RO EN
السلة فارغة

BRISK Group: Portofoliu de peste 400 de proiecte si trend crescator in 2023

Portofoliul de proiecte al Brisk Group, companie romaneasca de consultanta in constructii, ce ofera servicii de management al proiectelor, costurilor si constructiilor, cuprinde peste 400 de proiecte realizate sau aflate in derulare. Afacerile firmei s-au mentinut pe un trend crescator in 2023, evolutie anticipata a se mentine si in 2024, pe fondul proiectelor aflate in desfasurare, dar si prin contractarea unora noi atat in Romania, Moldova si Marea Britanie, cat si in alte zone ale lumii.
Cu birouri in Londra, Bucuresti si Chisinau, Brisk Group are o experienta vasta in multe industrii si sectoare de activitate, precum si o capacitate dovedita de a livra de succes solutii pentru proiecte de dimensiuni medii si mari. Serviciile de consultanta prestate catre dezvoltatori, investitori, institutii financiare si antreprenori sunt de o inalta calitate, gratie aportului echipei formate din peste 80 de profesionisti cu inalta calificare si experienta, care reprezinta talente de top pe segmentele unde activeaza (manageri de proiect, manageri de costuri, specialisti in planificare si programare, ingineri, arhitecti, inspectori cantitativi, coordonatori de sanatate si siguranta si profesionisti in comunicare strategica etc.). Pentru a detalia activitatea curenta a companiei si a puncta perspectivele de dezvoltare, a fost solicitata opinia lui Claudiu Bisnel, Managing Partner in cadrul Brisk Group.
 
- Ce proiecte rezidentiale aveti in lucru la momentul actual si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- La fel ca in anii trecuti, sectorul rezidential ocupa, in continuare, un loc foarte important in ansamblul businessului nostru, dat fiind ca acesta se bucura de un interes sporit atat din partea dezvoltatorilor si investitorilor institutionali, cat si din cea persoanelor fizice interesate de achizitia unor locuinte pentru propria folosinta sau, de ce nu, chiar in scop investitional. Pe acest segment, ne mentinem colaborarea cu parteneri mai vechi, fata de care ne-am dovedit deja profesionalismul, dar suntem deschisi si catre incheierea unor noi colaborari.
Unul dintre proiectele de amploare pe care le avem acum in derulare este ansamblul rezidential Amber Forest, dezvoltat de Alesonor, proiectat sa cuprinda circa 700 de unitati locative "verzi", alaturi de o infrastructura completa si o serie de facilitati integrate (printre care se numara inclusiv unitati de invatamant - scoala si gradinita, dar si spatii de co-working si, foarte important, peste 5,3 ha pentru parcuri, spatii verzi si retail). Pentru acest proiect, a carui prima faza de constructie este realizata in proportie de peste 50%, Brisk Group asigura servicii de Design Management, Project Management, Cost Management si Planning.
Un alt obiectiv important din portofoliul nostru este Akcent City, reprezentand o investitie semnificativa, de circa 90 de milioane de euro. Localizat in Bucurestii Noi si conceput in conformitate cu normele NZEB, proiectul consta intr-un total de peste 700 de apartamente moderne, deservite de facilitati complementare. In acest caz, oferim servicii de Project Management, Construction si Design Management si MEP (proiectare si dezvoltare a sistemelor mecanice, electrice si a instalatiilor).
De asemenea, Brisk Group se ocupa de tot ceea ce inseamna Project, Cost & Construction Management, Design Management, Procurement, MEP si SSM Coordination (coordonare de santiere mobile si temporare) pentru Big Residence, un ansamblu rezidential aflat intr-un stadiu incipient de dezvoltare, localizat in zona de sud a Capitalei. Compus din trei cladiri rezidentiale, acesta cuprinde un total de 104 unitati locative moderne, deservite de 211 locuri de parcare si facilitati dedicate, printre care 1.353 mp de spatii verzi, zona comerciala, restaurant, cafenea, farmacie si altele.
Tot la capitolul rezidential, am dori sa mentionam ansamblul Marina Snagov, compus din 33 de vile de lux, amplasate pe malul lacului de la marginea Capitalei si menite sa ofere viitorilor utilizatori o experienta de locuire cu adevarat sofisticata.
De adaugat ar mai fi Drumul Taberei Residence, pentru care ne ocupam de partea de Project Management si care este realizat in procent de peste 80%.
 
- Cum evolueaza activitatea Brisk pe celelalte segmente ale pietei de dezvoltare imobiliara?
- Pe langa faptul ca suntem in discutii pentru preluarea unor noi proiecte rezidentiale, acordam atentia cuvenita si celorlalte sectoare ale pietei imobiliare locale, printre care se numara si cel de retail. Dovada sta faptul ca, la colaborarea cu doua dintre cele mai mari lanturi de hypermarketuri din Romania, am adaugat-o pe cea cu alte doua lanturi de retail, respectiv supermarketuri, pentru care oferim servicii de Project Management, precum si altele conexe.
Am avut si suntem, in continuare, deschisi la colaborari si in domeniul HoReCa, unul dintre cei mai noi clienti ai nostri din acest sector fiind lantul McDonald's.
Si sectorul industrial-logistic prezinta un interes deosebit pentru compania noastra, dezvoltarea acestuia luand un avant deosebit dupa schimbarile provocate de pandemie si, ulterior, de conflictul ruso-ucrainean in comertul global. La acest capitol, un proiect important in anul 2023, care continua si in acest an cu o noua etapa, este modernizarea Fabricii BA Glass, din Bucuresti. In prezent, ne ocupam si de dezvoltarea unei fabrici pentru un mare producator de bauturi carbogazoase - proiect care se afla momentan intr-o faza incipienta si care suntem siguri ca va fi livrat in deplina conformitate cu inaltul standard de calitate asumat fata de clientul nostru. Alte obiective includ fabrica de buiandrugi care este realizata in proportie de 60%, cel mai mare centru logistic al unui lant de hypermarket-uri - construit in proportie de peste 80%.
In fine, ne continuam in mod sustinut activitatea si pe plan international, aceasta fiind facilitata de faptul ca, pe langa sediul din Bucuresti, avem un birou si in Londra, precum si unul in Chisinau. In Marea Britanie, as dori sa mentionez implicarea noastra intr-o serie de proiecte in domeniul modelarii oraselor 3D - o directie importanta de dezvoltare pentru viitor.
De asemenea, un loc deosebit in portofoliul international al companiei este ocupat de proiectul The-Line NEOM, din Arabia Saudita, un oras vertical sustenabil, ultramodern, conceput cu un accent deosebit pe functionalitate si care se va intinde pe o lungime de 175 km. Un alt proiect in cadrul caruia suntem implicati este extinderea aeroportului din Riyadh (Arabia Saudita). In sedimentarea experientei noastre in ceea ce priveste dezvoltarea proiectelor de infrastructura aviatica mizam in continuare pe parteneriatul cu British Aviation Group (BAG) - o organizatie de prestigiu pe plan international printre jucatorii din aviatie si domeniile conexe, ai carei membri am devenit in toamna anului 2022. Tot la capitolul parteneriate strategice, as dori sa mentionez si faptul ca, in toamna anului trecut, Brisk Group a primit titlul de Furnizor al Casei Regale - o distinctie pe care o pretuim foarte mult si de care nu putem sa fim decat foarte mandri. 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Dupa cum ne-am propus si ne-am asteptat, inclusiv in anul trecut, ne-am atins obiectivul de crestere a afacerilor, astfel incat putem spune ca 2023 a fost cel mai bun an pentru activitatea noastra de pana acum. In momentul de fata, portofoliul nostru cuprinde mai bine de peste 400 de proiecte realizate sau aflate in derulare, in vreme ce echipa Brisk Group numara peste 80 de persoane - pe plan local, dar si international. Pentru 2024 ne mentinem, bineinteles, tinta de crestere a cifrei de afaceri, pe care ne propunem sa o realizam atat prin inaintarea, respectiv ducerea la bun sfarsit a proiectelor pe care le avem deja in desfasurare, cat si prin aducerea altora noi pe masa noastra de lucru - atat in Romania, Moldova si Marea Britanie, cat si in alte zone ale lumii. Dezvoltarea si extinderea activitatii noastre pe plan international, in afara celor trei tari in care suntem prezenti deja, este, de altfel, un important obiectiv al companiei noastre, pentru viitorul apropiat. In tot acest proces de crestere organica vom pune un mare accent pe inovatie, in diversele ei forme, de la implementarea principiilor actuale de sustenabilitate, pana la integrarea AI in procesele noastre, in scopul eficientizarii acestora.
 
- Cum vedeti evolutia cererii de locuinte in 2024 si ce parcurs va avea aceasta pe termen scurt si mediu?
- Pe termen scurt si mediu, estimam ca cererea de locuinte se va mentine, in ansamblu, la un nivel satisfacator pentru cei care activeaza in aceasta industrie. Asta chiar daca rata inca ridicata a inflatiei, costurile ridicate de creditare si majorarea cotei minime de TVA vor pune probleme de solvabilitate unor potentiali cumparatori, putand provoca, pe alocuri, anumite scaderi ale apetitului pentru achizitii. Nu trebuie sa uitam, totusi, ca, in conditiile in care nevoia de locuire este una fundamentala, romanii au o mentalitate adanc inradacinata de proprietari, iar chiriile de pe piata rezidentiala locala nu se afla inca la un nivel atat de competitiv pentru a reprezenta o alegere automata, indiscutabila, pentru un cuplu aflat la inceput de drum. Este si o chestiune de psihologie aici, fiind firesc ca, atunci cand se gandesc sa-si intemeieze o familie, tinerii sa puna un pret mai mare pe optiunea care le ofera mai multa siguranta pentru viitor, preferand astfel achizitia, in detrimentul inchirierii.
 
- Ce specificatii au noile proiecte de locuinte din punctul de vedere al consumului de energie, structurii, compartimentarilor, designului interior/ exterior si tipului de materiale folosite?
- Chiar daca alinierea Romaniei la standardele internationale in constructii se petrece, uneori, mai incet decat ne-am dori, schimbarile se fac, totusi, simtite. In ultimii ani, pe fondul cresterii masive a costurilor utilitatilor, dezvoltatorii activi pe plan local au inceput sa acorde o tot mai mare atentie imperativului de reducere a consumului de energie - asta cu atat mai mult cu cat romanii care vor sa achizitioneze locuinte nou-construite sunt, acum, mult mai informati. Astfel, simpla incadrare a unui imobil in clasa energetica A nu mai este suficienta, de o atentie speciala trebuie sa se bucure si materialele de constructie, dar si, mai ales, integrarea unor surse de energie regenerabila. Automat, proiectele care folosesc tehnologii de incalzire si racire cu impact redus asupra mediului (cum sunt pompele de caldura, pompele de caldura geotermale sau panourile fotovoltaice, pentru producerea de energie electrica) vor avea, automat, un important avantaj competitiv in ochii cumparatorilor - si, prin aceasta, mai multe sanse de succes in vanzari. In ceea ce priveste compartimentarile si designul interior al locuintelor noi, lucrurile nu s-au schimbat atat de mult in ultimii ani. In general vorbind, desi multi isi doresc, la modul teoretic, apartamente sau case mai spatioase, presiunea exercitata de factorul pret face ca unitatile locative mai compacte sa fie, de fapt, preferate - asta cata vreme configuratia lor este una eficienta, de preferat decomandata si valorificand la maximum suprafata disponibila. In ceea ce priveste finisajele si designul interior, dezvoltatorii tind tot mai mult sa opteze pentru materiale si piese de o calitate peste medie, in masura sa satisfaca standardele de confort tot mai inalte ale consumatorilor.
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta NZEB? 
- Da, cu siguranta, certificarile NZEB reprezinta, putem spune, "tendinta momentului" in materie de dezvoltari rezidentiale - dictata atat din exterior, prin reglementarile in vigoare la nivelul Uniunii Europene, cat si organic, din interior, ca urmare a interesului venit din partea clientilor cumparatori. Din perspectiva noastra, ca lideri in domeniul consultantei in constructii, deschiderea dezvoltatorilor de a proiecta si construi ansambluri rezidentiale cu un consum cat mai redus de energie a devenit evidenta in ultimii ani, acestia fiind dispusi sa apeleze la serviciile unor experti pentru a se asigura ca locuintele pe care le livreaza corespund cerintelor din domeniu. De fapt, o buna parte din proiectele rezidentiale noi pe care le preluam vin din aceasta nevoie majora a asigurarii sustenabilitatii, clientii nostri bazandu-se pe faptul ca Brisk Group ofera consultanta specializata pentru obtinerea certificarii NZEB si a altor certificari verzi. In plus, dispunem de toate resursele necesare, incepand cu capitalul uman, pentru a facilita livrarea proiectelor in deplina conformitate cu cerintele actuale, la un nivel optim de cost. 
 
- Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si ce se va intampla in 2024?
- Am vazut deja ca, in ciuda provocarilor economice resimtite in ultimii ani, preturile locuintelor au continuat sa se majoreze, intr-un ritm pe care il putem considera moderat. Cele mai recente statistici publicate in aceasta privinta de Eurostat releva ca Romania se situa, in cel de-al treilea trimestru din 2023, printre statele europene in care preturile de tranzactionare ale locuintelor erau mai mari comparativ cu perioada similara a anului anterior - diferenta inregistrata pentru tara noastra situandu-se la 4,8%. Avem toate motivele sa credem ca diferenta pozitiva se va mentine si in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, in momentul in care rezultatele vor fi publicate. Mentinerea preturilor locuintelor pe o traiectorie ascendenta nu ne surprinde, tinand cont de evolutia ratei inflatiei in general si de tendinta de scumpire a materiilor prime, dar si a fortei de munca din constructii. Pentru 2024, estimam o evolutie similara la acest capitol, anume ca preturile vor continua sa creasca, moderat, in special in marile orase.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter