RO EN
السلة فارغة

ARCADIS: Firmele se pregatesc pentru recuperare si noi oportunitati dupa Covid-19

Anul 2019 a fost marcat de turbulente, constituite de adancirea controverselor comerciale dintre SUA si China, iesirea Marii Britanii din UE si nelinistea sociala din Asia de Est si America Latina. Toate aceste elemente au determinat ca prognozele economice sa indice incetiniri ale ritmului de crestere, pericolul unei recesiuni nefiind nicicand mai aproape. Cu toate ca primele doua lui ale anului in curs au adus o anumita relaxare si, automat, o crestere a optimismului oamenilor de afaceri din Marea Britanie, pe fondul declararii de catre FMI a unei oarecare stabilizari, noua criza epidemica a stricat rapid acest echilibru fragil, se arata intr-o analiza recent publicata de Arcadis.
Problemele incepute in metropola Wuhan s-au extins rapid pe plan mondial, facand ca atentia sa translateze cu mare viteza de la tema incalzirii globale la pandemie, care a dus rapid la inchiderea multor santiere, inclusiv din categoria celor care construiau imobile rezidentiale. Doar in Marea Britanie, de exemplu, pierderile zilnice generate de aceasta realitate se cifreaza la 2,4 miliarde GBP. Pentru sectorul constructiilor, experienta castigata in timpul recesiunilor precedente indica faptul ca sectorul in cauza raspunde rapid la astfel de stimuli externi si inregistreaza intarzieri in procesul de recuperare.
Chiar si in conditiile in care criza nu a luat sfarsit, sunt utile scenariile care definesc posibilitatile de revigorare, cu toate ca acestea sunt dificil de conturat avand in vedere lipsa informatiilor cu privire la durata perturbarilor si perioada in care efectele acestora vor fi anulate. Foarte probabil este, de exemplu, un viitor caracterizat de o rutina de tipul blocare – relaxare – blocare, justificat atat de probabilitatea reizbucnirii epidemiei odata cu venirea sezonului rece, cat si de ritmul lent in care are loc procesul de dezvoltare a unui vaccin.
Specialistii Arcadis presupun totusi ca investitiile din sectorul public vor continua sa creasca, dar pietele de constructii comerciale si rezidentiale isi vor reveni complet abia in 2022. Vor exista, de asemenea, mecanisme de piata care vor contracara intr-o oarecare masura riscul unei spirale de scadere generalizata a preturilor imobiliare, ca raspuns la scaderea volumului de lucrari. Amintirea crizei financiare din 2008 poate contribui la evitarea unor corectii foarte abrupte a preturilor, ceea ce ar putea duce la o plafonare a acestora in 2020 si la o usoara tentativa de crestere in anul urmator.
Acestea se vor intampla daca economia, in ansamblul sau, va continua sa functioneze, santierele vor avea activitate, iar lanturile de aprovizionare vor fi deblocate. O astfel de perspectiva este dezirabila cu atat mai mult cu cat numarul celor care ar putea profita de o eventuala scadere abrupta a sectorului analizat este foarte mic spre inexistent.
Deja, in Marea Britanie, sunt implementate masuri de sustinere a companiilor, orientate mai ales spre IMM-uri (in acest stat, peste 94% din firmele active au mai putin de 10 angajati), peste un milion de persoane fiind deja remunerate printr-o schema speciala. De asemenea, au fost adoptate o serie de norme ce vizeaza facilitarea achizitiilor, in vederea sprijinului companiilor si angajatilor acestora. Pericolul rezida in faptul ca ajutoarele vor deveni disponibile din luna iunie a.c., pana atunci firmele bazandu-se doar pe numerarul disponibil.
Circa 80% din materialele folosite in domeniul constructiilor din Marea Britanie sunt produse local, dar aceasta nu elimina complet riscurile avand in vedere ca si la nivel national exista numeroase fabrici care isi inceteaza temporar activitatea. Este greu de estimat cat va dura aceasta situatie, dar pentru a minimiza cele mai dure consecinte o masura logica este aceea de a sustine continuitatea lanturilor de aprovizionare.
In vederea atingerii tintei propuse, sunt recomandate cateva actiuni concrete, cele mai importante referindu-se la: evaluarea inventarelor, a capacitatilor de productie pe resursele vitale si a potentialului retelelor de distributie; programarea precisa a intregului proces de aprovizionare, prin care sa se garanteze disponibilitatea materialelor necesare pe santiere. De asemenea, este vitala o pregatire corespunzatoare, pentru a evita majorarea excesiva a preturilor in eventualitatea scaderii ofertei pe anumite segmente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter