RO EN
السلة فارغة

MATIUS STUDIO: Peste 30 de proiecte aflate in prezent pe planseta arhitectilor

Matius Studio este primul birou de arhitectura din Romania specializat exclusiv pe arhitectura de retail. In opinia specialistilor care activeaza in cadrul companiei, spatiile comerciale se creeaza pe masura clientului, a profilului de activitate. Astfel, indiferent daca este vorba despre proiectare de arhitectura, despre instalatii de climatizare sau electrice, concepte de retail, coordonare de lucrari pe durata derularii proiectelor, aceste operatiuni se desfasoara in permanenta consultare cu beneficiarul. Printre cele mai cunoscute proiecte realizate de-a lungul timpului, sub semnatura Matius Studio, se remarca Made by Society, Victoria’s Secret, Mango, Farmaciile Dona, Vagabond Studio, Bath & Body Works etc. Odata cu aniversarea celor 20 de ani de activitate, a lansat prioretail.ro, prima platforma de servicii si furnizori de solutii pentru retail si operatorii de centre comerciale, mall-uri si retail park-uri din Romania. Prin formula one stop shop, Prioretail isi propune sa devina in scurta vreme un reper in industrie, un conector rapid si testat de piata intre retaileri si furnizori. In cele ce urmeaza, Matius Ichim, Managing Partner al Matius Studio, se refera la piata de profil din Romania, la situatia actuala si la perspectivele de dezvoltare a companiei.
 
- Ce proiecte aveti in lucru la momentul actual si in ce stadiu de implementare sunt acestea?
Pe planseta virtuala a matius.ro, se afla in acest moment aproape 30 de proiecte de spatii comerciale brick and mortar, in diferite mall-uri sau centre comerciale autohtone: Columbia Sportswear, The Body Shop, Bunatati Ardelenesti, proiectul de expansiune pe plan extern al Made by Society (de asemenea, un brand romanesc), Victoria's Secret, Sinsay, Bath and Body Works, Maxi Pet, Noriel, reconversia unor zone din AFI Cotroceni si multe altele, inclusiv proiecte personale. O buna parte dintre cele mentionate anterior sunt dezvoltate de noi intr-o formula de coautorat cu birouri individuale, freelanceri sau studiouri partenere, cum ar fi Artitudini, Concept9, Architerra, Design Matters, MOA Design, Atelier r-n, Intact, Mura studio, Joben etc.
 
 - Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- Anul 2023 a pornit relativ greu, a avut in perioada estivala o sincopa, pusa in primul rand pe seama dorintei antreprenorilor de a-si pregati scenariile, pe fondul schimbarilor formulelor de taxare elaborate de Guvern aflat acum in incercarea de a-si acoperi deficitul bugetar generat de lipsa de eficienta administrativa. Preconizez un an 2024 cu o crestere moderata, pe un fond de activitate ce are la baza mai cu seama proiectele cu clientii noi din portofoliul nostru - proiecte care se vor derula pe minimum 3-5 ani. Fiind un an electoral, anticipez si o "bufoniada" socio-economica, ceea ce va duce, pe de o parte, la tergiversari in luarea unor decizii si, pe de alta parte, la o crestere a starii generale de confuzie socio-politica si incertitudine economica, mai ales in mediul public.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri de birouri/ retail/ hoteliere in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Proiectarea se muta incetul cu incetul spre aplicatii software din familia BIM, iar inteligenta artificiala isi face din ce in ce mai simtita prezenta in rolul de coautor. Prioretail.ro, platforma dezvoltata de Matius Studio, este o resursa online de furnizori de solutii dedicate operatorilor din retail ce detin intern, fiecare, propriile studiouri de research & design, ceea ce contribuie enorm la viteza de proiectare si implementare specifice industriei retailului. Ma astept la o lunga perioada de adaptare a autoritatilor locale la a imbratisa noile tehnologii, dar mai ales la propriile normative. Amintesc aici ca in 27 decembrie 2022 s-a emis OMAI 180, conform caruia orice interventie asupra sistemului de prevenire si stingere a incendiilor dintr-un mall sau galerie comerciala in functiune va aduce cu sine impunerea autorizarii acelor lucrari, chiar daca vorbim doar despre relocarea unui singur sprinkler. Totodata, mai este doar putin timp pana la publicarea noului P118, fapt ce va genera noi formule de proiectare si autorizare.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul analizat in aceasta perioada?
- Se fac pasi mari si importanti in "inverzirea" mall-urilor si a centrelor comerciale deja inaugurate (Iulius Group face asta atat la Palas Iasi, cat si la restul proiectelor din portofoliu). Se vad si preocupari similare la cladirile nou livrate (precum Promenada Craiova, al celor de la NEPI Rockcastle, centrele logistice ale Metro, Carrefour, Kaufland, Lidl etc.). Retailerii nu fac foarte multe progrese in acest sens, dar prin eficientizarea noilor formule de design, contribuie cat de cat la scaderea amprentei de carbon.
 
- Ce planuri de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt si mediu, planurile Matius Studio sunt de a investi in procedurarea livrabilelor in acord cat mai strans cu normativele de siguranta in exploatare a spatiilor comerciale, proceduri care vor fi puternic influentate de schimbarile legislative mentionate. Pe termen mediu si lung, vom aloca resurse majore de timp, energie si capital catre dezvoltarea platformei prioretail.ro spre a deveni cea mai cunoscuta, credibila si complexa resursa de solutii pentru retaileri. In acest sens, vom inaugura propriul podcast si vom publica prima parte a Mallografiei, o istorie a retailului modern in Romania scrisa cu umor si bogat ilustrata cu fotografii inedite.
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Principalele probleme sunt legate de lipsa de etica comerciala a unor antreprenori, ipocrizia multora dintre cei cu care sunt nevoit sa colaborez si faptul ca mediul privat din Romania (cu putine exceptii) a copiat formula de lucru a administratiei locale: departamentele nu colaboreaza intre ele, iar angajatii lor nu-si asuma nici termene si nici conditii, pasand cat mai multe dintre acestea in sarcina celor pe care si-i selecteaza ca parteneri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter