic curtea blocurilor si aleile.
In privinta infrastructurii de transport, pentru acest an Primaria Sectorului 6 a prevazut demararea lucrarilor de reabilitare a sistemului rutier pe 20 de strazi, dar si modernizarea sistemului rutier al aleilor fara nume dintre blocuri, situate in 7 microzone din sector.
Tot pentru fluidizarea traficului in Sectorul 6, administratia locala a demarat un amplu program de sistematizare a traficului prin intermediul sensurilor unice pe un numar de 62 de strazi din cartierul Drumul Taberei.
In plus, incepand din 15 aprilie 2019, va fi implementat un sistem online de atribuire a locurilor de parcare de resedinta.
Primaria Sectorului 6 urmeaza sa construiasca opt noi unitati de invatamant, respectiv trei gradinite si cinci unitati de tip "after school". Toate aceste opt unitati vor fi cladiri cu un consum de energie aproape de zero, reprezentand o premiera pentru o administratie locala din Romania. In planurile primariei intra si reabilitarea altor 11 unitati de invatamant: 3 gradinite, 7 scoli si un liceu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter