RO EN
السلة فارغة

CONSTRUCTIM: "A devenit imposibila elaborarea unui plan multianual de afaceri"

Compania Constructim SA, lider al pietei constructiilor din judetul Timis, are in executie lucrari importante din regiune, fiind implicata in extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare din orasele Buzias si Faget, precum si in diverse proiecte avand ca beneficiari investitori privati. Societatea a fost prima firma inregistrata la Registul Comertului Timis care activeaza si in prezent in domeniul constructiilor. De asemenea, a reprezentat pionerul regiunii inclusiv pe segmentul hidrocentralelor private si parcurilor eoliene, in 2012 realizand si primul parc fotovoltaic din zona Banatului. Anul trecut, antreprenorul a realizat o cifra de afaceri de 11 milioane de euro si un profit de 1,16 milioane de lei, pentru 2014 fiind vizata o majorare de 5%-10% a incasarilor.
Interviu cu Lucian Perescu, directorul general al Constructim SA.
 
- Cum caracterizati piata constructiilor dupa aproape sase ani de criza?
- Criza economica inceputa in 2008 reprezinta un subiect de mare importanta, cu atat mai mult cu cat momentul terminus al acesteia nu poate fi definit deocamdata. Comportamentul nepotrivit al agentilor economici, dar si imposibilitatea pietei de a functiona cursiv in alocarea corespunzatoare a resurselor este explicatia pe care am primit-o pe caile oficiale, din partea institutiilor publice. Majoritatea cercetatorilor (reprezentantii corpului academic si analistii din sectorul privat) considera, totusi, ca tocmai interventia statului ar reprezenta principalul vinovat al imposibilitatii de a depasi momentele dificile. In ansamblu, recesiunea este rezultatul mai multor factori: erori de politica monetara, distorsionarea stimulentelor agentilor economici si patologia politicii de reglementare financiar-bancara, comportamentul incorect al statului etc. Reduceri de bugete, de personal, abandonarea investitiilor sunt vizibile pretutindeni, fie ca este vorba de companii multinationale, fie de societati cu capital exclusiv romanesc sau de firme mici si mijlocii. In acest context, multi dintre oamenii de afaceri au fost pusi in situatii noi, neasteptate. Investitorii romani au invatat sa-si gestioneze mai bine cheltuielile operationale si sa lucreze la optimizarea activitatilor, observand, totodata, ca nu se pot baza pe o anumita structura a economiei pe termen lung si ca, acordand atentie schimbarilor de ordin economico-social, este necesar sa se adapteze la noile conditii.
 
- Cand credeti ca se va reveni la o stare de normalitate in domeniu?
- Foarte multe societati de profil au intrat in insolventa sau chiar direct in faliment, abuzandu-se astfel de legea insolventei, ceea ce reprezinta un indicator important referitor la nivelul investitiilor. Personal, cred in redresarea pietei in cel mai bun caz in doi ani. Pana atunci, incercam sa identificam alte sectoare de nisa unde sa putem activa, cum ar fi cel al energiilor regenerabile si piata externa.
 
- Care sunt principalele lucrari aflate in executie?
- In prezent, suntem implicati in proiectul de extindere si modernizare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare din orasele Buzias si Faget, lucrari pe care le vom finaliza in 2015. De asemenea, in vara acestui an vom definitiva executia Centrului Regional de Competente si Dezvoltare a Furnizorilor in Sectorul Automotive (atribuite de Primaria Timisoara), consolidarea cladirii Muzeului Banatului din municipiu, precum si pe cele de edificare a unei hale metalice in Resita, pentru grupul german Spalek, specializat in domeniul debavurarii si vibrofinisarii suprafetelor. O alta hala pe care o vom realiza are ca beneficiar producatorul italian de componente pentru aparate de uz casnic si industrial Zoppas Industries. De asemenea suntem in faza finala pentru semnarea contractelor cu grupul francez Plastique Forme. Proiectele sunt contractate atat prin sistemul de achizitii publice, cat si prin cerere de oferta sau negociere directa cu investitorii privati. Din totalul lucrarilor licitate in decursul unui an prin sistemul de licitatii publice, maximum 10% reprezinta proiecte castigate, ceea ce inseamna multa munca, nu intotdeauna incununata cu succes. Din pacate, piata privata a constructiilor este inca blocata, ceea ce ne obliga sa ne concentram pe proiecte publice, cu toate ca dezavantajele sunt numeroase si in aceasta situatie. In ultimii ani ne-am orientat catre lucrarile unde beneficiar este statul roman, dar care sunt finantate din bani europeni, in speranta ca, fiind vorba de fonduri structurale, lucrarile vor fi achitate la timp. Realitatea a fost, insa, dezamagitoare.
 
- Ce efecte credeti ca vor avea asupra pietei noile reguli europene pentru atribuirea contractelor publice?
- Noua legislatie revizuieste regulile actuale privind licitatiile publice in UE si stabileste standarde comune privind contractele de concesionare, pentru a incuraja competitia corecta si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu si de inovatii, respectiv pe cele sociale. Avand in vedere ca statele membre au la dispozitie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli in legislatia nationala, asteptam cu interes sa analizam propunerea legislativa aplicabila Romaniei.
 
- Mentionati problemele pe care le intampinati in prezent in desfasurarea activitatii.
- Instabilitatea legislativa creeaza, de la bun inceput, o mare problema. Practic, legile se modifica atat de mult incat a devenit imposibila elaborarea unui plan multianual de afaceri. Taxele ce apar «peste noapte», fara un studiu de impact si care nu mai pot fi suportate de societatile comerciale reprezinta o alta dificultate. De asemenea, alte aspecte sunt legate de incasarile contractelor cu statul roman, care intotdeauna se fac cu intarzieri mari, lipsa de predictibilitate si viziune strategica, precum si situatia de insolventa a unor furnizori de materiale, lucru care ne pune intr-o ipostaza nedorita. Pentru a incheia, totusi, intr-o nota optimista, precizez ca tocmai a demarat un nou val de finantari europene pentru perioada 2014-2020, care va atrage numeroase parteneriate, compania noastra avand experienta in executia de proiecte europene, astfel incat sunt convins ca exista cai multiple de dezvoltare a Constructim SA.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter