RO EN
السلة فارغة

Provocari si solutii ESG pentru constructori, in Global Construction Survey 2023

Principala concluzie rezultata din sondajul global al pietei de constructii pentru anul 2023, realizat de expertii KPMG, este ca industria de profil are o dispozitie prudent optimista, sustinuta de stimulentele guvernamentale pentru lucrari de infrastructura, revolutia in domeniul energiei regenerabile, cresterea investitiilor de capital intr-o serie de sectoare economice importante si dezvoltarea unor proiecte post-pandemice. Toate acestea asigura oportunitati excelente de dezvoltare pentru sectorul de inginerie si constructii (E&C). Concomitent insa, industria se confrunta cu un mediu volatil continuu, cu intreruperi ale lanturilor de aprovizionare, cu cresterea tarifelor la energie, cu penuria fortei de munca si, mai mult decat orice, cu o posibila recesiune, care ar putea exercita un impact major asupra anumitor subsectoare. De asemenea, raman valabile problemele permanente cu care se confrunta statele emergente in ceea ce priveste performanta proiectelor, productivitatea scazuta si costurile ridicate, care genereaza esecuri majore, precum si o serie de falimente.
 
Viitorul modular al constructiilor, o perspectiva care se consolideaza accelerat
Noua orientare ESG (mediu, cadru social si guvernanta corporativa) prezinta atat oportunitati, cat si riscuri. In ceea ce priveste prima categorie, se remarca reducerea amprentei de carbon, incurajarea biodiversitatii, dezvoltarea economiei circulare etc. Toate elementele enumerate sustin dezvoltarea infrastructurii si a altor categorii de constructii, generand avantaje competitive nete, un ROI (return of investment) imbunatatit, o diversificare operationala, o consolidare a stocului de talente etc. De cealalta parte, ESG implica si o atentie sporita in activitatea de management, respectarea stricta a cerintelor de conformitate, precum si implementarea masurilor necesare pentru diminuare amprentei de carbon (atat operationale, cat si incorporate) intr-un ritm destul de alert, concomitent cu o gestionare optima a deseurilor si un control strict al poluarii. Toate acestea sunt costisitoare si prezinta multiple bariere pe calea de implementare. Dilema tehnologiei persista la momentul actual, atat proiectantii, cat si companiile E&C fiind nevoiti sa aleaga foarte atent strategia de investitii si sa identifice resursele financiare necesare pentru adaptarea la noile exigente digitale. Unele dintre descoperirile-cheie recente, care au potentialul de a revolutiona activitatea din domeniu, cum ar fi, de pilda, productia modulara/offsite, prezinta la momentul actual dezavantajul unui continut tehnologic incipient si se confrunta cu problema unei arii relativ restranse de raspandire. Vestea buna este insa aceea ca tehnologiile de prefabricare au un ritm alert de dezvoltare si capata avant de la o zi la alta. Conform sondajului actual, proportia proiectelor care utilizeaza 50% sau mai mult solutia modulara/offsite va spori de la 14% la 28%, in urmatorii cinci ani. De asemenea, spectrul care se profileaza la momentul actual si este generat de marii furnizori de tehnologice influenteaza fara indoiala o industrie a constructiilor care se pare ca este pregatita pentru ceea ce va urma. Companiile traditionale se confrunta deja cu amenintarea de convergenta si pierderea cotei de piata in favoarea unor competitori cunoscuti mai degraba in domeniul digital.
 
Ingineria civila, sectorul cu cea mai buna dinamica
Cercetarea Global Construction 2023 este caracterizata de un spirit pozitiv. Doua treimi dintre respondenti (66 de procente) isi afirma optimismul cu privire la directia de dezvoltare a pietei constructiilor si 38% dintre managerii firmelor de arhitectura si proiectare au o abordare si mai pozitiva (fata de doar 18% in 2021). Si proportia de dezvoltatori care anticipeaza o crestere mai mare de 20% a investitiilor de capital s-a triplat de la 10% in urma cu doi ani, la 36% in 2023, ceea ce constituie un record al ultimelor doua decenii. Patru din zece specialisti E&C se asteapta la o majorare a veniturilor in urmatoarele 12 luni de peste 10%, in vreme ce doar 18% prevad o stagnare sau un regres. In contextul actual, se considera firesc faptul ca firmele E&C raman mai precaute fata de dezvoltatori, insa chiar si in aceste conditii, doar 7% isi exprima pesimismul referitor la evolutia pietei pe termen scurt. Antreprenorii se confrunta in continuare cu intreruperi ale lanturilor de aprovizionare si cu o vizibilitate limitata in ceea ce priveste alocarile de capital ale investitorilor, acestea fiind principalele motive pentru care se inregistreaza anumite diferente. Exista, de asemenea, un anumit entuziasm cu privire la perspectiva de finantare guvernamentala, ce include investitii si stimulente financiare pentru programe de infrastructura de mare anvergura, cum ar fi programul pentru productia de semiconductori (CHIPS), sistemul de reducere a inflatiei (IRA) si investitii in infrastructura si crearea de locuri de munca (IIJA) in SUA, sistemul de stimulente pentru productie (PLI) in India etc. Conform cercetarilor realizate de Oxford Economics, ingineria civila este in prezent sectorul cu cea mai rapida crestere de pe piata constructiilor. Mai mult de o treime dintre participantii la sondaj (35%) sustin acest scenariu si considera ca finantarea actuala va exercita un impact semnificativ in acest sens, in vreme de 43% considera ca sumele alocate vor avea un efect moderat. In pofida gradului foarte mare de incredere, sectorul constructiilor continua sa se lupte cu un numar de provocari, in forma continuata, cum sunt cele enumerare anterior. Actualmente, efectele post-pandemice sunt inca evidente, situatie reflectata de faptul ca 45% dintre cei intervievati afirma ca s-au confruntat cu intarzieri ale programelor de plata si cu majorari ale costurilor care au depasit punctual pragul de 20%. 
 
Managementul riscului, o piatra de incercare pentru multe proiecte
Domeniul este in continuare afectat de o performanta slaba a proiectelor, 37% dintre expertii care au participat a cercetare raportand ca au ratat o serie de tinte de performanta bugetara si/sau programe de finantare in ultimul an, din cauza deficientelor de management al riscurilor (in 2021 procentul respectiv era de numai 32%). In realitate, doar jumatate dintre proiectele dezvoltatorilor aflate in curs de desfasurare sunt finalizate la termenele stabilite. In consecinta, investitorii demonstreaza un interes pentru proiectele de mare anvergura, 87% dintre acestia declarand ca urmaresc preponderent astfel de tinte. In mod suplimentar, volatilitatea a catalizat celelalte provocari cu care piata de profil s-a confruntat in ultimul timp, aceasta suprapunandu-se peste stagnarea productivitatii si deficitul de inovare din domeniul E&C. O cauza obiectiva este constituita de structura foarte fragmentata a sectorului si de faptul ca multi competitori activi in cadrul acestuia nu au nici marimea necesara si nu beneficiaza nici de stimulentul potrivit pentru a investi in noi tehnologii sau metodologii, mai ales in situatia in care antreprenorii se confrunta deja cu profitabilitati aflate la limita pragului de rentabilitate. Intre 1997 si 2021, productivitatea din domeniul constructiilor a scazut cu 7%, in timp ce in sectorul productiei s-a majorat cu 126%. Managementul inadecvat al riscului a constituit cauza principala a acestei contraperformante, pe fondul unei legaturi insuficiente intre gestiunea riscul de proiect si cea a riscului de companie, ceea ce i-a impiedicat pe dezvoltatori si pe antreprenori sa cumuleze, cu acuratetea necesara, toti factorii de influenta si sa formuleze o imagine corecta a riscului corporativ. Din cauza atomizarii pietei, lipsei de partajare a datelor, interoperabilitatii deficitare si izolarii lantului valoric, vizibilitatea proiectelor a avut de suferit. Managerii au fost adesea incapabili sa identifice cu precizie cazurile cu deficit de performanta, indiferent daca era vorba despre santiere in ansamblul lor sau persoane. 
 
Protectie contractuala imbunatatita pentru asigurarea continuitatii operationale
Potrivit datelor puse la dispozitie de Biroul de Statistica a Muncii din SUA, in martie 2023 costurile de constructie au crescut cu 17,3% fata de perioada similara a anului precedent. Daca la aceasta se adauga provocarile generate de conflictul militar din Ucraina, perspectiva decuplarii economiei Occidentale de parteneriatul cu China, constrangerile legate de resurse si intreruperile continue ale lanturilor de aprovizionare, este evident ca mediul in care activeaza firmele E&C si dezvoltatorii este definit printr-un grad extrem de ridicat de volatilitate. Reactionand la aceasta realitate obiectiva, 83% dintre participantii la sondaj afirma ca prioritatea zero este reprezentata de imbunatatirea preciziei sistemelor de estimare a preturilor la materiale si echipamentelor, ce reprezinta o proportie semnificativa a costurilor totale ale proiectelor. Asigurarea unei mai bune protectii contractuale, care tine de transferul riscului, constituie un alt imperativ-cheie pentru ambele categorii de companii. O astfel de abordare poate fi daunatoare insa relatiei dintre cele doua parti, problemele ce ar putea aparea fiind mai bine gestionate printr-o imbunatatire a colaborarii. Alte optiuni potentiale includ o planificare pentru perioade mai lungi, pentru o mai buna gestiune a domeniului de aplicare, a programelor de finantare si a cantitati. Din pacate, aceasta nu este intotdeauna o optiune comerciala unanim acceptata. 
 
Avantaje competitive nete prin implementarea corecta a principiilor ESG
In situatia in care se pune problema rezistentei la evenimente cu potential disruptiv, respondentii pun un accent sporit pe inovatie (pana la 74%) si pe datele demografice aferente locului de munca (49%). Procesele eficiente de management al riscului si planificarea rezilientei sunt, de asemenea, pe lista tintelor de management in vederea sporirii rezilientei companiilor din bransa. Din acest punct de vedere este de notorietate modul in care industria este considerata ca fiind un sector cu emisii ridicate de carbon, puternic generatoare de deseuri, responsabila de o poluare ridicata, cu o utilizare semnificativa a resurselor rare, cum ar fi apa si mineralele, o folosire moderata a energiei regenerabile si un progres limitat in ceea ce priveste diversitatea. In acelasi timp, companiile E&C se confrunta cu o presiune in crestere de reglementare in planul sustenabilitatii. In urma cu un deceniu si jumatate, dezvoltarea durabila era privita ca o problema ce tinea de inovatie si protectie a mediului, fiind considerata un motor de crestere a performantei financiare si competitivitatii. In prezent, angajamentul respondentilor este nuantat. Aproape 54% constientizeaza pe deplin beneficiile ESG si urmaresc in mod explicit maturitatea din acest punct de vedere, in vreme ce 37% au ca scop declarat atingerea unor tinte precise. In plus, aproape 50% din firmele E&C considera implementarea ESG in proiecte si programe de capital ca pe un avantaj competitiv major atat in ceea ce priveste metodele de constructie, cat si functionarea ulterioara a cladirilor, respectiv lucrarilor de infrastructura. Nerespectarea unor astfel de cerinte ar putea afecta accesul la capital si creste costul capitalului. La randul lor, dezvoltatorii manifesta o maturitate substantial imbunatatita in abordarea ESG, in comparatie cu companiile E&C. Mai ales in SUA, companiile de profil se confrunta din ce in ce mai mult cu o legislatie stricta, cerinte clare de achizitie si imbunatatiri ale codului de constructii, de aceea orice intarziere fiind dificil de recuperat ulterior. Intrebati despre beneficiile-cheie ale incorporarii ESG in proiecte si programe de capital, jumatate dintre companiile E&C au declarat ca identifica oportunitati de a castiga avantaje competitive prin ESG, sugerand ca incep sa inteleaga mai bine valoarea prin metoda respectiva. Acestia mai considera, de asemenea, ca santierele devin astfel mai sigure, mai incluzive, ceea ce reprezinta un avantaj net daca se ia in calcul penuria actuala a fortei de munca. In plus, 32% dintre investitori recunosc nevoia de integrare a ESG pentru a le imbunatati accesul la capitalul necesar pentru finantarea proiectelor. O observatie interesanta este aceea ca dezvoltatorii si firmele E&C au opinii diferite cu privire la cele mai importante tendinte ESG. Cei din prima categorie considera ca reducerea productiei de gaze cu efect de sera si dezvoltarea instalatiilor regenerabile sunt elementele de cea mai mare importanta, in vreme ce antreprenorii sunt mai preocupati de considerente sociale si de indeplinirea cerintelor guvernamentale. Aceasta discrepanta este de inteles, avand in vedere structura si continutul normelor legislative cu privire la emisiile instalatiilor (care ii priveste pe dezvoltatori), in vreme ce furnizorii de servicii castiga avantaje competitive in celelalte planuri mentionate anterior. Pe masura ce piata evolueaza, este posibil insa ca anumite paliere sa convearga, astfel incat investitorii sa impuna, de exemplu, antreprenorilor sa adopte o anumita transparenta in ceea ce priveste carbonul incorporat si cel operational, ducand astfel la o sporire a atentiei asupra nivelului de emisii de gaze cu efect de sera pe toata durata de exploatare a constructiilor. 
 
Potentialul tehnologiilor digitale este inca insuficient exploatat
Concluzionand, se poate afirma ca in goana companiilor pentru rezultate rapide care sa produca un ROI pozitiv, pe termen scurt, multe oportunitati digitale si investitii in tehnologie sunt trecute cu vederea. De asemenea, un element care nu trebuie neglijat este cel al barierelor culturale dintre dezvoltatori si antreprenori, o schimbare profunda din acest punct de vedere fiind necesara pentru a stimula inovatia. Sondajul actual demonstreaza ca deja firmele consacrate din industrie implementeaza BIM, fac analize avansate de date si incursiuni in utilizarea gemenilor digitali, AI, VR/AR, printarii tridimensionale etc. Companiile care adopta de timpuriu tehnologia sustin inovatia de la varf si investesc masiv in educarea echipelor lor. Pe langa incurajarea utilizarii tehnologiei digitale pentru proiecte implementate, este la fel de importanta aplicarea in domeniul managementului operational, pentru eliminarea deficientelor aferente metodelor conventionale si asigurarea unui leadership digital care sa ofere garantia competitivitatii. Intrebarea "Ce tehnologii au potentialul de a furniza cea mai mare rentabilitate globala a investitiei (ROI) in proiectele de capital?" are in prezent un raspuns diferit fata de cel care putea fi dat in perioada pre-pandemica. Cert este ca inovatiile isi pun deja in mod clar amprenta asupra rezultatelor, iar tehnologiile noi si cele emergente, cum ar fi gemeni digitali, AI, VR/AR, imprimare 3D si sistemele modulare de constructie au un mare potential, inca insuficient exploatat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter