RO EN
السلة فارغة

PPAE: Anul 2023 - perioada de dezvoltare cu noi proiecte si de crestere cu 10%

Compania de arhitectura si inginerie Pintilie+Partners Architecture & Engineering (PPAE) a incheiat anul 2022 cu o crestere de 25% a cifrei de afaceri, peste nivelul prognozat, dar cu o usoara scadere a profitabilitatii. Pentru 2023, arh. Bogdan Alexandru Pintilie, fondatorul PPAE, si-a stabilit ca obiectiv o crestere a cifrei de afaceri cu un procent superior cotei inflatiei estimata pe 2023, adica de cel putin 10%.
"Prima jumatate a anului 2022 a fost o perioada de dezvoltare, cu cresterea echipei de proiectare, cu cereri de la clienti peste capacitatea biroului. In a doua parte a anului s-au resimtit puternic efectele inflatiei si ale cresterii dobanzilor. Multi investitori au ales sa isi amane investitiile, cel putin pana primavara viitoare. De asemenea, se simte efectul blocarii PUZ-urilor in Bucuresti: marii investitori gasesc din ce in ce mai greu terenuri pe care se pot autoriza ansambluri. Pe terenurile mari este obligatorie aprobarea de PUZ-uri, chiar daca investitorii nu solicita derogari de la PUG", a declarat Bogdan Alexandru Pintilie.
Pentru a contracara contractia pietei private, conducerea PPAE s-a reorientat catre piata proiectelor publice, pentru diversificarea portofoliului. Perspectivele pe 2023 sunt bune pentru PPAE, datorita acestei schimbari si mentinerii la o cota constanta a cererii de proiecte industriale. 
"In perioada urmatoare, vom continua diversificarea portofoliului de proiecte si clienti. Strategia este de a profita de avantajele oferite de capabilitatile noastre de nisa, si anume de a realiza proiecte industriale complexe si, in general, proiecte cu tehnologie complexa, in domenii diverse, cum ar fi energetic, transporturi sau cercetare. Ne propunem continuarea procesului inceput cu ceva ani in urma, de construire a unei echipe de proiectare din ce in ce mai capabila si stabila. Cred ca aceasta este o conditie esentiala in contextul macro-tendintelor aparute pe piata de proiectare si constructii in ultimii ani. Pe termen scurt, testam oportunitatea extinderii pe unele piete externe", a precizat fondatorul PPAE.
 
CVE Residence Alpha
 
Scadere a cererii de proiecte rezidentiale
Referitor la piata rezidentiala, Bogdan Alexandru Pintilie indica o restrangere semnificativa a cererii de proiecte, cauzata de conditiile foarte dificile de creditare pentru clientul final. "Pentru imbunatatirea acestor conditii, singura sansa este scaderea inflatiei, proces care a inceput si avem prognoze rezonabil de optimiste. Exista un segment al dezvoltarilor rezidentiale care este mai putin afectat de problema creditarii, si anume cel al apartamentelor de lux. De altfel, daca fac comparatie cu situatia de acum 3 ani, cererile pe acest segment au crescut semnificativ. In acest segment primim cereri si acum. Amploarea unor astfel de lucrari este mica, prin insasi natura lor exclusivista", a mentionat arhitectul.
Dupa 3 ani de la declansarea pandemiei de Covid-19, el spune ca nu se mai regasesc, in cererile de proiecte, specificatiile generate imediat, in acea perioada. "Au fost discutii in primul an despre necesitatea cresterii suprafetei utile si/sau a numarului de camere ale apartamentelor pentru a acomoda lucrul de acasa. Intre timp, acest fenomen a scazut simtitor, motiv pentru care clientii nostri dezvoltatori nu ne trimit teme care sa includa aceste spatii suplimentare. Din acest punct de vedere, ne-am intors la situatia din 2019", a precizat fondatorul PPAE.
 
Izolarea teraselor si utilizarea tamplariei de calitate, vitale pentru performanta energetica
In ceea ce priveste eficienta energetica a cladirilor, devenita necesitate in contextul majorarilor de preturi la energie, adoptarea metodologiei de calcul a performantei energetice (Mc001-2022), Bogdan Alexandru Pintilie spune ca ar trebui sa rezolve problemele de uniformitate de aplicare a standardului NZEB. "De aici rezulta obligativitatea proiectarii si executarii unor cladiri cu performante energetice foarte bune, al caror consum va fi cu mult mai mic fata de cel al cladirilor existente, chiar si cele asa-zis reabilitate termic. In domeniul nostru s-a pus accent disproportionat pe termoizolarea peretilor si se insista prea putin pe termoizolarea teraselor, si, mai ales, pe calitatile tamplariei si sticlei.
 
 
Foarte mari economii de energie se pot face prin prevederea de tamplarii de cea mai buna calitate. De asemenea, problema pierderii de energie prin schimburile de aer este in mare parte ignorata. La acest capitol. eu imi exprim totusi indoiala asupra fezabilitatii si rentabilitatii pe termen lung a sistemelor de ventilare cu recuperare de caldura la cladirile rezidentiale. Experienta de zi cu zi imi spune ca nu este corect calculul normat al schimburilor de aer, motiv pentru care este exagerata si pierderea de calcul prin aceste schimburi", a explicat specialistul.
El precizeaza ca majoritatea clientilor s-au adaptat noilor cerinte, de la momentul aparitiei. "Noi nu am facut compromisul de a gasi portite de a nu aplica NZEB, portite care au fost folosite de multi, dar care acum s-au inchis. Din punctul acesta de vedere, functionam in normalitatea aplicarii regulilor. Cred ca aceasta este singura atitudine responsabila, mai ales in contextul crizei energetice imediate si a celei de mediu, care este de durata", a subliniat Bogdan Alexandru Pintilie.
 
Majorarea costurilor de proiectare a devenit imperativa
In 2023, arhitectul estimeaza o stopare a tendintei de crestere a costurilor din domeniul constructiilor, context in care preturile locuintelor se vor stabiliza, cu posibilitatea chiar sa scada pe unele segmente ale pietei.
"Din experienta noastra, pot spune ca piata imobiliara ar putea absorbi cresterile de pret ale materialelor de constructii. Asteptarea mea este ca aceste cresteri sa se opreasca, sa avem si unele scaderi punctuale. Va fi o reglare data de scaderea cererii pe segmentul rezidential. Aceasta va fi partial compensata de cererea din domeniul public. Astfel, vom avea variatii mari de tendinte de pret, in functie de segmentul de piata pe care se folosesc respectivele materiale. Totusi, per total, noi asteptam cel putin stabilizarea preturilor si, probabil, unele scaderi", a precizat Bogdan Alexandru Pintilie.
 
 
Avand in vedere contextul general si inflatia din ultima perioada, dar si cresterea exigentelor de proiectare, este necesara o ajustare si a costurilor de proiectare. Arhitectul PPAE spune ca acesta este un subiect sensibil pentru profesia sa si indica faptul ca, de multi ani deja, se intampla in paralel urmatoarele procese, interconectate:
• Creste cererea de detaliere a proiectelor. "Investitorii sunt din ce in ce mai profesionisti sau apeleaza la consultanti profesionisti. Proiectele devin  mai bune, cu pretul investitiei de timp de lucru suplimentar si cu pretul investitiei in capitalul uman". 
• Cresterea salariilor proiectantilor. "In ultimii trei-patru ani noi avem o crestere de 100%. Din cunostintele mele, ne apropiem de salariile din domeniu din tari ca Portugalia sau chiar Italia. Cred ca este justificata economic aceasta crestere, deoarece sunt din ce in ce mai greu de gasit proiectanti care sa faca fata cerintelor de proiectare in continua crestere de complexitate. De asemenea, este justificata si moral. Veniturile proiectantilor au fost foarte mici, in comparatie cu nivelul de calificare necesar. Dupa parerea mea, acestea sunt inca mici si vor creste in continuare. Pentru noi a fost dificil de gestionat aceasta crestere a salariilor, dar am reusit. Ea s-a reflectat doar partial in majorarea tarifelor. Partial, a fost absorbita prin cresterea de productivitate".
• Cresterea tarifelor de proiectare, ca urmare a celor doua procese de mai sus. "Estimez ca in ultimii 3-4 ani cresterea a fost de 50-60% raportat la euro si 35-40% daca scadem inflatia reala a euro in acesti ani. Ma astept ca toate aceste procese sa continue. In acest moment, compunerea celor trei tendinte descrise mai sus ne situeaza intr-o pozitie usor mai favorabila fata de cea din anii anteriori. Echilibrul este insa fragil", a explicat Bogdan Alexandru Pintilie.
 
 
Proiecte rezidentiale in lucru
In prezent, arhitectii de la PPAE au in lucru ansamblul rezidential CVE Residence Alpha, in Bucuresti, pe b-dul Metalurgiei, cu 560 de apartamente. Acesta este in etapa de elaborare a documentatiilor PTh+DE pentru faza 1 si DTAC, pentru faza 2. Proiectarea se face impreuna cu Axa Design Arhitectural. Proiectul a inceput in 2021, iar beneficiarul intentioneaza inceperea executiei lucrarilor in aceasta vara.
Un alt proiect vizeaza constructia unei cladiri cu 8 duplexuri de lux (S+P+2E+E3 retras, 2.500 mp), in Voluntari, pe Drumul Potcoavei. Proiectul este in faza obtinerii certificatului de urbanism, executia fiind preconizata in 2024.
De asemenea, arhitectii PPAE lucreaza la proiectarea unei cladiri (S+P+4E+E5-6 retrase si o suprafata desfasurata de 5.000 mp) cu apartamente de inchiriat in Bucuresti, in Sectorul 1, pe strada Holban. Proiectul se afla in faza DTAC, iar decizia cu privire la momentul inceperii lucrarilor se va lua dupa obtinerea autorizatiei, cel mai devreme la inceputul lui 2024.
In afara de lucrarile enumerate mai sus, PPAE mai are si alte proiecte intocmite si predate, pentru care executia este in curs, precum Best Residence Cotroceni (2S+P+12E, 8.400 mp) in Bucuresti, pe strada Mihail Cioranu, dar si lucrari care vor incepe in curand.
In afara sectorului rezidential, specialistii mai lucreaza la proiectarea unor cladiri din sectorul industrial-logistic, precum noul Centru regional de sortare a corespondentei si depozitare fulfilment, in Sibiu, pentru FAN Courier Active, extinderea halei de montaj cu dock-uri logistice pentru Ford Romania, la Craiova, o fabrica de gheata pentru Instant Ice, in localitatea Ovidiu - Constanta etc. 
In plus, recent, PPAE a inceput proiectarea lucrarilor de consolidare, reabilitare si modificarea Cercului Militar din Sibiu, o cladire de aproximativ 50 de ani vechime, situata in proximitatea centrului istoric. Termenul de finalizare a lucrarilor de proiectare este stabilit in luna septembrie 2023.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter