RO EN
السلة فارغة

CONSTRUCTII SIBIU: Insuficienta lichiditatilor - principala problema a firmei

Conducerea societatii Constructii SA, din Sibiu, a dat recent publicitatii documentele ce prezinta situatia financiara la data de 31 martie 2011, semnaland faptul ca, in primul trimestru a.c., cifra de afaceri neta a insumat 2,94 milioane de lei, in scadere cu 8,17% fata de cele 3,2 milioane de lei din perioada similara a anului trecut. Pentru operatorul regional - cu activitati de antreprenoriat si productie a materialelor prefabricate din beton - perioada de referinta a constituit un moment negativ, ca urmare a factorului sezonier si a lipsei de lichiditati la nivelul beneficiarilor de contracte aflate in executie. "Principalele probleme financiare au fost legate de incasarea cu intarziere a creantelor, pe fondul acutizarii efectelor crizei economice, ceea ce a dus la dificultati in ceea ce priveste plata facturilor emise de furnizorii de materii prime si utilitati. Investitiile demarate in anii trecuti, in sistem de leasing, au dezechilibrat la randul lor balanta disponibilitatilor, insa - daca se iau in considerare previziunile referitoare la majorarea valorii incasarilor - aceste nereguli si-ar putea atenua efectul in anul fiscal in curs", se precizeaza in raportul companiei. In trimestrul I din 2011, in ceea ce priveste indicatorii ce se refera la exploatare, veniturile (in cuantum de 3,17 milioane de lei) nu au depasit cheltuielile, care s-au situat la 4 milioane de lei, astfel incat nivelul pierderii s-a majorat la 0,84 milioane de lei (fata de 0,6 milioane de lei in ianuarie-martie 2010). Detinuta de Sinecon - Sibiu si de SIF Transilvania, firma Constructii SA are dupa primul trimestru a.c. creante asupra tertilor in valoare de 6,97 milioane de lei si datorii totale de 11,32 milioane de lei. Planul de afaceri pe termen scurt presupune atragerea de noi clienti, participarea sistematica la licitatiile organizate de diverse autoritati contractante, consolidarea parteneriatelor prin intermediul ofertelor competitive ce presupun executia lucrarilor in calitate de antreprenor si realizarea prefabricatelor din beton. Managerii firmei propun si identificarea unei forme de imprumut pentru a rezolva problema insuficientei lichiditatilor si a evita aplicarea unui proces dur de restructurare.
Investitori pretentiosi, in conditiile diminuarii pretului aferent lucrarilor
In anul 2010, Constructii SA - Sibiu a avut o cifra de afaceri de 19,81 milioane de lei, reprezentand un regres de 20,92% fata de cele 12 luni anterioare. Astfel, s-a semnalat inclusiv o depreciere de 25,04% a veniturilor totale (care au ajuns la 27,98 milioane de lei, in raport cu 37,33 milioane de lei), iar managerii firmei au explicat situatia si prin faptul ca, la multe licitatii, ofertantul trebuie sa asigure in numerar sumele necesare executiei lucrarilor, iar decontarea se face ulterior, in transe nesemnificative sau dupa finalizarea proiectului, solicitarile respective fiind dificil de sustinut pentru o parte dintre lucrarile propuse in cadrul procedurilor de achizitie publica. Scaderea veniturilor se datoreaza in principal lipsei comenzilor, iar in plan secundar cursului de schimb nefavorabil dintre moneda nationala si cea europeana, ce a amplificat cheltuielile cu materialele utilizate la realizarea de prefabricate din beton. Pentru a surmonta problema respectiva, mai cu seama ca "investitorii au devenit foarte pretentiosi, iar firmele concurente practica preturi tot mai mici, de multe ori nejustificate", Constructii - Sibiu si-a dezvoltat activitatea pe segmentele de instalatii si aplicatii electrice, reusind sa incheie o serie de contracte noi, ce presupun livrarea de betoane, prefabricate si executia unor proiecte de infrastructura (canalizare, artere rutiere, alimentari cu apa), chiar daca acestea nu au ajuns la potentialul real al firmei. De asemenea, programul de investitii initiat in anii anterior a fost oprit temporar, deoarece se incearca o limitare a cheltuielilor aferente, mai cu seama ca scaderea rezervelor naturale din zona exploatabila a balastierei proprii impune aplicarea unor solutii mult mai costisitoare, cum ar fi extragerea materiilor prime specifice din terenuri aflate in proprietatea unor terti. Informatii suplimentare, la www.constructiisibiu.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter