RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Incertitudinea politica - factor principal de risc pentru dezvoltatori

Piata imobiliara globala asigura actualmente investitorilor randamente bune si o perspectiva pozitiva, dupa cum se subliniaza intr-o serie de cercetari recente, elaborate de Pricewaterhouse Coopers (PwC), in cooperare cu Urban Land Institute (ULI) si intitulate „Emerging Trends in Real Estate - The global outlook for 2018”, respectiv „Emerging Trends in Real Estate - Reshaping the future - Europe 2018”. Potrivit primului raport, ce se refera la perspectivele pietei imobiliare mondiale, cei 24 de profesionisti intervievati de analistii PwC si ULI (ce reprezinta lideri ai industriei) sustin ca, in general, dezvoltarea proprietatilor imobiliare constituie actualmente un domeniu extrem de competitiv, marcat insa de un ciclu intarziat de investitii si influentat de o schimbare graduala a politicilor monetare. Raman astfel disparitati intre volumul propriu-zis de capital disponibil pentru investitii si oportunitatile existente pe piata, ce trebuie sa fie rezolvate daca se urmareste, in final, fructificarea unor bunuri imobiliare al caror randament sa reziste in cazul unei schimbari de trend. „Pe cale de consecinta, managementul riscului a devenit o notiune tot mai importanta, iar schimbarea comportamentului uman si noile tehnologii transforma natura conceptului de afaceri imobiliare, intrevazut nu ca o categorie oarecare de investitii, ci drept un produs sau serviciu destinat tuturor, in calitate de consumatori”, se arata in cercetarea referitoare la piata globala de profil.
Explicand noile trenduri, cu efect si asupra pietei imobiliare din tara noastra, Francesca Postolache, partener pentru servicii de asigurare in cadrul PwC Romania, subliniaza ca „in continuare, se intrevede o continuare a dezvoltarii pietei imobiliare locale atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel al cladirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Preturile pe segmentul rezidential, de exemplu, au crescut constant, la fel ca si cererea, in pofida majorarii costurilor de finantare. Insa, pe plan global, pentru a face fata schimbarilor tot mai rapide din domeniu, investitorii sunt nevoiti sa gestioneze riscul, dar in acelasi timp cauta solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere al costului pentru a putea avea acces la expertiza operationala si inovare, deoarece, in caz contrar, vor inregistra pierderi”.
Se inregistreaza tranzactii record pe piata din Romania, dar se impune o schimbare de paradigma
Primul raport releva, insa, discrepantele mari intre usurinta cu care se colecteaza capital semnificativ si dificultatea cu care acesta este plasat eficient. Totusi, specialistii PwC si ULI  considera ca firmele din domeniul imobiliar trebuie sa gaseasca noi modele pentru a strange si genera capital, pe care sa-l investeasca eficient, in cladiri care sa contureze mai degraba conceptul de „spatiu ca serviciu”. De rezolvarea acestei probleme trebuie sa se ocupe inclusiv investitorii imobiliari din Romania, care activeaza pe o piata extrem de dinamica (asa cum sunt, de altfel, si celelalte piete din UE - aspect remarcat in cel de-al doilea raport).
„In Romania, piata tranzactiilor a atins un nivel record. Pentru sectorul imobiliar, anul 2017 a fost cu deosebire prolific, valoarea tranzactiilor inregistrate depasind un miliard de euro, cu o crestere de cel putin 10% fata de precedentele 12 luni. Din perspectiva tranzactionala, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de sectorul de retail si cel industrial”, a precizat Anda Rojanschi, partener al D&B David si Baias, societate de avocatura afiliata a PwC in Romania.
Potrivit cercetarii referitoare la piata globala, datorita noilor schimbari sistemice la nivel de industrie, companiile imobiliare vor avea nevoie de persoane cu abilitati de cercetare si analiza a informatiilor de tip „big data”, dar si de implementarea de noi tehnologii, pentru a imbunatati procesele de luare a deciziilor, de management si de evaluare.
„Companiile imobiliare si cele care activeaza in acest domeniu trebuie sa-si schimbe modelul de business, in principal prin adoptarea de noi tehnologii si imbinarea utilizarii acestora pentru oferirea de noi produse. Evolutiile tehnologice si adaptarea acestora la piata imobiliara sunt elemente care vor defini felul in care, pe viitor, se vor face afacerile in acest sector. Transformarea trebuie sa fie cat mai rapida deoarece nevoile clientilor sunt in permanenta schimbare, iar companiile care nu vor fi in stare sa se foloseasca de noile tehnologii si sa-si schimbe modelul de business risca sa iasa din afaceri”, avertizeaza Anda Rojanschi.
Mai mult, ar trebui urmate tendintele europene din domeniu, prefigurate in cel de-al doilea raport comun al PwC si ULI, respectiv „Emerging Trends in Real Estate - Reshaping the future - Europe 2018”. Conform documentului, piata de profil din Europa se bucura de confortul celei mai solide cresteri economice a ultimilor zece ani din Uniunea Europeana, care sustine investitiile si cererea ridicata de spatii. Mare parte a acestei cresteri a fost sustinuta de economiile dezvoltate, cum ar fi cea a Germaniei, Frantei, Italiei sau Spaniei. Pentru specialistii imobiliari europeni este destul de dificil sa se rupa de Londra, mai ales in conditiile nesigure generate de Brexit. Dar raportul noteaza faptul ca investitorii asiatici nu par a avea o problema cu fenomenul Brexit si vizeaza investitii pe termen lung in Londra.
Pentru estul continentului, consultantii PwC indica faptul ca, desi instabilitatea politica pare sa-si atenueze din intensitate (ca urmare a incheierii unor perioade electorale), aceasta ramane o problema, cel putin pentru 2018, remarcata in general de investitorii din domeniu si dezvoltatorii de proprietati imobiliare. Cele mai mari ingrijorari privind derularea afacerilor - si a investitiilor, in general - sunt legate de impactul problemelor politice din Polonia, Ungaria si Turcia. „De altfel, un aspect este foarte clar - si anume acela ca industria imobiliara europeana si-a schimbat perspectiva si viziunea dintr-un context strict regional intr-unul international. Astfel, cand se pune problema tensiunilor sociale in 2018, amenintarea data de instabilitatea internationala este de departe cea mai mare ingrijorare in randul investitorilor chestionati”, se mai precizeaza in studiul despre Europa al PwC si ULI.
***
The Urban Land Institute (ULI) este o organizatie neguvernamentala pentru educatie si cercetare, sustinuta de proprii membri. Misiunea sa este aceea de fi o autoritate in domeniul utilizarii terenului si in crearea si sustinerea comunitatilor la nivel mondial. Fondat in 1936, institutul are peste 40.000 de membri la nivel mondial, care acopera toate aspectele folosirii terenului si disciplinei dezvoltarii imobiliare.
Ca organizatie globala, scopul PwC este de a construi incredere in sanul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. PwC integreaza o retea de firme prezente in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Pentru a descarca cele doua cercetari ale PwC/ULI, respectiv rezumatul in limba romana, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter