RO EN
السلة فارغة

HOCHTIEF: Praguri optime ale indicatorilor de performanta

Managementul corporatiei Hochtief - unul dintre cei mai importanti antreprenori internationali de constructii, a carui activitate este coordonata de concernul spaniol Grupo ACS - a dat publicitatii noi documente prin intermediul caruia indicatorii de performanta financiara si cei de perspectiva sunt prezentati in mod combinat. Potrivit unui raport oficial, Hochtief a atins praguri optime ale majoritatii indicatorilor de performanta in anul fiscal 2016, inclusiv in ceea ce priveste profitabilitatea. „Anul trecut, am realizat un progres important, atat operational, cat si strategic, pentru a ne imbunatati in continuare capacitatea de a atinge profituri sustenabile, sustinute de lichiditati. Perspectivele de crestere sunt actualmente mai bune, ca urmare a achizitiei CIMIC, a companiei cu servicii diversificate UGL si a afacerilor de procesare a resurselor minerale de la Sedgman. Desi anul trecut rulajul - de aproape 20 miliarde euro - a fost mai redus cu -5,6% ca in 2015, din trimestrul al patrulea trendul a redevenit pozitiv, cu un salt de peste +10%. Insa, nivelurile optime ale profitabilitatii (reflectand o crestere de +54% a profitului net nominal, la 321 milioane de euro si o sporire de +37% a celui operational (sau cu 100 de milioane de euro), pana la 361 milioane de euro) se datoreaza efectelor date de imbunatatirea performantei aferente derularii proiectelor de constructii, reducerea costurilor financiare si majorarea ratei profitului operational PBT, de la 2,8% la 3,4%, in contextul in care toate cele trei divizii - Europa, cele doua Americi si Asia-Pacific - au contribuit la aceste rezultate”, a declarat Marcelino Fernández Verdes, presedintele comitetului executiv si CEO al Hochtief.
Noile comenzi au o valoare optima, in crestere cu 15%
In ceea ce priveste indicatorii financiari, in 2016 noile comenzi au avut o valoare optima, totalizand 25 miliarde euro, in crestere cu +15% fata de 2015, pentru ca, la acest capitol, s-a mentinut o abordare bazata pe disciplina in ceea ce priveste managementul riscului. La 31 decembrie 2016, dupa cum arata managerii grupului, portofoliul total de contracte si comenzi, in valoare de 43,1 miliarde euro, este cel mai mare din anul 2012 pana in prezent si reflecta o crestere de +20% fata de 2015. Totodata, Hochtief a reusit, anul trecut, sa-si majoreze performanta afacerilor operationale la un nivel superior din punct de vedere al generarii de lichiditati. „Desi achizitiile efectuate pentru preluarea CIMIC, iar prin aceasta entitate, a afacerilor UGL si Sedgman, ar fi putut afecta lichiditatile, pozitia corporatiei a ramas solida, indicand lichiditati in cuantum de cel putin 704 milioane de euro la finele anului trecut. Astfel, daca nu se efectuau investitii nete de un miliard de euro, proceduri de rascumparare a unor actiuni si se renunta la plata dividendelor, lichiditatile s-ar fi plasat la 1,7 miliarde euro. Toate acestea ne incurajeaza sa avem o viziune optimista pe terme scurt si mediu. Pentru 2017, am identificat o serie de proiecte de constructii, pe care le vom accesa, in valoare totala de 150 miliarde euro, ce se deruleaza in America de Nord, Asia-Pacific si Europa, iar la nivelul lui 2018 si in continuare perspectivele sunt si mai bune, cu alte proiecte de 350 miliarde euro pe carele putem contracta. Mai mult, prin asigurarea de servicii care au o pondere de circa 10% din portofoliul de comenzi, Hochtief are un profil de risc mult mai echilibrat ca in trecut. In consecinta, suntem in masura sa anuntam ca pentru 2017 ne asteptam la un profit net operational la nivel de grup care sa se incadreze intre 410 milioane de euro si 450 milioane de euro (+13% pana la +25% fata de 2016), precum si o majorare de cel putin 10% a cifrei de afaceri”, a mai precizat presedintele grupului de origine germana, cu sediul central in Essen.
Activitate sustinuta in trimestrul intai din 2017
Trendul ascendent din primul trimestru a.c. confirma prognoza initiala inaintata de Marcelino Fernández Verdes, mai ales ca, deja, Hochtief a reusit sa contracteze proiecte in valoare de 30 miliarde euro, din cele 150 miliarde euro disponibile pentru actualul exercitiu financiar, propunandu-si sa obtina in continuare o cota cat mai semnificativa din proiectele de 120 miliarde euro ce au mai ramas de contractat. „Rezultatele financiare de exceptie ne asigura flexibilitatea necesara pentru a fructifica diverse oportunitati la care se impune alocarea de capital. Astfel, in ianuarie-martie a.c., profitul net operational a ajuns la 93 de milioane de euro (+30%), iar profitul nominal net a consemnat un salt si mai puternic, de +40%, pana la 88 de milioane de euro. Mai mult, rata profitului operational PBT s-a majorat cu 20 de puncte de baza, plasandu-se la 3,8%. Astfel, nu este de mirare ca si cifra de afaceri a crescut cu +17%, pana la 5,1 miliarde euro, reflectand atat contributia pozitiva a UGL, cat si majorarea organica a afacerilor pe pietele semnificative pentru Hochtief. Dar aceste cifre nu ar avea importanta daca profitul grupului nu ar fi sustinut in continuare de lichiditati, iar la finele lunii martie a.c. lichiditatile nete au fost de 340 de milioane de euro, in comparatie cu 25 de milioane de euro in primele trei luni din 2015. La acest capitol, trebuie precizat ca suma de 340 milioane de euro a ramas disponibila dupa ce, in perioada de referinta, precum si in anterioarele trei luni, am efectuat investitii nete, rascumparari de actiuni si plati ale dividendelor ce au insumat 670 milioane de euro, iar fara acestea, la finele trimestrului intai a.c., am fi generat lichiditati in cuantum de un miliard de euro”, a mai afirmat Marcelino Fernández Verdes.
Alte date referitoare la activitatea corporatiei mai confirma si ca, la 31 martie a.c., portofoliul total de contracte si comenzi este de 45 miliarde euro, plasandu-se la cel mai inalt nivel din momentul transformarii Hochtief (in 2013), fiind si cu +23% mai mare ca in primul trimestru din 2016 (sau cu +13% daca se elimina contributia contractelor de servicii, in valoare de 3,7 miliarde euro, ale recent-preluatei UGL). Mentinand o politica de disciplina contractuala si un management adecvat al riscului, s-a reusit o crestere de +18% a noilor comenzi, la 7,4 miliarde euro. Dintre proiectele importante pe segmentul de constructii, pe care managerii Hochtief le-au nominalizat ca atare, se disting cele privind extinderea imobilului Jacob K. Javits Convention Center din New York - SUA (in valoare de 1,4 miliarde USD) si cele referitoare la expansiunea unei autostrazi si a unei statii de cale ferata in Amsterdam - Olanda (circa un miliard de euro). De asemenea, Hochtief este ofertantul favorit la o licitatie ce presupune atribuirea unui contract multianual cu proiecte de infrastructura, in valoare de mai multe miliarde AUD, in Melbourne - Australia.
***
Corporatia Hochtief este reprezentata in tara noastra de o subsidiara, care face parte din liderii pietei nationale a antreprenorilor de constructii, dar ale carei rezultate financiare au fost afectate, cu precadere in anii 2012-2013, de efectele recesiunii, precum si de anumite masuri de restructurare luate in acele momente de Grupo ACS fata de Hochtief AG. Astfel, de la un rulaj de 117,8 milioane de lei in 2012 (-6%), subsidiara Hochtief din Romania a raportat in 2013 o scadere drastica a indicatorului respectiv, la numai 31,27 milioane de lei (circa 7 milioane de euro), in contextul unei pierderi nete de 9,23 milioane de lei. Datele oficiale recente, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, confirma insa faptul ca filiala din Romania a Hochtief Solutions AG Essen a continuat sa consemneze fluctuatii in ultimii ani si a raportat, pentru 2015, o cifra de afaceri de 88,41 milioane de lei (dar si o pierdere neta de circa 11,6 milioane de lei). Totodata, la nivelul lui 2016, pe fondul unor grave probleme privind volumul lucrarilor de constructii din tara noastra, Hochtief Infrastructure GmbH Essen - Sucursala Bucuresti a ramas in medie cu 20 de angajati (de la 43 de persoane in anul anterior) si a realizat o cifra neta de afaceri de numai 3,8 milioane de lei, in contextul in care pierderea neta s-a cifrat la circa 6,2 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.hochtief.de

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter