RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Primii 100 de constructori din Europa au venituri de 426 miliarde euro

In ceea ce priveste clasamentul european al antreprenorilor de constructii, realizat publicatia britanica KHL si denumit CE-100, grupul francez Vinci se mentine pe prima pozitie, cu afaceri totale de 39 miliarde euro in 2014, urmat, la fel ca in topul pe baza incasarilor din 2013, de Grupo ACS - Spania (cu un rulaj de 34,88 miliarde euro in 2014), de divizia de constructii a grupului francez Bouygues (26,5 miliarde euro), Hochtief - Germania (22 miliarde euro), Skanska - Suedia (15,75 miliarde euro) si Eiffage - Franta (13,94 miliarde euro). De la pozitia a saptea au inceput sa intervina schimbari usoare fata de ierarhia consemnata cu un an in urma, insa, in ansamblu, companiile care au ocupat primele 20 de pozitii in clasamentul intocmit in 2014 figureaza inclusiv in topul din acest an. Cea mai semnificativa crestere a fost inregistrata de compania italiana Salini Impregilo, care a urcat 26 de pozitii, de pe locul 51 in 2014, pe pozitia a 25-a in 2015. Evolutia semnificativa a grupului italian s-a datorat raportarii pentru prima oara, in 2014, a rezultatelor finale pentru un intreg an de activitate de la fuziunea companiilor Salini si Impregilo. Totodata, mai exista in clasament cateva companii britanice care au crescut semnificativ in intervalul analizat, precum Kier (de pe locul 48 pe 20 - tot datorita unei fuziuni), preluarea firmei May Gurney in 2013 contribuind la venituri totale de 3,66 miliarde euro in 2014, dupa primul an fiscal integral de la achizitie. Potrivit estimarilor realizate de autorii clasamentului CE-100, pentru 2016 se estimeaza cateva modificari importante a clasamentului, ca urmare a unor cesiuni realizate de anumite firme din top. Astfel, se preconizeaza ca societati precum Balfour Beatty si Bilfinger se vor clasa pe pozitii inferioare fata de clasamentul din acest an, ca urmare a proceselor de vanzari de active si restructurari prin care au trecut in acest an.
Din punct de vedere financiar, incasarile totale realizate de primii 100 de antreprenori de constructii din Europa au cumulat 426 miliarde euro in 2014, cu 1% sub nivelul de 430 miliarde euro calculat pe baza rezultatelor din 2013 si cu 2,5% sub maximul istoric situat la 439 miliarde euro inregistrat in 2013, pe baza datelor din 2012. Totusi, in pofida declinului cifrelor de afaceri din ultimii ani, profiturile companiilor s-au majorat, cele 100 de companii analizate raportand rate medii de profitabilitate de 4,85%, nivel considerabil superior minimului istoric de 4,18% consemnat in clasamentul din 2013. Acest lucru indica in mod cert faptul ca o cifra de afaceri mai mare nu inseamna neaparat profituri mai mari pentru firme, dar si faptul ca marjele reprezinta indicatori mai exacti pentru ilustrarea situatiei din domeniul antreprenoriatului de constructii. In perioada 2009-2012, veniturile companiilor din top au crescut anual, in pofida faptului ca in acest interval s-a inregistrat cea mai mare contractie a pietei europene de constructii de dupa al doilea razboi mondial. In aceeasi perioada, profiturile companiilor s-au prabusit.
In ceea ce priveste numarul de angajati, fiecare dintre primele 100 de companii de constructii din Europa detinea, in medie, 19.777 de angajati in 2014, numarul acestora fiind in scadere fata de cei 20.509 salariati din 2013, ceea ce poate insemna faptul ca imbunatatirea profitabilitatii s-a realizat si pe baza restructurarii personalului angajat.
Informatii suplimentare referitoare la piata europeana de constructii, analiza si perspective, pot fi lecturate in editia Noiembrie-Decembrie 2015 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter