RO EN
السلة فارغة

RISCURILE politice si de mediu sunt principalele amenintari pentru firme in 2020

Cu ocazia Conferintei de Risc de Tara care a avut loc recent la Paris, Julien Marcilly, economistul sef Coface a prezentat principalele amenintari la adresa economiei globale in 2020.
Acordul comercial SUA-China nu va fi suficient pentru reluarea comertului international
In contextul unui 2019 marcat de o crestere a retoricii protectioniste (peste 1.000 de masuri puse in aplicare la nivel mondial) si de prima scadere a comertului global inregistrata in ultimii zece ani, Coface anticipeaza o crestere a comertului international cu doar 0,8% in 2020. Este putin probabil ca acordul comercial de armistitiu intre Statele Unite si China sa restabileasca increderea corporativa sau sa sporeasca semnificativ industria si comertul mondial, mai ales in conditiile in care doar 23% dintre masurile protectioniste luate intre 2017 si 2019 afecteaza Statele Unite sau China. Cresterea protectionismului este, asadar, o tendinta globala si de durata, la care companiile vor trebui sa se adapteze.
Cresterea globala, care s-a redus deja cu 0,75 pp anul trecut pe fondul acestor incertitudini comerciale, nu se va imbunatati in 2020, estimarea de crestere fiind de 2,4% (v s 2,5% in 2019). Coface se asteapta ca insolventele corporative sa creasca in 80% dintre tarile pentru care sunt emise prognozele anul acesta, inclusivStatele Unite(+ 3% in 2020),Marea Britanie(+ 3% in 2020, dupa o crestere cumulata de 17% de la referendumul din iunie 2016),Germania(+ 2%) siFranta(+ 1% ). In general, Coface anticipeaza o crestere de 2% a insolventelor la nivel mondial, in linie cu evolutiile din 2019.
Sectoare: metalele, puternic afectate, constructiile, stare favorabila
Incertitudinile legate de mediul protectionist contribuie, de asemenea, la volatilitatea preturilor marfurilor, in special in agricultura, metale si petrol. Conform modelelor de prognoza ale Coface, pretul otelului va continua sa scada in urmatoarele sase luni, penalizand companiile din sector, mai ales in conditiile in care cresterea din China - care reprezinta jumatate din cererea globala de otel - se asteapta sa atinga doar la 5,8% in acest an. Prin urmare, evaluarea riscurilor din sectorul metalelor a fost retrogradata in 5 tari, inclusiv inStatele UnitesiItalia. Mai mult decat atat, nivelul scazut al preturilor petrolului, in ciuda incertitudinilor geopolitice (60 USD pe baril de Brent in medie in 2020, dupa 64 USD in 2019) va afecta unii producatori indatorati, in special in Statele Unite.
Intr-o nota pozitiva,sectorul constructiilorbeneficiaza de politici monetare extrem de expansioniste: evaluarea acestui sector a fost imbunatatita in 4 tari (inclusivBraziliasiTurcia). In total, Coface a retrogradat 22 de sectoare, in timp de 8 sectoare au inregistrat imbunatatiri in trimestrul al 4-lea din 2019, reflectand cresterea semnificativa a riscurilor pentru economie.
In 2020, companiile se vor confrunta in principal cu riscuri non-economice
Sfarsitul anului 2019 a adus o crestere a tensiunii sociale in intreaga lume, cu diferite niveluri de intensitate. Aceasta tendinta a fost anticipata de indicele de risc politic Coface, publicat la inceputul lui 2019 la un nivel ridicat. In 2020, acest indicator prognozeaza un nivel ridicat de risc social in mai multe tari din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si chiar Rusia.
Incepand cu 2019, nemultumirea sociala s-a manifestat si in cererile tot mai mari de protectie a mediului. Riscurile de mediu au o gama larga de efecte asupra creditului corporativ: o frecventa mai mare a riscurilor fizice (dezastre naturale care decurg din schimbarile climatice), dar si riscuri de tranzitie (reglementari noi si mai stricte, modificari ale standardelor consumatorilor). Pentru acestea din urma, efectele unor reglementari mai stricte impotriva poluarii pentru sectorul auto dinIndiasau intransportul mondial maritimtrebuie monitorizate in acest an. Coface acorda o atentie deosebita analizei acestor doua categorii de riscuri pentru mediu.
Economii emergente: riscul suveran este din nou in centrul atentiei
Dezvoltarea economiilor emergente ar trebui sa accelereze usor in acest an (3,9% fata de 3,5% in 2019). Cu toate acestea, datoria publica a atins un nivel maxim istoric pentru aceste tari si creste in toate regiunile, cu exceptia Europei Centrale si de Est. In America Latina, gradul de indatorare este mai mare decat nivelul inregistrat la sfarsitul anilor 1990, care a fost o perioada marcata de crizele economice recurente. In Africa, datoria publica este aproape de nivelul observat in urma cu aproximativ cincisprezece ani: o perioada de acoperire a datoriilor de catre donatorii internationali si bilaterali. Pentru companiile din aceste regiuni, aceasta inseamna ca arieratele guvernamentale si a marilor intreprinderi de stat ar putea creste in acest an. Singura veste buna este ca structura datoriei suverane a tarilor emergente este, in general, mai favorabila decat acum douazeci de ani, deoarece 80% din aceasta este acum exprimata in moneda locala.
In acest mediu delicat si volatil in care economiile se confrunta cu provocari, 4 evaluari ale tarilor au fost retrogradate (Columbia, Chile, Burkina FasosiGuinea), in timp ce 6 evaluari de tara au fost imbunatatite (Turcia, Senegal, Madagascar, Nepal, MaldivesiParaguay). Pentru barometru, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter