RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Riscurile cibernetice in topul preocuparilor companiilor imobiliare in 2024

Rezultatele financiare ale companiilor din sectorul imobiliar comercial (spatii comerciale, centre de afaceri si birouri, spatii logistice) vor fi influentate, in acest an, in principal de riscurile cibernetice, de cerintele legale pentru combaterea schimbarilor climatice si de cresterea dobanzilor pe pietele financiare, conform studiului global Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook. Companiile din Europa sunt preocupate, in principal, de aceleasi riscuri, insa plaseaza pe locul al doilea instabilitatea politica (in locul reglementarilor legate de clima). Referitor la evolutia elementelor fundamentale ale pietei, jucatorii din domeniu se asteapta la o inrautatire in privinta costului finantarii (50% dintre companii la nivel global si 57% in Europa) si a disponibilitatii capitalului (49%, respectiv 58%).
Pe de alta parte, 44% dintre participanti (atat global, cat si in Europa) se asteapta la o crestere a activitatii de fuziuni si achizitii in piata imobiliara in acest an, in principal pentru diversificarea portofoliului de active si pentru incorporarea de noi competente bazate pe tehnologie. Acest ultim aspect este important in conditiile in care 61% dintre companiile din intreaga lume si 59% din Europa sustin ca sunt inca partial dependente de sisteme invechite, dar jumatate se afla in proces de modernizare a acestora. 72% dintre participantii globali la studiu (67% din Europa) sunt intr-un stadiu incipient de implementare a unor sisteme pilot bazate pe inteligenta artificiala sau in curs de dezvoltare a unor astfel de solutii. 
Referitor la pregatirea pentru conformarea la reglementarile ESG (environmental, social, governance – protectia mediului, impact social, guvernanta), 59% dintre companiile participante la nivel global (54% in Europa) spun ca inca nu au datele, procesele si sistemele interne de control pregatite in acest scop. Insa acestea au in vedere, pentru anul 2024, o serie de initiative strategice pentru atingerea standardelor de sustenabilitate, cum ar fi investitiile in dispozitive bazate pe Internet of Things - IoT (45%), in solutii de evaluare a managementului riscului (44%), dar si in dotarea cladirilor noi sau a celor reabilitate cu elemente de rezistenta la schimbarile climatice (43%). 
"Transformarile care au loc in economia globala implica eforturi financiare considerabile din partea companiilor imobiliare, in cel putin doua directii majore. Una dintre ele este legata de reglementarile care vizeaza indeplinirea standardelor de sustenabilitate, care evolueaza rapid, atat la nivel global, cat si in Europa, astfel ca investitiile necesare pentru conformare devin o prioritate. Legislatia europeana vizeaza si Romania si, din acest considerent, ne asteptam ca jucatorii care activeaza pe piata locala sa se confrunte cu cerinte suplimentare din partea autoritatilor nationale, legate de respectarea criteriilor ESG, inclusiv in cadrul proceselor de emitere a avizelor sau a autorizatiilor de construire. Cealalta directie de urmarit este cea care vizeaza dotarea cu tehnologii de ultima generatie pentru dezvoltarea de cladiri inteligente, dar si pentru implementarea unor solutii care sa ajute la eficientizarea operatiunilor companiilor care activeaza in domeniul imobiliar, cum ar fi solutii pentru gestionarea digitala a proprietatilor si a respectarii cerintelor legale pentru portofoliile imobiliare (inclusiv in ceea ce priveste avizele si autorizatiile)”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar in cadrul Deloitte Romania. 
In privinta oportunitatilor de investitii considerate cele mai atractive, activele asociate economiei digitale urca pe primul loc, detronand spatiile centrale de birouri (care ajung pe locul al zecelea in clasamentul global), iar pe locurile urmatoare se afla cladirile destinate inchirierii si centrele pentru ingrijirea seniorilor.
Studiul Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat in randul a 750 de companii cu active de peste 50 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: Europa, America de Nord si Asia-Pacific.
Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesionisti la nivel mondial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter