RO EN
السلة فارغة

ROVIGO: Reorganizarea – posibila prin retragerea dreptului de administrare

Pornind de la cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit carora in precedentele 12 luni aproape 23.665 de agenti economici au intrat in insolventa, iar in iunie 2013 circa 12.739 de companii se aflau in diverse stadii procedurale, practicienii in acest domeniu economico-juridic avertizeaza ca, pe plan national, cota aferenta reorganizarilor de succes (in perioada ianuarie 2007 – martie 2013) nu depaseste 1% din total. Un aspect aflat in conformitate cu legislatia actuala – si care ar putea avea un efect benefic in sensul rezolvarii situatiei firmelor aflate in dificultate de plata si reinscrierii acestora in circuitul economic – s-ar putea transpune prin retragerea dreptului de administrare a firmei insolvente si transferul puterii de decizie (executive) catre administratorul judiciar. Aceasta a fost numai una dintre propunerile formulate de practicianul in insolventa av. Vasile Deleanu si reiterate la conferinta „Mecanisme si solutii-cheie de iesire din insolventa”, organizat de Rovigo SPRL, in parteneriat cu Warwick Legal Network si SCA Deleanu Attorneys at Law. La eveniment si-au mai adus aportul, tot in calitate de conferentiari, deputatii prof. Ioan Adam si Mircea Grosaru (membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputatilor), Frank Engelhard (de la Esch & Kramer Rechtsanwalte – Germania) si prof. Raffaele Torino (partener al Bussoletti Nuzzo e Asociati – Italia), care au impartasit participantilor experienta germana si italiana in ceea ce priveste legislatia insolventei, Cezar Postoaca, Florentina Sandu si Cristian Stangaciu (din partea Rovigo), Andrei Ungureanu (Managing Partner al SCA Deleanu Vasile – Avocati, Cristian Parvan (secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania – AOAR), Bogdan Plesuvescu (vicepresedinte al Credit Europe Bank Romania SA), Mircea Tiplea (Chief Restructuring Officer si director general la Edy International Spedition SA) si altii.
Noul Cod al Insolventei, aplicabil din 2016
Un aspect de interes pentru toti factorii implicati il constituie propunerea de Cod al Insolventei, desi practicienii sustin ca legislatia actuala din domeniu – cu toata perfectibilitatea sa –, daca se coroboreaza cu noul cod de procedura civila, este suficienta pentru a garanta succesul reorganizarii firmelor pe cale judiciara. In cuvantul sau, deputatul Mircea Grosaru – implicat in cadrul unei subcomisii parlamentate ce abordeaza in exclusivitate problematica insolventei – a aratat ca actualul proiect supus dezbaterii publice de catre Ministerul Justitiei va putea intra in vigoare, in cea mai optimista varianta, abia la 1 ianuarie 2016. Pana atunci, se vor aplica prevederile cuprinse in Legea nr. 86 a insolventei, care – in opinia reprezentantului Credit Europe Bank – favorizeaza in mare masura debitorul, in defavoarea creditorilor, chiar daca acestia detin creante garantate. Din nefericire, in Romania, chiar daca multe acte normative au fost armonizate cu prevederile europene, anumite prevederi ale acestora sunt evitate inclusiv de instantele de judecata. Procedura insolventei in UE, cu precadere in Germania si Italia, este mult mai clara, insa faptul ca un mediu de afaceri matur, cu experienta in ceea ce priveste economia de piata, are o atitudine ce implica o conlucrare intre creditori si debitor determina ca procedurile incheiate prin reinscrierea firmelor in circuitul economic sa fie mult mai numeroase ca in tara noastra. Campioane la acest capitol sunt SUA, cu o rata de succes de 10%, insa in Romania practicienii in insolventa ar dori ca, pe termen scurt si mediu, sa se ajunga la o cota de circa 2% - 3%. Informatii suplimentare, la www.rovigo.ro
UPDATE: Spre deosebire de deputatul Mircea Grosaru, premierul Victor Ponta a afirmat, la finele sedintei de guvern din 18 septembrie 2013, ca noul Cod al Insolventei va fi aprobat de urgenta, in perioada 23 - 27 septembrie a.c., deoarece, dupa cum sustine primul-ministru, "sunt mult prea multi cei care intra in insolventa ca sa fraudeze statul". Totusi, se pare ca Victor Ponta a avut in vedere doar incheierea perioadei destinate dezbaterii publice si trimiterea acestei propuneri legislative Parlamentului. Reamitim ca, potrivit acestui proiect, debitorii vor putea cere intrarea in insolventa doar daca au o datorie mai mare de 40.000 de lei, nu indiferent de suma, dupa cum se intampla in prezent. Totodata, in sensul asigurarii echilibrului intereselor, noul Cod al Insolventei prevede egalizarea regimului deschiderii procedurii in cazul concursului dintre cererea debitorului si a creditorilor, la zece zile de la depunerea cererii din partea societatii aflate in dificultate financiara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter