RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Impactul marcii produselor de constructii in randul arhitectilor

In cadrul studiului periodic (trimestrial) denumit European Architectural Barometer si elaborat de Arch-Vision, una dintre concluziile versiunii actuale (aferente lunilor ianuarie-martie a.c. si intitulate „Love Brands”) indica faptul ca marcile de materiale de constructii ce se bucura de atentia proiectantilor europeni sunt insotite de servicii de consultanta asigurate de cei ce le promoveaza, printre care se afla, in ordinea importantei, sfaturile cu privire la estetica, informatiile tehnice detaliate si cele referitoare la punerea in opera. La cercetare au participat peste 1.600 de arhitecti, din opt state membre ale UE – mai precis cei din Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Italia, Olanda, Belgia si Polonia – care au fost intrebati ce criterii anume, in afara celor legate de pret si de calitate, sunt necesare pentru ca o marca de produse destinate constructiilor sa devina un brand preferat. Rezultatele sunt extrem de relevante pentru producatorii de materiale, deoarece atragerea atentiei arhitectilor si impunerea unei marci, astfel incat aceasta sa fie recomandata in cadrul planurilor unui proiect, reprezinta unele dintre cele mai importante aspecte ale activitatii de promovare si comercializare.
In consecinta, in opinia arhitectilor europeni, cei ce promoveaza o marca de materiale de constructii ar trebui cel putin sa asigure consultanta din punct de vedere al esteticii obtinute ca urmare a aplicarii sale, acest criteriu fiind considerat fundamental de arhitectii din majoritatea tarilor incluse in cercetare, cu exceptia Italiei si Olandei. Ponderea opiniilor potrivit carora acest aspect este unul esential ramane cuprinsa intre 29% in Olanda si 75% in Franta, insa si arhitectii britanici (73%), spanioli (57%), belgieni (54%) si polonezi (51%) se refera la acest aspect ca fiind esential.
Pe locul al doilea se afla informatiile tehnice detaliate, element important cu precadere pentru arhitectii din Marea Britanie si Italia (cu 63% fiecare), precum si din Polonia (44%). In plus, promotorii marcilor ar trebui sa asigure si detalii ingineresti (de punere in opera) daca doresc ca brand-urile respective sa devina preferate de arhitecti, situatie valabila mai ales in Germania (70%), Italia (60%), Belgia (56%) si Polonia (44%). In schimb, pentru arhitectii francezi (46%) si olandezi (58%) este mult mai important criteriul alternativelor sustenabile, ca tema abordata de producatorii de materiale pentru constructii. De asemenea, subiectul „inspiratiei” este vazut ca semnificativ de arhitectii din Spania (47%).
Solutiile complete, instrumentele de calcul si informatiile BIM raman marginale
Cele mai noi metode de promovare a unei marci de produse pentru constructii, prin intermediul unor servicii aditionale (informatii BIM, instrumente de calcul si solutii complete), nu sunt mentionate de majoritatea arhitectilor europeni si, astfel, pot fi percepute ca secundare. Totusi, trebuie mentionat faptul ca, desi sunt mentionate de o minoritate, aceste aspecte nu pot fi neglijate, deoarece pot contribui definitoriu si oarecum neasteptat la diferentierea marcilor. Asertiunea este valabila si pentru ca aproape toti producatorii de materiale indeplinesc primele trei cerinte (sfaturi estetice, informatii tehnice detaliate si aspecte privind punerea in opera), insa cei ce asigura consultanta prin dezvoltarea unor aplicatii software fac diferenta si vor avea un impact sporit, ca notorietate, in randul arhitectilor.
Desi studiul Arch-Vision nu se refera la Romania, prin extrapolare, se pot lua in considerare rezultatele cuantificate in cadrul celei mai mari piete de constructii din Europa de Est (exceptand Rusia sau Ucraina) – si anume Polonia. Pentru arhitectii polonezi, aspectele esentiale pentru ca o marca de materiale de constructii sa devina un brand preferat sunt, in ordinea importantei, urmatoarele: sfaturile estetice (51%), informatiile tehnice detaliate si cele cu privire la aplicarea efectiva a produsului (cu 44% din raspunsuri fiecare), alternativele sustenabile (13%), inovatia (29%), inspiratia (7%), faptul ca marca respectiva este acceptata pe scara larga (25%), proiectele de referinta (31%), informatiile BIM (9%), uneltele de calcul (12%) si solutiile complete (8%). Se poate astfel observa cu usurinta ca mentalitatea proiectantilor polonezi si, in general, a celor din Europa de Est ramane in general traditionala, mai ales ca metoda clasica de promovare a unei marci, prin prezentarea proiectelor de referinta unde produsele respective s-au utilizat, continua sa aiba un succes deosebit. La polul opus se afla Olanda, unde niciun arhitect (0%) nu mai considera ca proiectele de referinta ar putea transforma o marca anume intr-una preferata, cote reduse din acest punct de vedere, ca pondere a opiniilor, fiind consemnate si in Italia (3%), Marea Britanie (5%) si Franta (7%). Informatii suplimentare, la www.arch-vision.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter