RO EN
السلة فارغة

Saint-Gobain: Castigatorii Concursului de Arhitectura pentru Studenti, etapa nationala

Saint-Gobain Romania anunta castigatorii celei de-a 18-a editii a etapei nationale a Concursului de Arhitectura pentru Studenti, o competitie bazata pe viziunea Saint-Gobain asupra cladirilor durabile, la care pot participa studenti din domeniul arhitecturii, designului, ingineriei constructiilor sau alte discipline conexe, indiferent de anul de studiu.
Obiectivul Concursului de Arhitectura pentru Studenti, denumit anterior Concursul Multi Confort pentru Studenti, este de a dezvolta un proiect de constructie bazat pe durabilitate, atat pentru oameni, cat si pentru planeta, cu cladiri eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon si cu un grad ridicat de confort pentru ocupanti. Studentii pot participa individual sau in echipe de pana la trei membri, fiecare echipa avand un profesor coordonator.
In fiecare an, Saint-Gobain selecteaza o tara in care exista o provocare arhitecturala si colaboreaza indeaproape cu municipalitatea locala pentru a concepe un proiect care sa abordeze o serie de aspecte sociale si culturale reale. Studenti de la diferite universitati din intreaga lume propun proiecte pentru a candida si a castiga unul dintre premiile concursului international.
Tema editiei curente a constat in proiectarea planului de reabilitare a unei zone industriale situate la vest de centrul orasului Lisabona, Portugalia, prin:
- realizarea unei videoteci, renovand cladirea existenta de pe latura de est a terenului (Cladirea A);
- proiectarea unei noi cladiri rezidentiale cu parcare subterana, care sa integreze apartamente de locuit private si spatii de coabitare aferente utilizatorilor videotecii (Cladirea B);
- proiectarea spatiului exterior (Zona C) care face legatura intre cladirile A si B, prin spatii verzi publice care sa fie folosite drept spatii de agrement care sa faca legatura cu zonele invecinate.
 
Lisabona si terenul destinat concursului
Proiectul a trebuit sa respecte criteriile strategice ale Planului Urbanistic General al Lisabonei si specificatiile tehnice cu componente inovatoare si durabile elaborate de Saint-Gobain, fiind totodata compatibil cu imprejurimile zonei si fezabil din punct de vedere economic. Inainte de lansarea concursului, tema este supusa aprobarii profesorilor de la universitatile participante in cadrul evenimentului Ziua Profesorului, unde au posibilitatea de a contribui la elaborarea provocarii pe baza careia studentii isi vor construi viitorul proiect.
Concursul de Arhitectura pentru Studenti se desfasoara in doua etape - nationala si internationala, proiectul clasat pe locul I la nivel local urmand sa intre automat in cursa pentru premii la nivel international.
Criteriile de jurizare, aplicabile ambelor etape, includ 4 componente: arhitectura 50% (excelenta in design, concept functional si detalii regionale, aspect); criterii tehnice 20% (constructiile respecta criteriile Saint-Gobain (carbon & energie, resurse & circularitate, sanatate & bunastare), precum si cerintele de securitate la incendiu); detalii de constructie 20% (calitatea si coerenta detaliilor de constructie propuse in ceea ce priveste fizica constructiei - punti termice si acustice, etanseitate si controlul umiditatii etc); utilizarea corecta a produselor si solutiilor Saint-Gobain 10%, la toate acestea adaugandu-se componenta de sustenabilitate (aspecte economice, ecologice si sociale).
 
Premiul I
LISBON ON CLOUD 9 este propunerea care respecta atat istoria Lisabonei, cat si arhitectura vechii cladiri. Elementul cheie care ofera personalitate cladirii este fatada chinetica, creata cu panouri de tabla perforata, al caror rol este de a filtra razele soarelui care patrund in interior. Turnul este cel mai inalt punct de pe sit, devenind un adevarat reper al zonei. Fiecare etaj al turnului are cel putin un balcon, astfel incat Lisabona sa poata fi vazuta de la diferite inaltimi.
 
Premiul II
THE TI(L)ES OF LISBON e un proiect care s-a coagulat, dincolo de tematica propunerii, din constientizarea a doua fenomene care, in perceptia noastra sunt ceea ce compun aerul Lisabonei. E vorba de un fenomen material, fizic si unul meta-fizic. Fenomenul fizic se refera la placile de ceramica care bordeaza, orneaza si articuleaza estetic Lisabona si in mod special zona studiata. Fenomenul meta- fizic e legat de cel fizic, e vorba de acele conexiuni subtile pe care le manifesta placile ceramice care isi asuma povestea zonei, a indivizilor, o altoiesc si o continua prin ritm, contrast si conexiune. In acest sens, proiectul in cauza isi asuma aceasta misiune de a oferi prin blocuri si placi spatii care sa uneasca si sa unifice parti ale unui intreg.
 
Premiul III
Raportat la identitatea locala, volumul propus este decalat pe verticala intr-un ritm ascendent, care amplifica orientarea catre peisaj prin preluarea pantei topografice si la nivel arhitectural. Interventia mentine caracterul alungit al cladirilor care sunt proiectate spre malul apei si, in acest fel, sustine permeabilitatea vizuala dintre dealul Santa Catarina si fluviul Tajo, deschizand totodata posibilitatea de circulatie pietonala prin spatii libere vegetale si minerale dintre cladiri.
 
Mentiune I
Vechi. Nou. Din nou vechi. RUSTY vine ca o metafora asupra faptului ca toate lucrurile din lume se deterioreaza, chiar si oamenii imbatranesc, dar trebuie sa ne traim viata cat mai bine. Designul se bazeaza pe conexiunea dintre cele doua constructii, facandu-le sa functioneze ca una singura. Vechiul si noul lucreaza impreuna. Ne-am incadrat in limitele sitului nostru si am proiectat locul astfel incat toata lumea sa se poata bucura de el. Noi ne bucuram de el.
 
Mentiune II
Intr-o vesnica schimbare, proiectul incearca, asemenea orasului, sa urmareasca dinamica specifica zonei mediteraneene. Interiorul si exteriorul sunt intr-un dialog constant, iar locuitorul se bucura de numeroasele posibilitati - precum o floare, acesta poate cauta lumina soarelui si bucuria socializarii, iar seara se poate retrage in spatiul privat, sa inchida fereastra si sa mediteze in linistea casei.
 
Proiecte recompensate cu premii de participare
Proiectul propus reprezinta o noua piesa adaugata dorintei de manifestare a unei capitale istorice demna de modernizare. Aceasta piesa reuseste sa pastreze totodata comuniunea dintre istorie si modern. O cladire cu o initiala functiune de o valoare subestimata in cadrul vechilor modalitati de transport urban, reuseste sa fie readusa la viata si reintegrata in tesutul si cultura locala, prin aducerea in prim planul perspectivelor si al rolului sau in cadrul social.
Proiectul este caracterizat de libertate, joaca si interactiune. Cladirea rezidentiala inrameaza fatada videotecii astfel, realizandu-se o fuziune intre cele doua. Ambele relationeaza prin curtea centrala, care invita publicul exterior la diferite expozitii, concerte, ateliere in aer liber si alte activitati care vor putea fi organizate in cadrul videotecii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter