RO EN
السلة فارغة

Concept Structure: Portofoliu de 1,2 milioane mp de proiecte in lucru, in 2023

Concept Structure (CST), companie care a realizat structurile de rezistenta pentru o mare parte a cladirilor emblematice pentru noua generatie de constructii moderne din Capitala, si-a mentinut, in 2022, traiectoria crescatoare pe care se inscrie inca de la fondarea sa, din urma cu 15 ani. Cladiri precum U Center, Matei Millo, Tandem, Vulcan Residence din Bucuresti, dar si Granvia Marina Constanta, s-au ridicat deja pe structurile proiectate de inginerii de la Concept Structure, in timp ce alte concepte iau nastere pentru a sprijini alte constructii ale viitorului. In cifre, pentru cei aproximativ 50 de specialisti in inginerie structurala si geotehnica ai Concept Structure, cu o medie de varsta de pana in 35 de ani, toate acestea au adus afaceri de 4 milioane de euro in 2022, precum si 1,2 milioane de metri patrati de proiecte noi, in lucru, pentru 2023. Printre clientii companiei se afla unii dintre cei mai mari dezvoltatori activi in Romania, precum Forte Partners, NEPI Rockcastle, AFI Europe, Skanska Romania, Dedeman, Nhood Romania, Tiriac Imobiliare, Speedwell si Prime Kapital.
"Dupa cum am mai declarat, pentru noi echipa este cea mai importanta. Incercam sa o solidarizam si sa facem fata sanatos tranzitiei in urmatorul ciclu de viata, fiind inca o companie pe care o consideram tanara si dinamica, chiar cu 12 ani experienta in spate in domeniul proiectarii. Mai sunt multe de descoperit si de invatat, dar asta e frumusetea industriei in care activam", a declarat ing. Teodor Matei, partener principal la Concept Structure.
 
 
Perioada urmatoare va veni cu noi provocari pentru companie, avand in vedere restrangerea activitatii din sectorul proiectelor private, dar si orientarea evidenta deja a pietei catre investitiile publice, avand in vedere numarul mare de programe nationale si europene anuntate, dar si sumele de bani disponibile pentru finantare.
"Razboiul din apropiere, cresterea preturilor sau inflatia au avut, bineinteles, un impact negativ asupra domeniului. In plus, desi situatia s-a mai stabilizat acum in Bucuresti, problema urbanistica a ultimilor doi ani a facut ca numarul proiectelor sa scada. Sectorul public este, insa, foarte efervescent si atenueaza din aceste lovituri. In cadrul CST lucrarile de anvergura precum extinderea Mall Promenada sau Magistrala M6 de Metrou (Lot 2: Tokyo - Otopeni) si nu numai ne asigura stabilitate pentru urmatoarea perioada. Ne vom indrepta tot mai mult catre lucrarile publice, care vor predomina pe piata de constructii in urmatorii cativa ani. Incercam, si sunt sigur ca vom reusi, si digitalizarea in trepte a companiei, sustinuti mai ales de nevoia acuta de predictibilitate", a adaugat ing. Teodor Matei.
 
 
Cladirile de maine: inteligente, confortabile si eficiente energetic
Despre calitatea constructiilor, rezistenta acestora la cutremure - subiectul de actualitate in domeniu la inceputul acestui an, am stat de vorba cu ing. Cristian Nastase, partener fondator la Concept Structure. Specialistul considera ca in Romania, in prezent, se construieste la un nivel al calitatii mediu spre ridicat, iar proiectele realizate de marii dezvoltatori (Forte Partners, Skanska, Tiriac Imobiliare, NEPI Rockcastle etc.) reprezinta marturii in acest sens. Eficienta energetica urmareste acelasi trend.
"Consider ca daca dezvoltatorul doreste sa construiasca calitativ, in Romania se gasesc atat resurse, cat si reglementari si control administrativ. Avem o legislatie foarte solida in materie de proiectare, executie si control al calitatii, iar important este sa ne aplecam sa o respectam cu responsabilitate. Personal, cred ca mai sunt putine zone unde se renunta la calitate, mai ales pe zona de structura. Specialistii din santiere sunt din ce in ce mai pregatiti in vederea respectarii cerintelor de executie si de protectie a muncii, si aceasta practica se extinde si catre cladirile unifamiliale sau mai mici ca anvergura, unde nu cu mult timp inainte se construia si fara documentatia de Proiect Tehnic sau alte vulnerabilitati similare", a precizat ing. Cristian Nastase.
 
 
Se mentin provocarile legate de forta de munca si preturi
In continuare, potrivit lui Cristian Nastase, provocarea principala este legata de recrutarea, integrarea si perpetuarea fortei de munca. "Ingineria, in general, solicita un grad ridicat de implicare, aplecare si intelegere a fenomenelor tehnice si fizice. Daca nu respecti aceste reguli, de multe ori, te pot coplesi noutatile si schimbarile care pot aparea de la o zi la alta. Cu siguranta, insa, domeniul constructiilor va continua sa se consolideze, deoarece mai avem mult pana ajungem din urma tarile dezvoltate cu adevarat. Si daca ne uitam spre ele, nu exista decat dezvoltare atat pe termen mediu, cat si lung", a explicat specialistul.
Referitor la preturi, ing. Cristian Nastase subliniaza involutia costurilor cu proiectarea structurala in ultimii 15 ani, in timp ce preturile materialelor de constructii s-au dublat.
"In 2007, pe piata se practica un pret de 7-10 euro/mp pentru serviciile de proiectare de structuri. In acelasi an, otelul-beton se comercializa cu 0,45 euro/kg, betonul cu 75 euro/mc, iar pretul mediu pentru o constructie rezidentiala ajungea la circa 1.400 euro/mp. In 2023, avem un pret de 3-5 euro/mp pentru proiectarea structurilor, in timp ce preturile materialelor au ajuns la 1,5 euro/mp la otel-beton, la 150 euro/mc pentru beton, iar pretul mediu de constructie in sectorul rezidential a crescut la o medie de 1.700 euro/mp. Este evident ca, in timp ce pretul serviciilor de proiectare s-a redus la jumatate, cel al materialelor de constructii a crescut de doua, pana la trei ori, iar pretul locuintelor s-a majorat cu 20%. Evolutia preturilor va fi, bineinteles, dictata de nevoia clientului. Iar un client cu educatie financiara va sti tot timpul sa plateasca pretul corect", a explicat Cristian Nastase.
 
 
Pentru a mentine calitatea proiectelor, partenerii Concept Structure mizeaza pe digitalizare si pe eficientizarea permanenta a activitatilor, mai ales in contextul scumpirilor din ultimii ani, care pun presiune tot mai mare pe consumul de materiale.
"Incercam sa implementam orice instrument care ajuta atat la calitatea serviciilor, cat si la marirea productivitatii si a coordonarii cu celelalte specialitati. In principal, vrem sa ne apropiem cat mai mult de o proiectare BIM eficienta. De asemenea, exista o cerinta din ce in ce mai pregnanta din partea beneficiarilor pentru o eficientizare a consumului de materiale, care presupune o atentie sporita in proiectare, astfel incat sa se pastreze cerintele de calitate cu privire la rezistenta si stabilitatea structurilor", a adaugat ing. Cristian Nastase.
 
Proiecte de centre comerciale
 
 
Mall Moldova Iasi
Extinderea fostului mall Era Shopping Centre;
Dezvoltator: Prime Kapital;
Suprafata desfasurata: cca. 90.000 mp.
 
Nhood Mall Resita
Dezvoltator - Nhood Romania;
Arhitect: HB Design;
Suprafata desfasurata: cca. 40.000 mp.
 
 
Promenada Mall Bucuresti
Extinderea centrului comercial existent, cu o componenta office;
Dezvoltator: NEPI Rockcastle;
Suprafata desfasurata: cca. 180.000 mp.
 
Arena Mall Bacau
Dezvoltator: Arena Mall;
Arhitect: DRS Architects;
Suprafata desfasurata: cca. 75.000 mp.
 
Cladiri de birouri
 
AFI Loft Cotroceni
Dezvoltator AFI Europe;
Arhitect: Architect Service;
Suprafata desfasurata: cca. 22.000 mp.
 
 
Promenada Offices
Dezvoltator: NEPI Rockcastle;
Arhitect B23T;
Suprafata desfasurata: cca. 180.000 mp.
 
AFI Tower 2 Brasov
Dezvoltator AFI Europe;
Arhitect: Architect Service;
Suprafata desfasurata: cca. 36.000 mp.
 
Skanska Campus 6.4 Bucuresti
Dezvoltator: Skanska Romania;
Arhitect: Westfourth Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 32.000 mp.
 
 
U-Center Faza 3 Adesgo Bucuresti
Dezvoltator: Forte Partners;
Arhitect: ADN BA & Deco Architects;
Suprafata desfasurata: cca. 66.000 mp.
 
Ansambluri rezidentiale
 
Civis Brasov
Dezvoltator: Tiriac Imobiliare;
Arhitect: Westfourth Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 160.000 mp.
 
Qualis Brasov
Dezvoltator: Qualis Properties SA;
Suprafata desfasurata: cca. 145.000 mp.
 
Urban Spaces HBR Pipera 55
Dezvoltator: Heubach Invest GMBH;
Arhitect: ADN BA;
Suprafata desfasurata: cca. 70.000 mp.
 
Solid House Residential Developments Constanta
Dezvoltator: Solid House;
Arhitect: Igloo Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 200.000 mp.
 
Lucrari publice
 
 
Magistrala de metrou M6 Bucuresti (Tokyo-Otopeni)
Beneficiar: Metrorex;
Antreprenor general: Gulermak Somet;
Arhitect: Metrans;
Suprafata desfasurata: cca. 100.000 mp.
 
Science Campus Cluj
Beneficiar: Primaria Municipiului Cluj-Napoca;
Arhitect: KXL Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 60.000 mp.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter