RO EN
السلة فارغة

CONFIDEX: 83% dintre manageri prefera instrumentele traditionale de finantare

In proportie covarsitoare, managerii prefera instrumentele traditionale de finantare (42% bancile si 41% surse proprii) si doar 8% aleg piata de capital, in conditiile in care gradul de informare cu privire la Bursa de Valori Bucuresti este scazut, cu doar 15% dintre manageri care se declara informati cu privire la activitatea acesteia, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.
"Noi, ca specialisti, folosim instrumentele pietei de capital in sprijinul companiilor pe care le administram si ne asumam parte din rolul de a atrage finantare in acest mod si de a vorbi mediului de business despre aceasta solutie. Antreprenorii au posibilitatea sa isi diversifice gama de metode de finantare a companiei, prin mai multe metode precum accesarea de fonduri europene, atragerea unui partener care sa vina cu capital si know-how, accesarea pietei de capital, care poate oferi o finantare continua a companiei si care ofera un grad crescut de incredere partenerilor de business. Impetum Group va colabora cu institutiile relevante in domeniu pentru a creste nivelul de awareness care duce la un impact pozitiv in economie", precizeaza Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Cifrele oficiale arata o crestere spectaculoasa a pietei de capital in plina pandemie, dovedindu-se o alternativa de finantare foarte buna. Astfel, pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), lichiditatea masurata prin valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% in primele 11 luni si a ajuns la 17,4 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro. Prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, indicatorul de lichiditate arata o crestere de 20,5% la 75 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro. Capitalizarea societatilor prezente pe Piata Reglementata a bursei a ajuns la 215,7 miliarde lei, echivalentul a 43,6 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.
 
Perceptia managerilor despre restructurare
37% dintre manageri inteleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe imbunatatirea fluxurilor operationale, in timp ce 34% dintre acestia considera restructurarea ca fiind un raspuns la factori externi (piata/concurenta), mai releva studiul. Raspunsurile majoritatii managerilor cu privire la ce presupune un proces de restructurare ne arata ca mediul de business recunoaste existenta acestei nevoi si intelege ca aceasta poate fi adresata in mod diferit, in functie de specificul situatiei. O treime dintre manageri considera insa ca momentul adecvat pentru a apela la un specialist in restructurare este cel in care compania inregistreaza dificultati in a-si achita datoriile curente.
„Desi este imbucurator ca managerii incep sa perceapa restructurarea ca un instrument eficient in redresarea companiilor, ne ingrijoreaza sa constatam ca o treime dintre acestia considera ca momentul adecvat pentru a apela la un specialist in restructurare este cel in care compania inregistreaza dificultati in a-si achita datoriile curente. De regula, intr-un astfel de moment, compania se afla deja in stare de insolventa iminenta, ceea ce ingreuneaza restructurarea business-ului", spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
In acest context, este important sa subliniem ca elemente precum: pierderea unui contract important (cu un client sau furnizor), reducerea profitabilitatii (scaderea CA / cresterea costurilor), cresterea ciclului de conversie a cash-ului (cresterea duratei de rotatie a stocurilor, cresterea duratei de incasare a clientilor, diminuarea termenelor de plata a furnizorilor), sunt toate semnale ale distress-ului si ar trebui adresate timpuriu de catre companii, cu scopul de a preveni intrarea in dificultate.
Prioritatile companiilor
Studiul CONFIDEX mai arata ca prioritatile companiei pentru perioada imediat urmatoare sunt cresterea vanzarilor (48%) si pastrarea locurilor de munca (37%). 27% din manageri considera ca prioritatile companiei sunt investitiile, in timp ce 22% spun ca digitalizarea companiei si automatizarea. Alte prioritati sunt imbunatatirea relatiei cu clientii (20%), predictibilitatea lantului de aprovizionare (17%), imbunatatirea relatiei cu furnizorii (9%), accesul la creditare (8%) si activitatea de cercetare-dezvoltare (4%).
"Observam ca in top 5 prioritati ale antreprenorilor sunt investitiile si digitalizarea companiei. De asemenea, pe parcursul semestrului 2 din acest an au crescut costurile de productie si a scazut profitabilitatea. Astfel, prioritatile antreprenorilor referitor la investitii si digitalizare vin sa imbunatateasca indicatorii de profitabilitate si sa contracareze cresterea costurilor cu materia prima. Acest deziderat poate fi atins doar prin investitii in companie, pe linia de automatizare procese de lucru si pe linia de dezvoltare produse, scalare business", spune Andrei Cionca.
De asemenea, raportul dintre cei care opteaza pentru scaderea costurilor si cei care opteaza pentru cresterea productivitatii ramane relativ constant, astfel ca 69% considera ca ar trebui sa crestem productivitatea, chiar daca asta presupune investitii, pentru a putea fi si competitivi pe piata si alti 29% ca ar trebui sa reducem costurile, pentru a putea depasi aceasta perioada.
Cresterea productivitatii constituie principalul motor de relansare economica pentru mai mult de doua treimi dintre companii, procentul acestora fiind stabil, comparativ cu editia anterioara Q1 2021. 69% dintre companiile medii si mari si 63% dintre cele mici considera ca, in perioada urmatoare, ar trebui sa creasca productivitatea, inclusiv investind pentru a ramane competitive.
29% considera ca reducerea costurilor e mai importanta in aceasta perioada (crestere usoara fata de Q1 2021).
In continuare, digitalizarea se situeaza pe un trend ascendent, chiar daca majorarea fata de Q1 2021 e una mai redusa (+1%). In cazul a 17% dintre companii, prioritatea este si predictibilitatea lantului de aprovizionare.
 
Increderea in Institutii
Comisia Europeana (42%), Mediul de afaceri (42%) si Societatea Civila (27%) reprezinta institutiile in care managerii au cea mai mare incredere, urmeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si bancile cu o cota de incredere de 18%. Guvernul a scazut ca incredere de la 19% la 3%, iar Ministerul Economiei de la 15% la 5%, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.
 
Prima parte a CONFIDEX S2 2021 pe scurt
CONFIDEX S2 2021 arata ca increderea managerilor in economia romaneasca a scazut pana la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru urmatoarele luni s-au inrautatit: 41% dintre manageri considera ca PIB-ul va scadea (in comparatie cu 17% in Q1 2021). Principalele ingrijorari pentru perioada urmatoare sunt definite de lipsa fortei de munca, de cresterea pretului materiilor prime si de cresterea inflatiei.
De asemenea, observam o involutiei a starii de spirit a managerilor si o intarire a perceptiilor negative: s-a dublat ponderea celor care cred ca PIB va scadea (41% vs 17% in Q1 2021), a crescut ponderea celor care cred ca puterea leului va scadea (86% vs 77% in Q1 2021) si a crescut ponderea celor care cred ca inflatia va creste (92% vs 74% in Q1 2021). Managerii din HORECA si Transporturi sau cei din companii cu o cifra de afaceri mica sunt cei mai pesimisti. Pe de alta parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimisti. Nivelul de optimism este redus si in predictiile pentru urmatoarele 12 luni. Doar un manager din 8 considera ca economia nationala se va imbunatati. In schimb, unul din 5 manageri apreciaza ca economiile globala si europeana vor avea un trend pozitiv in urmatorul an.
Principalele trei ingrijorari ale managerilor romani rezultate din studiu (lipsa fortei de munca, cresterea pretului materiei prime si rata inflatiei) reprezinta aproximativ 70% din raspunsurile primite.
 
Metodologie si perspective
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii.
CONFIDEX este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor si a monitorizat pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. In cele cinci etape ale cercetarii de pana acum au raspuns peste 2.000 de manageri din Romania. Companiile respondente insumeaza peste 150.000 de angajati.
Studiul CONFIDEX S2 2021 acopera un esantion de 503 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; HORECA; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.
Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter