RO EN
السلة فارغة

SAGEX Construct mizeaza pe o crestere de 20% a cifrei de afaceri, in 2023

Sagex Construct, companie de con­­structii cu o experienta de 17 ani in domeniu, estimeaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri din 2023, fata de nivelul de 63,5 milioane de euro cu care a incheiat anul anterior. In acest moment, compania detine un portofoliu de proiecte in executie evaluat la circa 100 de milioane de euro, cele mai multe provenind din zona industriala - hale pentru depozitare, productie si centre comerciale.
Anul trecut, ca parte a strategiei de dezvoltare permanenta, compania a lansat si propria divizie de productie a elementelor prefabricate din beton - Sagex Prefabricate. In continuare, investitiile companiei sunt directionate catre capitalul uman, dar si catre digitalizare, prin implementarea unui soft ERP la nivel de companie, dar si a modului de lucru colaborativ BIM. Nu in ultimul rand, Sagex Construct continua investitiile in domeniul imobiliar, in centre comerciale de tipul strip mall, precum si in domeniul horeca, iar anul acesta va deschide un hotel "boutique" pe Valea Prahovei.
Interviu cu Sandu Chirita (44 de ani), director general la Sagex Construct si manager cu o experienta profesionala de peste 20 de ani in domeniul constructiilor.
 
- Ce evolutie a inregistrat piata de constructii in prima jumatate a acestui an si ce perspective intrevedeti pe termen scurt si mediu?
- Piata autohtona a constructiilor si-a continuat cresterea si anul acesta, in ciuda contextului economic guvernat de incertitudine. Daca ne uitam la dinamica din industrie, anul 2022 a fost bun pentru majoritatea directiilor din zona de constructii, iar 2023 a inceput in aceeasi maniera. La nivel de companie, am semnat o parte importanta dintre contractele care erau in licitatie pe piata industriala si logistica din Romania.
In ceea ce priveste evolutia constructiilor in urmatoarea perioada, vedem o stagnare a investitiilor private, pe fondul ratei inflatiei ridicate, precum si al cresterii costurilor de finantare, lucru ce va genera o competitie destul de mare in piata, pe multi dintre antreprenori facandu-i sa-si adapteze activitatea la un sector care pierde din ritmul de crestere. Insa, activam intr-un domeniu in care trebuie sa fim optimisti si nu excludem posibilitatea ca tara noastra, datorita contextului socio-economic din regiune, sa atraga investitori straini, aceasta fiind si o parghie pentru o revenire economica rapida.
 
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2022 si estimati evolutia acesteia pana la finalul anului 2023.
- Avand in vedere multitudinea provocarilor intampinate in anul 2022, precum inflatia ridicata, pretul materialelor de constructii, razboiul din Ucraina, putem aprecia ca anul trecut a fost unul bun pentru Sagex Construct. Am avut o crestere de peste 10% fata de 2021, inregistrand o cifra de afaceri de 63,5 milioane de euro. Estimam un trend ascendent si pentru anul acesta, cu o crestere de minimum 20%, tinand cont de numarul de contracte semnate pana in prezent.
 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada si la ce valoare se ridica portofoliul activ al companiei?
- In prezent, avem in desfasurare multiple proiecte, iar majoritatea sunt din zona industriala (hale de depozitare, de productie, centre comerciale). Avem in portofoliu lucrari mari, hub-uri logistice, care se intind pe zeci de mii de metri patrati, din care putem enumera: proiectul Eli Parks Buftea - trei faze, cu o suprafata totala de 140.000 mp, parcul logistic din sud-estul capitalei - Gebrüder Weiss, fabrica de produse de panificatie Lantmännen Unibake, in valoare de 20 milioane de euro, ASEVI Romania - hala de productie unde se vor realiza produse de uz casnic si profesional, 40.000 mp de spatii de depozitare in Glina, Ilfov - pentru Logicor, MLP Bucuresti Vest - parc logistic si de productie a grupului de investitii polonez, ce se intinde pe un teren de 18,3 ha.
De asemenea, avem lucrari in derulare si in tara, precum: Solo 3 Parc Industrial Oresa Iasi, un centru comercial in Brasov, Oresa Arad, proiect ce prevede lucrari de transformare si reamenajare a spatiului logistic si alte contracte aflate in stadiu de negocieri. Valoarea totala a proiectelor pentru 2023 se ridica la peste 100 milioane de euro, iar acestea ne confera un portofoliu de lucrari ce se intinde pana la jumatatea anului viitor.
 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Dezvoltarea companiei reprezinta o preocupare constanta pentru noi, indiferent ca ne referim la extindere, capital plasat in echipamente sau tehnologie. Anul trecut am lansat divizia de elemente prefabricate a grupului, Sagex Prefabricate, alaturi de care oferim partenerilor nostri servicii integrate de constructii.
Inca de la infiintarea companiei, am pus accent pe formarea si consolidarea unei echipe omogene de profesionisti, considerand investitia in capitalul uman una dintre activitatile strategice pe care trebuie sa le facem. Suntem deschisi programelor de internship, avem evenimente pentru copii, in care incercam sa-i familiarizam cu domeniul constructiilor.
De asemenea, continuam investitiile in domeniul imobiliar, in centre comerciale de tipul strip mall, precum si in domeniul horeca, iar anul acesta vom deschide un boutique-hotel pe Valea Prahovei.
 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Obstacolele pe care le intampinam sunt generale pentru intregul sector al constructiilor. Este vorba despre lipsa fortei de munca, dublata de gradul de calificare scazut. Astfel, majoritatea marilor constructori din Romania lucreaza, in prezent, cu muncitori straini.
O alta provocare este reprezentata de faptul ca investitorii sunt mult mai analitici si fac o cercetare de piata amanuntita inainte sa investeasca. Daca la inceputul anului asistam la o explozie de capital privat in piata, acum investitiile noi sunt pe un trend descendent.
 
 
- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/automatizarii activitatii?
- Intr-o lume in continua schimbare, digitalizarea reprezinta o constanta preocupare si pentru noi. Suntem deschisi solutiilor care ne ajuta sa ne eficientizam activitatea, sa lucram mai usor si sa avem un mai mare control asupra costurilor. Suntem in stadiu avansat de implementare a unui soft ERP la nivel macro, de companie, iar pentru santiere avem in plan sa implementam programul Building Information Modeling (BIM), asa incat sa le oferim tuturor actorilor implicati in proiect un instrument pentru maximizarea timpului dedicat constructiei si economisirea de resurse.
Sectorul constructiilor, atat la nivel mondial, cat si national, este destul de conservator in ceea ce priveste schimbarea. Sunt pionieri in directia aceasta, dar nu putem vorbi de transformari digitale majore pe piata constructiilor din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter