RO EN
السلة فارغة

AKCENT: Prognoze optimiste in anul 2024 pentru piata imobiliara din Capitala

Akcent Development este unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori activi pe piata imobiliara din Romania, fiind specializat pe segmentul de imobile rezidentiale si de birouri. Pana in prezent, compania a finalizat patru proiecte - si anume Cloud 9 Residence, 19’th Residence, 20’th Residence si 21 Residence - toate din Bucuresti. In sectorul office, compania a realizat Eminescu Offices, Mendeleev Office 5, Maria Rosetti Tower si Oscar One. Acestea reprezinta cladiri de birouri devenite deja emblematice, administrate profesional si cu facilitati premium pentru chiriasi, asigurand o tehnologie inteligenta si durabila, ce ofera o experienta de lucru la cele mai inalte standarde. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea societatii, a fost solicitata opinia lui Laurentiu Afrasine, CEO al Akcent Development.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- Anul 2023 a fost dificil pentru toate ramurile industriei si cu precadere pentru piata imobiliara, ceea ce s-a observat atat in scaderea nivelului de investitii, cat si la nivel de putere de cumparare. Cred ca evenimentele geopolitice nefavorabile din 2022 s-au resimtit si in anul 2023 si au afectat industria imobiliara, care a avut de suferit din cauza razboiului de la granita, inflatiei si a dobanzilor aflate intr-o crestere accelerata. Din pacate pentru noi, dezvoltatorii, este foarte greu sa faci o analiza a acestui subiect si sa te referi la un singur an calendaristic, avand in vedere ca unele masuri administrative si/sau fiscale exercita un efect asupra intregii industrii pe termen lung. Ma limitez la a aminti doar doua dintre ele. Prima masura, luata cu mult timp in urma, este in legatura cu blocajul imobiliar impus, generat de anularea PUZ-urilor de sector. Aceasta actiune a Primarului General al Capitalei a fost si ramane, din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare pentru un dezvoltator imobiliar. Genereaza o lipsa totala de predictibilitate, iar consecintele negative generate de decizia respectiva se vor vedea mult timp de acum incolo. Cea de-a doua masura se refera la majorarea TVA cu 4%, de la 5% la 9%, fapt ce va duce mai mult ca sigur la aparitia unui val de scumpiri in piata imobiliara. Intorcandu-ma la anul ce tocmai s-a incheiat, as putea sa spun ca a fost unul care a urmarit linia parcursului economic al tarii. Cred ca la nivelul anului 2023, piata imobiliara a fost stabila, iarpreturile apartamentelor din marile orase s-au mentinut la un nivel constant in pofida unor predictii apocaliptice ale anumitor analisti. 
Consider ca o analiza corecta a pietei imobiliare trebuie sa aiba in vedere o diferentiere clara intre pretul pe mp in blocurile vechi si in cele noi. Din analiza rapoartelor de piata pe care le-am citit, a reiesit ca la sfarsitul anului 2023 si inceputul lui 2024, pretul pe metru patrat la apartamentele noi a crescut cu 4-5% comparativ cu anul trecut, iar pretul apartamentelor vechi a crescut, in medie, cu 2-3%. Totodata, cred cu tarie ca in 2024 nu vom avea preturi mai mici fata de 2023 la apartamentele noi si nici nu cred ca vor fi dezvoltatori care se vor decide sa construiasca avand proiectii de pret mai mici de 1.800 euro/mp util. 2024 va fi mai provocator decat anul precedent, avand in vedere trendul crescator al tranzactiilor din ultima perioada, impulsionate de scaderea dobanzilor de referinta si cresterea tranzactiilor incheiate prin intermediul unui credit ipotecar.
 
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Cea mai mare provocare a fost sa demaram constructia noului nostru proiect, Akcent City, lucru pe care l-am si facut in toamna lui 2023. Desi, nu pot nega, era ceva ce aveam in plan sa putem realiza inca din 2022. In cazul acestui proiect, de la achizitia terenului si pana la lansarea acestuia, normele fiscale ce guverneaza aria TVA s-au schimbat de patru ori. Inclusiv proiectarea ansamblului rezidential a fost facuta in corelare cu aceste norme, care, ulterior, s-au mai schimbat de doua ori. Un alt factor care a dus la intarzierea demararii proiectului a fost majorarea drastica a preturilor la materialele de constructii. Desi preturile acestora au inceput sa se mareasca din 2020, in 2022 au atins praguri-record.
Totusi, cand piata a inceput sa dea semne ceva mai bune in a doua jumatate a anului si am putut face niste previziuni si pentru 2024, am hotarat inceperea constructiei si ne-am putut asuma termenul de doi ani pentru construirea tuturor celor 5 blocuri. La nivelul lui 2024, se pare ca s-a ajuns la o normalitate si nu ne mai asteptam la cresteri de preturi ale materialelor de constructii. Ceea ce macar poate fi considerat un aspect pozitiv si care sa ne ofere o predictibilitate. 
Domolirea inflatiei si poate chiar o scadere a acesteia este un alt aspect pozitiv. Astfel, ne asteptam chiar la o usoara crestere economica, ceea ce speram ca va duce la o putere de cumparare mai mare si o mai mare incredere a oamenilor de a investi in piata rezidentiala. Desi pretul creditelor imobiliare este mai mare decat in trecut, din cauza cresterii dobanzilor si inaspririi conditiilor de creditare, au aparut deja numeroase banci care s-au adaptat si ofera o dobanda fixa pe cinci ani, asigurand potentialilor nostri clienti o stabilitate. Experienta de peste 20 de ani pe care o avem pe piata de real estate este cea care ne ofera incredere in activitatea de zi cu zi si care ofera credibilitate si celor care ne trec pragul si decid sa ne fie parteneri de drum lung alegand sa faca parte din comunitatile formate in cadrul proiectelor noastre. Cred ca cea mai mare realizare a echipei Akcent este castigarea acestui renume de "dezvoltator serios". Oamenii au nevoie de cat mai multe proiecte de calitate si executate corect, de garantii - pe care le poti avea doar printr-un istoric al altor proiecte de succes, de proiecte dezvoltate in zone importante, de referinta pentru Bucuresti, cu acces facil si cu o gama larga de facilitati date atat de complex, cat si de zona. Iar toate acestea sunt oportunitati pe care le scoatem in evidenta in toate proiectele pe care le dezvoltam. 
 
- Oferiti cateva detalii despre noul proiect, Akcent City. Cu ce se va diferentia acesta pe piata?
- Incepand cu toamna lui 2023 am demarat constructia unui proiect rezidential in Bucurestii Noi, sector 1, la doar doua minute de metrou - Akcent City. Localizarea complexului este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am avut in vedere in momentul alegerii spatiului pentru constructie.
Este un proiect ce necesita o investitie de peste 90 de milioane de euro si este cel mai mare proiect de anvergura aprobat dupa intrarea in vigoare a reglementarilor privind normele NZEB (Nearly Zero Energy Buildings - Cladiri cu consum redus de energie) si construit intr-o singura faza, a carui finalizare este setata pentru trimestrul IV din 2025. Akcent City, format din 5 blocuri, ofera peste 700 de apartamente, de la garsoniere si studiouri pana la apartamente de 4 camere, apartamente cu gradini la parter sau terase spatioase, peste 900 de locuri de parcare, printre care si locuri pregatite pentru incarcare electrica atat subterane, cat si supraterane, doua lifturi de ultima generatie, spatioase si silentioase (de 8 si 10 persoane) pentru fiecare scara si peste 4.000 mp cu spatii verzi si locuri de joaca.
Bucurestii Noi este o zona in crestere, unde se prefigureaza ca un nou pol de dezvoltare imobiliara, cu functionalitati mixte, respectiv rezidential, birouri, retail. Ne-am dorit un proiect modern, echilibrat, un raport calitate-pret-pozitionare foarte bun si ne pozitionam prin acest proiect ca un trendsetter pe piata dezvoltarilor rezidentiale din zona. Putem spune, fara falsa modestie, ca este nu doar un proiect mare, dar si un proiect sustenabil, axat pe tot ceea ce insemna mediul inconjurator. Autorizatia de constructie a fost emisa cu respectarea dispozitiilor europene privind eficienta energetica si reducerea dioxidului de carbon. De la spatiile verzi generoase pana la centrale de bloc, care nu doar sunt mai eficiente decat centralele de apartament, dar si mai putin poluante si care asigura un consum redus de energie si cheltuieli mai mici de mentenanta, tamplaria care va asigura pastrarea caldurii si linistii, pana la accentul pus pe siguranta la nivel de structura, inca din faza de proiectare. 
Inovatia o reprezinta solutia de incalzire aleasa pentru proiect, ce va folosi forta gravitationala pentru a circula agentul termic in fiecare apartament. Cred ca proiectul este o imbinare perfecta intre inovatie si eficienta si ne pozitionam prin acest proiect ca un trendsetter pe piata dezvoltarilor rezidentiale din zona.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Ne dorim sa ramanem un jucator relevant in aceasta industrie si sa valorificam atat portofoliul propriu de terenuri, cat si alte oportunitati care, in mod sigur, se vor ivi in perioada urmatoare. Akcent crede in maturitatea si profitabilitatea pietei imobiliare din Bucuresti pe termen mediu si lung. Nevoia de spatiu locativ este reala si nu va fi anulata de nicio inflatie, cresteri de preturi, fluctuatii valutare etc. Ea poate fi doar amanata pentru cicluri mici de timp, dar nu poate sa dispara, avand in vedere ca Bucurestiul este o capitala europeana in plina dezvoltare, avand, inca, cele mai mici preturi pe mp construit.
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Cred ca cea mai mare dificultate o reprezinta lipsa unei stabilitati administrative si fiscale. Asa cum se spune, nu este corect sa schimbi regulile in timpul jocului. De asemenea, cred ca introducerea unor noi impozite si desfiintarea facilitatilor existente din breasla constructiilor vor pune o presiune suplimentara atat pe umerii dezvoltatorilor, cat si pe cei ai posibililor cumparatori, care vor ezita o data in plus in a se hotari sa achizitioneze o locuinta noua. Daca ar fi sa ne luam dupa specialisti si dupa statisticile noastre realizate la nivel intern, 2024 pare a reprezenta un an de crestere economica. Numarul tranzactiilor de locuinte va creste, deoarece inceputul acesta de an ne-a aratat ca existacerere. Spre deosebire de 2023, cand a existat o scadere a numarului de credite acordate, un aspect important si benefic este ca bancile au inceput sa inteleaga schimbarile din piata si vin in intampinare cu oferte de dobanzi fixe pe cinci ani la acest tip de credite, ceea ce le poate face mai atractive pentru cumparatori. Pentru cei care, de exemplu, vor sa isi securizeze veniturile si sa evite pastrarea economiilor in numerar, chiar cred ca investitia in imobiliare este una dintre cele mai bune alegeri. Mai ales tinand cont de probabilitatea tot mai mare ca preturile sa creasca in urmatoarea perioada.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter