RO EN
السلة فارغة

Piata de factoring creste cu 10% in 2023 si depaseste nivelul de 8,66 miliarde euro

Piata de factoring s-a situat la nivelul de 8,66 miliarde euro in 2023, in crestere cu 10,35% fata de anul 2022, potrivit celor mai recente date transmise de Asociatia Romana de Factoring (ARF). Factoringul intern a inregistrat o crestere de 12,5%, depasind 7,6 miliarde euro. Cea mai spectaculoasa evolutie a inregistrat-o factoringul revers, carfe a ajuns la 3,37 miliarde euro, cu 30% mai mult fata de anul precedent.
Un aspect ce merita subliniat este depasirea, pentru prima data in istoria studiului de piata derulat de ARF, a pragului de 2% din totalul volumelor relevante pentru piata interna, in ceea ce priveste operatiunile derulate de Institutiile Financiare Nebancare, acestea atingand un nivel de 5% la nivelul anului 2023.
Potrivit ARF, tranzactiile internationale derulate prin factoring de export si import au o contributie de 12,5% la totalul pietei, cu o cifra totala a operatiunilor de export de 882 milioane de euro, in scadere cu 3% fata de anul anterior, in timp ce importul a atins 136 milioane euro, in scadere cu 8,7%.
"Daca ne referim strict la companiile care au accesat solutii de factoring intern, cel mai active au continuat sa fie cele din sectorul Bunurilor de Larg Consum (18,5% din totalul creantelor relevante, in crestere cu 15% fata de 2022), alaturi de IT&C, Auto si Alte activitati (13% din totalul creantelor relevante, in crestere cu 15,5%, 16%, respectiv 28% fata de 2022). Ca urmare a concentrarii ridicate pe acest segment in ceea ce priveste tranzactiile de export (56% din totalul creantelor relevante), sectorul cu cea mai mare pondere la nivelul intregii piete ramane Metale, Chimicale, Reciclare (14,5% din totalul creantelor factorizate, in scadere cu 10% fata de 2022 in suma absoluta)", explica Bogdan Rosu, presedintele ARF.
Cresteri consistente au fost remarcate si in zona companiilor din sectoarele intitulate generic Agricultura, Pescuit si Produse Alimentare (21,5%), Autovehicule, Utilaje si Echipamente (16,5%) si FMCG (15%), transmite ARF.
Topul domeniilor in care se inscriu companiile care au accesat finantari de factoring intern in 2023, conform ARF:
  • FMCG - bunuri de larg consum: 1,4 miliarde euro;
  • Autovehicule, utilaje, echipamente: un miliard de euro;
  • Electronice, informatii si telecomunicatii: 980 milioane de euro;
  • Silvicultura, prelucrare lemn, constructii: 729 milioane de euro;
  • Metale, chimicale, apa, reciclare: 681 milioane de euro;
  • Energie: 681 milioane de euro;
  • Agricultura, pescuit, produse alimentare: 597 milioane de euro;
  • Transport si depozitare: 315 milioane de euro;
  • Produse farmaceutice, sanatate si asistenta sociala: 229 milioane de euro;
  • Alte activitati: un miliard de euro.
 
Regiunea Bucuresti-Ilfov a generat cele mai multe operatiuni de factoring
Studiul ARF analizeaza si aportul valoric al regiunilor de dezvoltare la totalul pietei de factoring.
"In cifre absolute, zona Bucuresti-Ilfov a generat cele mai consistente operatiuni de factoring - aproximativ 4,2 miliarde euro - in crestere cu 19% fata de anul precedent. De altfel, Bucuresti-Ilfov cuprinde si 24% din totalul companiilor ce au desfasurat operatiuni de factoring in acest an. Pe locul al doilea se situeaza regiunea Sud-Est, cu o valoare de 895 milioane de euro, iar pe locul al treilea se afla regiunea Sud-Muntenia, cu 887 milioane de euro. Cresteri procentuale semnificative s-au inregistrat in regiunile Centru si Vest de 28%, respectiv 25% si Nord-Est, 67%", a precizat Bogdan Rosu.
Din punct de vedere al cifrei de afaceri a companiilor care au accesat finantari de tip factoring, se observa o usoara crestere a ponderilor companiilor care acceseaza factoring, cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (44%, in crestere de la 41%), in detrimentul companiilor cu cifra de afaceri sub 5 milioane de euro (22%, in scadere de la 24%) si al segmentului de mijloc (34%, in scadere de la 35%).
"Asa cum estimam la inceputul anului trecut, investitiile, bazate in mare parte pe oportunitatile oferite de programul PNRR, au sustinut cresterea economica, devansand consumul, impactat negativ de efectele inflatiei. Inca la un nivel foarte ridicat, estimarile de reducere a acesteia din urma raman rezervate pentru 2024, cu efect direct si in nivelul dobanzii de referinta, aspect de altfel sustinut si de cele mai recente declaratii ale Guvernatorului Bancii Nationale. In ciuda deficitul bugetar foarte mare si a anumitor blocaje de plati intervenite deja de la finalul anului trecut, 2024 fiind an electoral, nu ne asteptam la o crestere a fiscalitatii. In acelasi timp urmarim cu atentie evolutia marilor economii europene, cu care Romania are o interconectivitate puternica si efectele presiunii exercitate asupra acestora de situatia geopolitica curenta, dar si evolutiile si efectele conflictelor din Ucraina si respectiv Orientul Mijlociu, care pot afecta comertul international, atat din punct de vedere al evolutiei preturilor principalelor resurse si al disponibilitatii acestora, precum si efectele suferite pe lanturile de productie si distributie internationale. In acest context, consideram ca 2024 va fi pentru piata de factoring din Romania un an de crestere moderata, un an de «pregatire» pentru un 2025 potential foarte diferit, in care cresterea fiscalitatii nu va mai putea fi evitata, impactul acesteia fiind inca greu de estimat", a explicat Bogdan Rosu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter