RO EN
السلة فارغة

Allied Engineers: Crestere de 20% a businessului in 2023, datorita proiectelor noi

Allied Engineers, companie specializata in proiectare generala cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu, estimeaza o evolutie de aproximativ 20% a businessului in 2023, in contextul cresterii investitiilor publice, dar si al majorarii cotei de piata a companiei in segmentul industrial. In aceasta perioada, compania lucreaza la o serie de proiecte de anvergura din domeniul constructiilor de cladiri comerciale, printre acestea aflandu-se complexul One Gallery, ce presupune transformarea fostei Hale Ford din Bucuresti intr-o cladire cu spatii multifunctionale sau ansamblurile cu functiuni mixte City Rose Park si One Herastrau Vista.
In cele peste doua decenii de activitate, Allied Engineers a finalizat mai mult de 500 de proiecte, a proiectat peste 4 milioane mp si a fost implicata in proiecte cu investitii totale in valoare de peste 4 miliarde de euro. In prezent, compania se bazeaza pe o echipa de peste 60 de angajati.
Despre activitatea companiei, perspectivele pentru viitor si cele mai importante tendinte ale industriei de constructii de cladiri vorbeste, in continuare, Mihai Dragomir, Managing Partner Allied Engineers.
 
- Ce proiecte din domeniul constructiilor de cladiri de birouri/ retail/ hoteliere aveti in lucru si in ce stadiu de dezvoltare se afla acestea?
- Avem in lucru proiecte de mare complexitate in domeniul la care va referiti, precum One Gallery, proiect dezvoltat de One United Properties, care va transforma fosta Hala Ford din Bucuresti intr-o cladire cu spatii multifunctionale. Autorizatia de construire pentru acest proiect este in curs de emitere.
La fel de important este si proiectul Corinthia Hotel, prin care imobilul Grand Hotel du Boulevard din Capitala este readus la functiunea initiala de hotel. Proiectul se afla in faza de executie si se estimeaza ca va fi finalizat in cursul anului 2024.
City Rose Park, investitie a GTC, este un centru cu functiune mixta (rezidentiala + birouri), un complex modern, cu o suprafata de 46.000 mp, amplasat in partea de nord a Capitalei, pe Bd. Expozitiei. Proiectul a obtinut certificarea LEED si se afla in etapa de obtinere a avizelor si a autorizatiei de construire. 
Un alt proiect cu functiune mixta (rezidentiala + retail) este One Herastrau Vista, situat la cativa pasi distanta de Parcul Regele Mihai I. Proiectul este dezvoltat de One United Properties si are toate fazele de proiectare predate, executia urmand sa fie finalizata in cursul anului 2024.
Un proiect important de retail la care am lucrat a fost inaugurat recent. Este vorba despre Promenada Mall Craiova, o investitie NEPI Rockcastle. Zona comerciala are o suprafata de 78.500 mp, din care noul centru comercial, care include si parc de retail, ocupa 62.500 mp. Este una dintre cele mai importante investitii de acest fel din Romania, la ora actuala. In luna iunie a acestui an a fost inaugurat si magazinul Ikea Timisoara, cu o suprafata de 26.000 mp.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- Avem in portofoliu investitii de amploare, semnificativ mai mari decat cele din anii trecuti. Pentru anul in curs, estimam o crestere de aproximativ 20% a businessului, in contextul cresterii investitiilor publice, dar si a cresterii cotei de piata in segmentul industrial. Consideram ca activitatea de proiectare este pe un trend ascendent.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu? 
- Daca ne uitam la sectoarele reprezentative in care s-au incadrat proiectele Allied Engineers in 2022, acestea au fost: comercial-logistic (28%), rezidential (25%), industrial (16%). In diferenta de 31% au intrat proiectele de birouri, energie regenerabila, hoteliere si proiectele publice. In mod evident, pandemia a afectat puternic sectorul office. Chiar daca au trecut mai mult de trei ani de la inceputul pandemiei, trendul muncii de la distanta se mentine, iar aceasta noua realitate a facut ca multe companii sa renunte la planuri de extindere si sa nu mai inchirieze spatii noi. In multe cazuri, firmele si-au restrans si spatiile pe care le aveau inchiriate pana in 2020. Proiectele de cladiri de birouri sunt mai putine in acest moment si este greu de estimat cand se va schimba ceva in aceasta privinta.
 
 
- Ce caracteristici specifice de constructie au proiectele de birouri si retail? 
- Desi fiecare proiect poate avea cerinte si particularitati unice, in functie de specificul lui si de nevoile clientilor, proiectele de birouri si retail au caracteristici de constructie care le diferentiaza de alte tipuri de constructii. Iata cateva dintre ele:
• Planificare spatiala eficienta: Cladirile de birouri si retail trebuie sa fie proiectate cu un accent deosebit pe eficienta spatiului. Este necesara optimizarea solutiilor de proiectare pentru a permite un flux de lucru eficient in birouri, corelat cu maximizarea spatiului disponibil.
• Design interior atractiv: Este important ca interiorul birourilor si spatiilor de retail sa fie atractiv si ergonomic. Se acorda atentie designului si amenajarii spatiilor pentru a crea un mediu placut si functional.
• Iluminare adecvata: Iluminarea joaca un rol esential in proiectele de birouri si retail. Este important ca lumina naturala si cea artificiala sa fie folosite in mod corespunzator, cu scopul de a asigura un mediu ambiental placut si eficient pentru desfasurarea activitatilor din interior.
• Tehnologie integrata: Birourile si spatiile de retail moderne depind in mare masura de tehnologie. Astfel, se integreaza solutii IT si sisteme de securitate pentru a asigura functionalitatea in conditii de maxima siguranta.
• Accesibilitate si parcare: Retailul trebuie sa fie usor accesibil pentru clienti, cu suficiente locuri de parcare. 
• Eficienta energetica: Pentru a reduce costurile de operare si a avea un impact mai mic asupra mediului, se implementeaza solutii de eficienta energetica.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, pe segmentul cladirilor de birouri/ retail in aceasta perioada?
- Daca ne referim strict la arhitectura si design, si in Romania au inceput sa se dezvolte proiecte tot mai ambitioase, care atrag arhitecti de renume si companii internationale de arhitectura. Acest lucru arata ca Romania a inceput sa devina o piata-magnet pentru cei din strainatate. Sunt si arhitecti romani talentati, cu evolutie interesanta, care incep sa castige concursuri in fata unor nume internationale, iar acesta este un aspect pe care merita sa-l apreciem.
Majoritatea proiectelor in care suntem implicati sunt inovatoare ca arhitectura si design, iar fiecare provocare arhitecturala vine la pachet si cu provocari de inginerie solicitante, pentru care trebuie sa gasim solutii viabile. De exemplu, as aminti aici proiecte cu acoperisuri cu deschidere libera de peste 120 de metri. De asemenea, am proiectat cladiri cu inaltime de peste 120 de metri, ceea ce este o provocare structurala ce necesita o solutie de proiectare deosebita.
Folosirea celor mai noi si inovatoare tehnologii a devenit standard in industria proiectarii: utilizam in proiectele noastre tehnologia Building Information Modeling (BIM), tehnologie care ofera proiectantilor si constructorilor instrumentele necesare in activitatile de planificare, proiectare si construire, eficientizand atat costurile, cat si gradul de performanta al intregului proiect.
Ne preocupa, inainte de toate, siguranta constructiilor la care lucram. Pentru cladirile inalte, folosim metode avansate de analiza structurala, cum ar fi Nonlinear Time History Analysis. Prin intermediul acesteia, modelul structural este supus unui impuls similar acceleratiilor reale ale terenului in timpul cutremurului, iar raspunsul structurii de rezistenta a cladirii este simulat pe o anumita perioada de timp. Aceasta tehnologie permite o intelegere aprofundata a modului in care fortele si deformatiile sunt distribuite in cadrul structurii.
 
 
Cateva tendinte notabile in sectorul cladirilor comerciale sunt:
• Sustenabilitate si eficienta energetica: Cladirile comerciale sunt proiectate din ce in ce mai mult cu accent pe sustenabilitate si eficienta energetica. Aceasta include utilizarea de materiale durabile, sisteme de iluminat si climatizare eficiente din punct de vedere energetic, panouri solare si alte tehnologii pentru a reduce amprenta de carbon a cladirii.
• Rezistenta seismica si siguranta in exploatare: In zonele cu risc seismic, cladirile de birouri si retail sunt proiectate cu atentie sporita la comportarea seismica. Sunt folosite tehnologii si materiale inovatoare pentru a face cladirile mai rezistente la cutremure.
• Design interior flexibil: se pune un accent tot mai mare pe flexibilitatea spatiilor interioare. Cladirile de birouri si retail sunt proiectate pentru a permite reconfigurarea usoara a spatiilor in functie de nevoile in schimbare ale utilizatorilor.
Aceste tendinte reflecta dorinta de a crea cladiri de birouri si retail moderne, care sa fie nu doar functionale, ci si durabile, eficiente si atractive pentru ocupanti si clienti.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Am identificat o serie de oportunitati pe care dorim sa le fructificam in perioada urmatoare. Intre sectoarele emergente in care vrem sa fim din ce in ce mai prezenti se afla cel energetic, in special cel al energiei regenerabile, unde experienta pe care am acumulat-o in timp ne aduce un avantaj competitiv serios. 
Si in sectorul industrial exista o crestere de interes pentru Romania din partea unor investitori importanti ce au fost stabiliti initial in Rusia sau in Ucraina si cauta sa isi mute unitatile de productie in alte tari. Totodata, ne dorim sa ne implicam mai mult si in proiecte internationale, mai ales pentru ca deja avem experienta de a lucra cu tari precum Republica Moldova, Ungaria sau Germania. 
De asemenea, intrevedem o crestere serioasa a investitiilor in sectorul public: sunt multe dezvoltari care se vor realiza in anii urmatori si suntem interesati sa fim mai prezenti in acest sector. Pana acum am reusit sa ne atingem obiectivul.
 
Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Exista un subiect foarte actual care are potentialul de a destabiliza avantul acestei industrii: diminuarea sau chiar eliminarea facilitatilor fiscale privind taxarea muncii. In companiile de proiectare, costurile cu resursele umane reprezinta undeva la aproape 70% din cheltuieli, iar eliminarea acestor facilitati fiscale ar putea insemna o crestere accelerata a acestor costuri, care poate sa duca spre nerentabilitate. Deocamdata, facilitatile fiscale in sectorul constructiilor sunt mentinute, dar nu stim pentru cat timp.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter