RO EN
السلة فارغة

Tranzactii cu active imobiliare comerciale de 600 milioane euro sunt in negocieri

Tranzactii cu active imobiliare comerciale de peste 600 de milioane de euro sunt in prezent in stadii avansate de negociere, astfel ca volumul tranzactionat in 2023 ar putea fi egalat in prima jumatate a anului curent, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Negocierile in curs vizeaza cladiri de birouri (30% din valoare), proiecte de retail (30%) si parcuri logistice (40%), jumatate dintre active fiind situate in Bucuresti. 
Romania a inregistrat anul trecut un volum al tranzactiilor de 488 milioane de euro, in scadere cu 62% fata de 2022. Cresterea costurilor de finantare si reticenta investitorilor fata de sectorul de birouri, care a fost clasa de active preferata in ultimii 5 ani, au avut un impact semnificativ asupra activitatii de investitii. Astfel, tranzactiile cu proiecte de birouri au reprezentat doar 19% din volumul tranzactionat, in conditiile in care contributia acestui sector in perioada 2018-2022 a fost de peste 60%. 
Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: “Dupa ce in perioada 2018– 2022, volumul tranzactiilor cu imobile de birouri de pe piata locala s-a ridicat la aproape 3 miliarde de euro (circa 600 mil. euro medie anuala), in 2023 s-au consemnat tranzactii de doar 94 de milioane de euro, un minim al ultimilor 15 ani. Pe fondul revenirii graduale a ratelor de utilizare a birourilor, la circa 70% din nivelurile pre-pandemice, a pipeline-ului limitat si a tranzactiilor de inchiriere de aproape 500.000 de metri patrati semnate in 2023, un record al pietei, ne asteptam ca investitorii sa-si reintoarca atentia catre aceasta clasa de active.”
Volumul tranzactiilor cu active imobiliare generatoare de venituri – birouri, spatii de retail, logistice si industriale si hoteluri - din Europa Centrala si de Est (CEE) a totalizat anul trecut 5,02 miliarde de euro, in scadere cu 55% comparativ cu 2022. 
Toate pietele din regiune – Cehia, Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Slovacia – au experimentat anul trecut scaderi ale volumelor investitionale cu procente cuprinse intre 16% si 68%, cel mai mare recul fiind inregistrat in Polonia, care a ramas totusi cea mai activa piata din regiune (cu o cota de 36%), urmata de Cehia (26%). Valoarea proprietatilor tranzactionate in Romania a avut o contributie de 10% din volumul inregistrat la nivel regional.
Analizand evolutia sectoriala, atat in Polonia, cat si in Cehia, ponderea sectorului de birouri in volumul tranzactionat a scazut spre nivelul de 20%, similar cu cel inregistrat pe piata locala.
Cea mai mare tranzactie incheiata in 2023 a fost vanzarea de catre Mitiska REIM a portofoliului de parcuri de retail din Romania (133.600 mp GLA) catre grupul britanic de investitii M Core pentru 219 milioane de euro, cea mai mare tranzactie din sectorul de retail consemnata in ultimii 10 ani. Alte tranzactii relevante au fost vanzarea de tip sale and leaseback a portofoliului FM Logistic din Romania (98.000 mp GLA) catre CTP pentru aproximativ 60 de milioane de euro, in timp ce in sectorul de birouri cea mai mare tranzactie a fost vanzarea cladirii One Herastrau Office pentru 21 de milioane de euro. Peste 60% din volumul tranzactionat il reprezinta vanzarile de portofolii. 
Randamentele de referinta au inregistrat o crestere in cea de-a doua jumatate a anului pe toate segmentele de piata, pe fondul cresterii costurilor de finantare, in linie cu evolutia din intreaga Europa Centrala si de Est, dar si in pietele vestice. Astfel, in piata de birouri si in cea de retail randamentele au crescut cu 50 de puncte de baza, in timp ce in segmentul industrial avansul a fost de 25 de puncte de baza. Pe fondul semnalelor ca nivelul dobanzilor de referinta va incepe sa scada, este de asteptat ca randamentele investitiilor imobiliare sa ramana la un nivel stabil in acest an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter