RO EN
السلة فارغة

FPSC: Preturile materialelor de constructii au crescut cu 60-80% in ultimele 6 luni

Preturile materialelor de constructii au crescut cu 60-80% in februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat, luni, vicepresedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Irinel Gheorghe, intr-o conferinta de presa.
"Astazi suntem intr-o situatie fara precedent: daca vorbim despre septembrie 2021 - februarie 2022, cresterile in medie ale preturilor materialelor de constructii sunt intre 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Ganditi-va ce inseamna aceste cresteri pe un flux al unor contracte de atribuire care incep cu studiu de fezabilitate si se termina cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp", a afirmat Irinel Gheorghe, citat de Agerpres.
Vicepresedintele FPSC a aratat ca actuala criza a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat cresterea preturilor. Alti factori care au determinat aceasta evolutie ascendenta a preturilor sunt majorarea preturilor la energie electrica si gaze naturale si transportul.
"Cauzele acestor cresteri fara precedent sunt urmatoarele: exista in acest moment o criza a materiilor prime, generata in primul rand de faptul ca anumite materii prime sunt cotate la bursa, si aici vorbim despre minereuri si despre titei. Criza materiilor prime este generata si de sustenabilitatea pe care Romania si-a asumat-o in cadrul Uniunii Europene si din cauza asta tot mai multe unitati de productie s-au inchis in UE si probabil si in Romania. Va dau exemplul placilor de gips-carton: 70% sau 80% din productia de gips-carton se bazeaza pe reziduurile rezultate din arderea carbunelui in termocentrale si doar restul se bazeaza pe extractia din cariere de ipsos. Ganditi-va ce inseamna inchiderea termocentralelor, doar din aceasta perspectiva. O alta cauza ar fi cresterea fara precedent a preturilor la energia electrica si la gaz. Vorbim astazi despre cresteri raportate la septembrie 2021 la energie electrica de peste 4 ori, iar la gaz de peste 8, chiar 10 ori, in contextul in care statul roman este actionar la multe dintre entitatile producatoare de energie - Hidroelectrica, Nuclearelectrica si probabil putem sa discutam si ce inseamna OMV. O a treia cauza ar fi transportul, cu toate lucrurile care se cumuleaza la un moment dat: pretul combustibilului, preturile crescute ale asigurarilor, RCA sau CASCO. In componenta de pret a unui produs, a unui material de constructii, transportul incepe sa insemne peste 10%. Aici n-am vorbit despre componenta mentinerii deocamdata a salariilor muncitorilor din sectorul nostru, care nu cred ca mai poate fi mentinuta la nivelul actual", a precizat Irinel Gheorghe.
Vicepresedintele FPSC a apreciat ca autoritatile ar trebui sa interzica exporturile de materialele de constructii.
"Identificam si cateva solutii in acest context. Cred ca este important ca statul sa intervina in cel putin doua directii. N-am vrea sa ne expunem unui risc, si din punct de vedere al producatorilor materialelor de constructii riscul ar fi anumite materiale sa plece la export, pentru ca sunt deja tari in Uniunea Europeana in care programul PNRR functioneaza si care au nevoie de materiale de constructii. O prima masura cred ca ar fi totusi o blocare a exporturilor de materiale de constructii din Romania. O alta masura ar fi identificarea unui proiect care sa fie dezvoltat pe orizontala si cred ca proiectul de reabilitare termica a locuintelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce niste efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%", a adaugat Irinel Gheorghe.
Pe de alta parte, acesta a subliniat ca stocurile la materiale de constructii sunt in prezent la niveluri mici.
"Stocurile (la materiale de constructii, n.r.) sunt mici, pentru ca venim dupa o pandemie care ne-a lasat cu o inflatie de 20%. Noi nu mai avem combinate metalurgice in care sa producem otel-beton. Ele nu mai exista! Deci stocurile sunt extrem de mici. Lantul de aprovizionare din Ucraina, daca razboiul se termina maine, va dura un an de zile, pentru ca sunt fabrici care sunt distruse, sunt drumuri care sunt distruse, si toata aceasta relatie este inchisa. (...) Problema noastra nu o reprezinta neaparat materialele de constructii, ci sunt materiile prime: noi nu mai producem nimic, nu producem otel, petrochimia Romaniei nu exista. Adevarata drama este ca nu exista industrie producatoare de materii prime pentru constructii", a incheiat Irinel Gheorghe.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter