RO EN
السلة فارغة

OPTIM PM: Ziua internationala a femeilor in inginerie a fost celebrata pe 23 iunie

Aproximativ 15% din forta de munca globala din inginerie era reprezentata de femei in 2020, iar in acelasi an, circa 24,2% din licentele in inginerie au fost acordate femeilor (din care 9,6% erau de culoare), potrivit datelor Societatii Femeilor Ingineri (SWE - Society of Women Engineers, SUA). In total, la nivel global, in 2020 reprezentantele sexului frumos au primit 27.700 de licente, 6.191 de masterate si 1.204 de doctorate in inginerie. Cele mai multe femei care aleg acest tip de studii se specializeaza in inginerie mecanica, IT, inginerie chimica, biomedicala si in ingineria civila. 
In 2023, ziua internationala a femeilor ingineri a fost celebrata pe 23 iunie. Lansata pentru prima data in Marea Britanie in 2014, de catre Women’s Engineering Society (WES), aceasta sarbatoare incurajeaza femeile sa urmeze o cariera in inginerie. Stereotipurile de gen, ca opinii traditionale despre rolurile in ceea ce priveste ceea ce o femeie este capabila sa faca si sa nu faca, au fost depasite, din ce in ce mai multe doamne demonstrand ca aceasta meserie nu este "prea periculoasa" sau "prea grea" pentru ele, schimband mentalitatea din acest domeniu.
Istoria femeilor ca ingineri si proiectanti de masini si structuri este anterioara dezvoltarii ingineriei ca profesie, anterior crearii termenului de inginer, in secolul al XIV-lea, femeile contribuind la progresul tehnologic al societatilor de pe tot globul.
"Inainte de secolul al XIX-lea, era foarte rar ca femeile sa obtina o diploma de licenta in orice domeniu, deoarece nu aveau posibilitatea de a se inscrie la universitati din cauza disparitatilor de gen. Prima universitate care a acordat o diploma de licenta in inginerie pentru femei a fost Universitatea din California, Berkeley. Elizabeth Bragg a primit o diploma de licenta in inginerie civila in 1876, devenind prima femeie inginer din SUA.
Prima femeie care a fost angajata profesional ca inginer electrician si prima femeie profesor de inginerie electrica a fost Edith Clarke, in SUA. Ea a fost pioniera in domeniu inventand un calculator grafic care a simplificat calculele necesare pentru a determina caracteristicile electrice ale liniilor electrice lungi de transport. Ea a fost, de asemenea, prima femeie acceptata ca membru cu drept de vot al Institutului American al Inginerilor Electrici", noteaza intr-un articol specialistii de la Optim Project Management, una dintre cele mai mari companii locale de inginerie si consultanta in constructii.
In Romania, una dintre primele femei care a obtinut o diploma in inginerie a fost Elisa Leonida Zamfirescu. Nascuta la Galati, s-a calificat la Berlin, dupa ce a fost respinsa de Scoala de Poduri si Drumuri din Bucuresti, din cauza prejudecatilor fata de femeile in stiinte. A absolvit facultatea in 1912, cu o diploma in inginerie, specializarea in chimie si devenind una dintre primele femei inginer din lume.
Prima societate de inginerie pentru femei a fost fondata in 1919, in Regatul Unit - Women’s Engineering Society - si este activa si astazi, continuand sa sprijine femeile in inginerie pentru a fi vazute si auzite. Desfasurata la New York in 1964, prima Conferinta Internationala a Femeilor Ingineri si Oameni de Stiinta a fost organizata de Societatea Femeilor Ingineri din SUA, la care au participat 493 de femei din 35 de tari.
"In timp ce femeile ingineri pot fi inca minoritare in domeniu (la nivel global, 16,5% ingineri sunt femei), exista un numar tot mai mare de femei in stiinta si inginerie si multe altele care au mare succes in industrie. Pentru noi, la Optim Project Management, Ziua Internationala a Femeii in Inginerie este o oportunitate de a sarbatori femeile uimitoare cu care lucram si contributia lor in domeniul constructiilor.
Cu un raport de aproape 50-50 de femei - barbati care ocupa pozitii importante in compania noastra, incurajam femeile ingineri cu vointa puternica sa stabileasca standarde de excelenta in rolurile lor, sa performeze la varful potentialului lor si sa se mandreasca cu realizarile lor. Vom continua sa cautam performanta si sa imbratisam frumoasa simbioza dintre colegii nostri, fiecare dintre ei aducand calitati unice succesului general al companiei", a declarat Iuliana Belgun, Proposals Manager & Business Development Associate la Optim Project Management.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter