RO EN
السلة فارغة

Colliers: Peste 20 de hoteluri cu 2.000 de camere pot fi deschise in urmatorii 2 ani

Sectorul hotelier a continuat sa se redreseze in 2023, cu o crestere sustinuta a turismului de agrement. Numarul de turisti romani care s-au cazat in structurile hoteliere din tara a ajuns la aproape 7 milioane in 2023, foarte aproape de maximele record si, de asemenea, peste media din anii de dinaintea pandemiei, potrivit raportului anual publicat de Colliers. Totodata, in vara lui 2023, nivelul traficului aerian de pasageri l-a depasit pe cel din 2019, stabilind noi recorduri atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari din tara. Cu toate acestea, redresarea turismului international in Romania nu a fost la fel de rapida ca cea a turismului intern, numarul turistilor straini care sosesc in tara mentinandu-se cu aproximativ 25% sub nivelul de dinaintea pandemiei. Avand in vedere in special cele aproape 2.000 de camere care ar putea fi livrate in perioada 2024-2026, consultantii Colliers subliniaza ca piata se pregateste pentru o expansiune atat la nivel cantitativ, cat si calitativ.
"Aceasta revenire importanta a turismului de agrement devine din ce in ce mai atractiva pentru un numar tot mai mare de investitori institutionali. Stabilitatea in fata provocarilor recente din sectorul turismului este un factor cheie pentru atragerea unui numar tot mai mare de investitori in diverse proiecte, in pofida contextului inflationist generat de COVID-19. Observam, de asemenea, o crestere a numarului de proiecte care intra pe piata, anuntate in special pentru perioada 2025-2026, lucru datorat faptului ca unii investitori au fost mai degraba prudenti in fata noutatilor aduse de alte sectoare imobiliare comerciale, in special birouri, si au cautat sa isi diversifice portofoliile”, explica Raluca Buciuc, Director si Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers.
In paralel, specialistii Colliers observa o crestere semnificativa a numarului si a varietatii de branduri hoteliere care cauta sa intre pe piata locala, de la cele de lux si pana la cele mai accesibile. Multi dintre acesti operatori ofera mai multa flexibilitate si stimulente pentru a incuraja dezvoltatorii sa initieze proiecte, iar atunci cand o cladire primeste sprijinul unui brand international, finantarea bancara devine mai accesibila. De asemenea, la cresterea pietei contribuie si aparitia unor operatori profesionisti, internationali sau locali, care inchiriaza cladiri de la proprietari si le administreaza ca hoteluri. Acest aspect are relevanta in piata, pentru ca ei actioneaza ca intermediari intre dezvoltatori si branduri, reducand riscurile pentru unii investitori.
Privind in detaliu industria ospitalitatii bucurestene, hotelurile de 4 si 5 stele au ramas cel mai activ segment in 2023. Venitul mediu zilnic pe camera disponibila (ADR) a crescut cu 15% -20% pe tot parcursul anului, suplimentar fata de cresterea de 57% inregistrata in 2022, ajungand la 126 euro/camera/noapte in zonele centrale si 82 euro/camera/noapte in nordul Bucurestiului. Ratele de ocupare in hotelurile competitive din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% in lunile de vara, dar  in termeni anuali raman usor sub nivelurile de dinaintea pandemiei.
In termeni de planuri de constructie si dezvoltare in domeniul ospitalitatii, desi in 2023 a fost inaugurat doar un singur hotel nou relevant, Ibis Styles Airport, cu 84 de camere, in nordul Bucurestiului, iar fostul Hilton Athenee Palace a fost rebranduit ca Intercontinental, in urmatorii doi ani sunt asteptate peste 20 de deschideri importante in Romania, totalizand aproape 2.000 de camere. Printre acestea se numara proiectul dezvoltat de One United, care va aduce un brand de lux cu 100 de camere pe strada Clemanceau - Ennismore, pe cand un alt dezvoltator a batut palma cu un alt brand de lux Ascott, The Crest Collection, care va deschide un proiect cu 170 de camere langa Palatul Parlamentului din Bucuresti. Noua colaborare cu Accor pentru Novotel Living va genera un aparthotel cu 150 de camere, programat sa fie finalizat in 2025, iar Corinthia Grand Hotel Boulevard, cu 30 de camere, va fi, de asemenea, finalizat in viitorul apropiat.
"La inceputul lui 2023 erau in discutie doar sapte proiecte, dar la sfarsitul anului, conform anunturilor publice si a estimarilor generale, numarul acestora depasise 20 de proiecte, majoritatea in Capitala. Accor, Marriott si Radisson sunt unele dintre cele mai active marci aflate in cautarea de noi proiecte. In prezent, Bucurestiul numara 26 de hoteluri internationale cu aproximativ 5.000 de camere, ceea ce reprezinta aproape jumatate din numarul total de hoteluri aflate in Capitala si care au potential de afiliere. In afara Bucurestiului, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea si Arad se numara printre cele mai active piete”, spune Raluca Buciuc, Director si Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers.
Desi noile proiecte vor permite cresterea ofertei de camere, iar cele existente ar trebui sa isi continue cresterea in piata, chiar daca in ritmuri diferite, consultantii Colliers considera ca perspectivele pe termen mediu raman o provocare. Chiar si fara a lua in calcul incertitudinile economice, hotelurile locale intampina obstacole din ce in ce mai mari, de la lipsa fortei de munca (peste 10% dintre angajatii hotelurilor centrale din Bucuresti sunt din strainatate, in special din Asia de Sud) pana la schimbari semnificative ale costurilor de operare, precum cele din 2022, pe fondul cresterii preturilor la energie. Dar, in general, viitorul pe termen lung se anunta promitator, ceea ce explica valul sustinut de proiecte noi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter