RO EN
السلة فارغة

RBL: Am cerut Guvernului ca orice modificare fiscala sa intre in vigoare din 2024

Reprezentantii Romanian Business Leaders (RBL) au solicitat, miercuri, intr-o intalnire la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu si alti reprezentanti ai Guvernului, ca termenul de implementare a oricaror masuri care "ingreuneaza povara fiscala" pentru companiile din Romania sa aiba un termen de aplicare de 6 luni, asa cum este asumat prin Codul fiscal, a declarat reprezentantul RBL Marius Stefan.
"Am avut un dialog constructiv cu primul-ministru si ce ne-a bucurat este faptul ca identificam foarte clar care este problema Guvernului si problema Guvernului nu este doar pe zona de venituri, de crestere a veniturilor, ci si pe optimizarea cheltuielilor. Si, ce ne-a bucurat, cu asta am inceput, am inceput cu masurile pe care le-au anuntat si public, atat ministrul de Finante, cat si primul-ministru, in aceasta dimineata, de a reduce cheltuielile bugetare si e o lista destul de lunga de masuri. In paralel cu asta am discutat de posibile metode de a creste incasarile la bugetul de stat. Si, aici, am discutat despre cresterea colectarii de catre ANAF, am discutat despre eliminarea inechitatilor, eliminarea facilitatilor pentru anumite categorii. Si ce am obtinut din partea primului-ministru - am obtinut invitatia la un dialog. Noi speram ca in viitor aceste masuri sa fie publice inainte sa le gasim in presa, am vrea ca ele sa urmeze circuitul decizional. Si, foarte important, noi solicitam ca legea sa fie respectata si termenul de implementare a oricaror masuri care ingreuneaza povara fiscala pentru companiile din Romania sa aiba un termen de aplicare de sase luni de zile, asa cum este asumat prin Codul fiscal. Solicitarea noastra a fost foarte clara, orice modificare, orice intentie a Guvernului am vrea sa fie incepand cu anul viitor, sa intre pe urmatorul buget, ca sa avem timp sa reactionam", a afirmat Marius Stefan.
El a precizat ca, in cadrul discutiilor, s-a transmis din partea guvernamentala ca masurile ar urma sa se aplice in doua etape, o parte de la 1 septembrie si o alta parte de la 1 ianuarie.
"Mesajul pe care l-am primit a fost ca vor fi majorari in doua trepte, cuvantul majorare nu este cuvantul preferat de catre Guvern, ci reajustare, asta a fost termenul folosit, o parte dintre ele vor intra in vigoare de la 1 septembrie, asteptam si noi sa vedem care vor fi acelea, mai e mai putin de o luna, si o parte vor intra de la 1 ianuarie", a explicat reprezentantul RBL.
Marius Stefan a adaugat ca nu au fost prezentate masurile fiscale care urmeaza sa fie aplicate, intrucat, a completat el, "din cate stim nu exista un acord in coalitie".
El a punctat ca, in opinia reprezentantilor Romanian Business Leaders, unele dintre masurile care se doresc aplicate pot face "mai mult rau, decat bine".
"Bineinteles, am vrut sa fim consultati inainte pentru ca unele din masuri, in opinia noastra, fac mai mult rau, decat bine. In intentia de a strange mai multi bani la buget, daca, eu stiu, o majorare de TVA sau o majorare de acciza creste cumva evaziunea fiscala, s-ar putea ca rezultatul sa fie o scadere a incasarilor la buget, adica exact contra intentiei legiuitorului", a transmis Marius Stefan.
Pe de alta parte, a spus el, o crestere a impozitelor pentru microintreprinderi este inteleasa de reprezentantii RBL.
"Aici, am explicat premierului ca intelegem. Sunt multe cazuri in Romania in care microintreprinderile sunt folosite, de fapt, ca un vehicul pentru plata salariilor. Este ceva care, noi, ca mediu de afaceri, nu incurajam, nu ne dorim ca aceasta situatie sa continue. In acelasi timp, nu am vrea sa lovim si in micile afaceri. Am exprimat, mai departe, ingrijorarea noastra, am cerut un studiu de impact bugetar pe praguri de venit, acum sa vedem cu ce vor veni", a indicat Marius Stefan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter