RO EN
السلة فارغة

BERZEI 21: Nou proiect de transformare a fostelor hale REBU in spatiu de cultura

Asociatia Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundatia Comunitara Bucuresti si "BAZA. Deschidem orasul", alaturi de alti parteneri din societatea civila si din sectorul cultural-creativ local, propun demararea dialogului si a demersurilor necesare pentru reconversia fostelor hale REBU de pe str. Berzei 21 intr-un complex hub creativ local si regional. Cele patru organizatii, reunite sub Grupul de initiativa Berzei 21, au lansat o scrisoare deschisa adresata reprezentantilor Primariei Capitalei si Primariei Sectorului 1 si au dezvoltat o platforma online, www.berzei21.ro, care reuneste exemple de bune practici si parteneriate cu proiecte similare din alte tari europene si sunt deschisi sa identifice noi parteneri, nevoi si idei din randul comunitatii.
Concret, propunerea implica transformarea complexului Berzei 21 intr-un spatiu cu functiuni creativ culturale si strategice mixte: de productie culturala, spatiu de dialog, spatii de lucru, spatii de intalniri, expozitii, evenimente, spatii destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spatii exterioare de utilitate publica, precum si spatii destinate educatiei permanente, cu focus pe dezvoltare urbana si viitorul orasului, pentru a asigura un dialog esential intre administratia publica locala, mediul privat, mediul academic si sectorul asociativ.
Complexul Berzei 21 consta intr-un lot de 22.680 mp, proprietate a Primariei Municipiului Bucuresti (imobilul cu nr. cadastral 273891, cartea funciara 273891 UAT Bucuresti Sectorul 1). O ramasita a epocii industriale, spatiul contine o serie de hale apartinand patrimoniului industrial al orasului. Cladirile sunt in prezent neutilizate, deteriorate si ocupa o suprafata de 8.360 mp.
 
 
"Pe baza principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial, precum si a preocuparilor, cunostintelor si istoricului organizatiilor semnatare, consideram ca fostele hale REBU sunt cea mai potrivita locatie pentru un proiect de o astfel de anvergura. Dimensiunea, structura, precum si pozitionarea acestuia in centrul orasului ii ofera atributele necesare pentru a deveni un hub cultural cu functiuni diverse, dar complementare, un adevarat centru cultural si social, la standarde europene si la scara contextului ce il contine", spun initiatorii proiectului.
In acest sens, membrii Grupului de initiativa Berzei 21 au identificat deja scenarii de co-guvernare sau de finantare pentru un astfel de proiect si sunt dispuse, alaturi de toti partenerii care s-au alaturat deja demersului, sa contribuie direct la corecta desenare a proceselor si etapelor necesare unui proiect atat de complex, la demararea colaborarilor si a parteneriatelor necesare acestuia.
Initiatorii proiectului exemplifica, in scrisoarea transmisa administratiilor, printr-o serie de investitii similare din Europa, beneficiile unui astfel de hub, care atrage bani catre comunitatea si bugetul locale, turisti si reputatie pentru oras, si energie pentru ca oamenii din industriile creative si societatea civila sa isi continue proiectele. Station F din Paris a transformat o veche statie de transport de marfa in cel mai mare campus de startup-uri din lume. LX Factory, din Lisabona, a transformat un spatiu industrial din secolul XIX intr-un hub creativ. La Friche Belle de Mai, construita pe ruinele unei fabrici de tigari in Marsilia, gazduieste 70 de organizatii, 600 de evenimente si aproape o jumatate de milion de vizitatori pe an. Lotz Art Center, din Polonia, a fost construit intr-un complex istoric post-industrial si a obtinut nominalizarea orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2017. Iar la Berlin se pregateste deschiderea Berlin Creative District, transformand spatiul in care a functionat aeroportul Tempelhof in zone de lucru, evenimente si intalniri, arata reprezentantii Grupului de initiativa Berzei 21.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter