RO EN
السلة فارغة

MDRAP: Proiectantii vor plati costurile erorilor de proiectare a constructiilor

Proiectantii vor fi obligati sa plateasca costurile erorilor de proiectare a constructiilor, care genereaza costuri suplimentare pentru investitor, potrivit noilor prevederi ale legii calitatii in constructii, ce va fi modificata in acest sens de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Legea calitatii in constructii va fi, astfel, modificata pentru ca statul roman, autoritatile locale si chiar beneficiarii privati sa nu mai fie obligati sa suporte costuri suplimentare pentru remedierea unor erori care apar din cauza proiectantilor cu pregatire superficiala. "Sunt multi proiectanti cu pregatire superficiala care fac erori, iar statul roman si autoritatile locale au suportat costurile generate de aceste greseli. Proiectul de modificare a Legii nr. 10/1995 mai prevede ca proiectantii vor fi obligati sa acorde asistenta tehnica pentru lucrarile proiectate, in toate fazele. Sunt extrem de putine lucrari in cazul carora sa nu fi fost sesizate greseli mai mici sau mai mari in documentatia tehnica", a declarat Liviu Dragnea, ministrul de resort.
Pentru a sprijini specialistii din domeniu, MDRAP a anuntat ca va organiza cursuri de atestare profesionala a specialistilor, verificatorilor de proiect, expertilor tehnici si auditorilor energetici, in timp ce Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) se va ocupa de certificarea responsabililor tehnici si a dirigintilor de santier.
Potrivit MDRAP, printre modificarile Legii nr. 10/1995 se afla inclusiv marirea cuantumului amenzilor.
 
Actuala lege nu precizeaza cine trebuie sa plateasca pentru aceste erori
In prezent, Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii (modificata de mai multe ori in cei 20 de ani de cand se afla in vigoare) prevede, in Capitolul al III-lea, Sectiunea a doua - ce reglementeaza obligatiile si raspunderile proiectantilor -, ca intra in atributia acestora elaborarea caietelor de sarcini, a instructiunilor tehnice privind executia lucrarilor, exploatarea, intretinerea si reparatiile, precum si, dupa caz, a proiectelor de urmarire privind comportarea in timp a constructiilor. De asemenea, in lege se specifica faptul ca documentatia privind post-utilizarea constructiilor se efectueaza numai la solicitarea proprietarului, care, de cele mai multe ori, nu solicita acest tip de servicii, pentru a reduce valoarea investitiei. Astfel, stabilirea modului de abordare a defectelor aparute in executie din vina proiectantului, precum si urmarirea aplicarii pe santier a solutiilor adoptate, se face numai dupa insusirea acestora de catre specialisti verificatori de proiecte atestati si doar la cererea investitorului, care, de cele mai multe ori, este nevoit sa suporte integral costurile cu remedierea erorilor. Tot la Capitolul al treilea al Legii nr. 10/1998, la Sectiunea 8 - Art. 29, se specifica faptul ca "proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricantii si furnizorii de materiale si produse pentru constructii, executantul, responsabilul tehnic cu executia, dirigintele de specialitate si expertul tehnic atestat raspund, potrivit obligatiilor ce le revin, pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de 10 ani de la receptia lucrarii, precum si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si de executie in vigoare la data realizarii acesteia", dar nu precizeaza exact in responsabilitatea cui intra aceste erori. Nici la capitolul ce prevede sanctiunile nu se specifica exact cine trebuie sa plateasca cheltuielile aparute in urma erorilor de proiectare.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter