RO EN
السلة فارغة

MDLPA: Administratiile locale vor putea forma consortii pentru atragerea de finantare

In vederea asigurarii expertizei profesionale necesare dezvoltarii localitatilor, Ministerul Dezvoltarii a supus dezbaterii publice primul proiect de lege ce transpune reformele asumate de catre minister in PNRR - a declarat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
„Fara un expert in urbanism, orasele nu se pot dezvolta adecvat, planificat, in baza unui plan urbanistic. In acelasi timp, experienta profesionala in achizitii publice este necesara pentru localitati in vederea atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltare, dar nu toate localitatile din Romania au astfel de profesionisti. Propunerea noastra prevede posibilitatea ca administratiile locale sa coopereze in aceste domenii si ca un secretar general sa profeseze in mai multe autoritati locale”, a subliniat ministrul.
Propunerea legislativa a Ministerului Dezvoltarii, care ar aduce modificari la Codul administrativ in vigoare, prevede posibilitatea formarii unor consortii de catre administratiile publice locale si reglementeaza forma juridica a acestora.
In prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unitatile administrativ-teritoriale este reprezentat de asociatiile de dezvoltare intercomunitara (ADI), dar acestea au scopul de a facilita accesarea fondurilor pentru proiectele locale.
In legislatia actuala, nu exista un mecanism de cooperare si asociere intre unitatile administrativ-teritoriale, prin care acestea sa se sprijine reciproc, prin intermediul propriului personal, care detine abilitatile necesare exercitarii atributiilor prevazute de lege. In prezent, la nivelul administratiei publice locale, in special in comune, dar si in unele orase, chiar si municipii, o deficienta majora, care persista de cel putin un deceniu, este lipsa resursei umane specializate, una dintre principalele cauze ale acestei deficiente fiind migrarea personalului catre sectorul privat.
Prin acordul de asociere intr-un consortiu administrativ, unitatile administrativ- teritoriale care nu dispun de capacitate administrativa la nivel de personal specializat in exercitarea atributiilor prevazute de lege in sarcina acestora mandateaza, prin hotarare a autoritatilor deliberative, una sau mai multe unitati administrativ-teritoriale membre, sa le sprijine in realizarea acestor atributii. Propunerea ar imbunatati, astfel, si eficienta serviciilor publice prestate.
Atributiile care pot fi exercitate prin intermediul consortiilor administrative vizeaza: amenajarea teritoriului; urbanism, autorizarea executarii lucrarilor de constructii; initierea si realizarea de investitii in contextul SDTR si PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte); servicii de asistenta sociala (derularea de anchete sociale, protectia copilului etc.); servicii juridice; derularea de achizitii publice; servicii financiare, control financiar preventiv (CFP); servicii de gestiune a resurselor umane; administrarea taxelor si impozitelor locale etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter