RO EN
السلة فارغة

CHAPMAN TAYLOR lucreaza la trei noi concepte de centre de retail

Biroul britanic Chapman Taylor a realizat planurile de arhitectura pentru trei dintre cele mai mari proiecte aflate in executie in Bucuresti, respectiv pentru cladirile de birouri Oregon Park si The Mark, dar si pentru centrul comercial Veranda Shopping Centre, ce va fi inaugurat la finele lunii octombrie 2016 in spatele Pietei Obor. Totodata, arhitectii biroului lucreaza la conceptele a trei noi proiecte de retail, ce vor fi dezvoltate in orase secundare ale Romaniei, precum si la elaborarea mai multor proiecte de master planning. Chapman Taylor a accesat piata locala de arhitectura in perioada 2001-2002, insa biroul oficial a fost deschis in anul 2007, printre lucrarile de referinta realizate in Romania aflandu-se centrele comerciale Baneasa Shopping City si Sun Plaza, precum si cladirile de birouri Bucharest Business Park, Baneasa Business and Technology Park, Floreasca Business Park si Floreasca 169, toate din Capitala.
Interviu cu Anthony Willats, Country Director al Chapman Taylor Romania. A. Willats lucreaza de peste 25 de ani in cadrul grupului Chapman Taylor, perioada in care s-a ocupat cu deschiderea biroului din Praga (1997), iar din 2001 a inceput consolidarea afacerii din Romania.
 
- Ce planuri aveti in perioada urmatoare, privind activitatea din Romania?
- In prezent, se afla in constructie trei proiecte mari la care am lucrat, respectiv complexul de birouri Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust, centrul comercial Veranda Shopping - pentru Prodplast Imobiliare, respectiv cladirea-turn The Mark, realizata de dezvoltatorul austriac S Immo. Oregon Park este cel de-al patrulea proiect din Bucuresti pe care l-am elaborat pentru Portland Trust. Complexul va fi compus din trei cladiri de birouri independente, fiecare avand intre 20.000 mp si 27.000 mp inchiriabili. Doua dintre imobile sunt finalizate, iar cel de-al treilea va fi livrat pana la finele acestui an. Santierul centrului comercial Veranda este foarte avansat, obiectivul urmand a fi inaugurat in ultimele luni din 2016. Cladirea va avea o suprafata construita bruta de 65.000 mp, incluzand o arie inchiriabila de 25.000 mp si circa 1.200 de locuri pentru parcare. Lucrarile pe santierul S Mark, situat la intersectia dintre Calea Grivitei si str. Buzesti, au inceput recent, urmand a fi definitivate in 2018. Turnul va deveni una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti si va avea o suprafata inchiriabila de 24.000 mp si peste 300 de locuri pentru parcare. De asemenea, lucram la conceptele pentru trei noi centre de retail, ce vor fi dezvoltate in trei orase secundare ale tarii, precum si la mai multe proiecte de master planning.
 
- Care sunt trendurile actuale pe piata de arhitectura si constructii, in noul context economic?
- Ezit sa lansez speculatii privind noile trenduri din constructii si arhitectura din Romania, deoarece acestea ar fi pur prezumtive. Cat despre "noul context economic", exista dubii cu privire la ce ar putea sa insemne acesta sau ce caracteristici ar putea avea si in ce sectoare. Este clar, totusi, ca investitorii care intra in Romania sunt precauti si au cerinte tot mai exigente, in timp ce noile concepte si cladiri livrate pe care le vedem in jurul nostru sunt tot mai sofisticate si aliniate la noile proiecte din alte parti ale Europei. Putem spera ca aceasta imbunatatire la nivelul mediului economic va genera cresteri ale activitatilor in sectoarele comerciale, care reprezinta surse de noi afaceri.
 
- Ce noi probleme si riscuri ar putea marca aceste domenii?
- Cred ca ritmul intens de dezvoltare din ultima perioada se va mentine in 2016, urmand a continua inclusiv in 2017 si in perspectiva. Clientii angajeaza bugete tot mai mari pentru proiecte de anvergura, ce vor avea un impact puternic asupra ciclului economic. In ansamblu, riscurile si problemele pe care le-am intampinat in anii anteriori continua sa fie vizibile. In cazul arhitectilor, dificultati foarte mari rezulta din incertitudinile si perioadele indelungate ale proceselor de autorizare a constructiilor, ce afecteaza in mod natural dorinta clientilor de a se angaja intr-un proiect. Mai mult, in afara intarzierilor in investitii provocate de ciclicitatea perioadelor electorale, se pare ca autoritatile locale sunt mult mai prudente si lente in a derula proiecte, in contextul recentelor scandaluri de coruptie. Exista, in continuare, problema materialelor, echipamentelor si finisajelor care sa respecte specificatiile noastre, precum si cu forta de munca specializata, dar aceste dificultati nu sunt singulare Romaniei.
 
- Care credeti ca vor fi "motoarele" pietei locale de constructii, pe termen scurt si mediu?
- Suntem, deja, in a doua jumatate a anului 2016 si se pare ca optimismul creste, in special in sectoarele de retail si birouri. Suntem, de asemenea, constienti de o relansare a segmentului industrial si logistic, aceste proiecte fiind un raspuns direct la cresterea din retail. In sectorul de infrastructura nu suntem implicati si nu putem comenta ca profesionisti ce se intampla in acest domeniu. Este clar, insa, ca Romania are nevoie, in continuare, de investitii uriase in transportul rutier si feroviar, precum si in sectorul de utilitati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter