RO EN
السلة فارغة

MAZARS: Peste 100 de oportunitati de fuziuni si achizitii au fost anuntate in Romania

Mazars, firma internationala de audit si consultanta, lanseaza astazi un nou studiu, in parteneriat cu Mergermarket, care dezvaluie faptul ca piata de fuziuni si achizitii din regiunea ECE s-a adaptat rapid provocarilor aparute in anul 2022.
Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2022/2023, ofera o imagine de ansamblu a activitatii de fuziuni si achizitii in regiunea ECE de-a lungul anului 2022 si analizeaza provocarile si oportunitatile din urmatoarele luni.
Per total, regiunea ECE a inregistrat 846 de tranzactii, acestea avand o valoare totala de 39,2 miliarde de euro, conform datelor raportate si avand in vedere criteriile stabilite in metodologie. Desi aceste cifre reprezinta o scadere de la an la an, volumul si valoarea comunicate scazand cu 5% si, respectiv, cu 21% fata de 2021, exista doua circumstante importante de care trebuie sa tinem cont.
In primul rand, anul 2021 va ramane in continuare un an greu de depasit sau chiar de egalat, datorita ratelor scazute ale dobanzilor din acel an si a cresterii numarului de tranzactii post-pandemie. Numarul de tranzactii inregistrate in ECE in 2022, desi in scadere, este totusi mai mare decat in orice an precedent, cu exceptia anului 2021. Valoarea agregata raportata a acestor tranzactii este, de asemenea, mai mare decat in oricare an anterior, din nou, cu exceptia anului 2021, depasind-o chiar si pe cea din 2016, cand a atins un varf de 38,6 miliarde de euro.
In al doilea rand, ECE nu a fost singura regiune care s-a confruntat cu turbulente pe piata de fuziuni si achizitii - toate regiunile lumii fiind afectate, fara exceptie. Cu toate acestea, scaderile anuale ale volumului si valorii inregistrate in ECE au fost considerabil mai putin pronuntate decat cele observate la nivel global. De exemplu, in ceea ce priveste volumul si valoarea, pietele din Europa de Vest si America de Nord au suferit scaderi mai accentuate de la an la an.
ECE a ramas, de asemenea, foarte atractiva pentru investitiile internationale. Proportia totala a tranzactiilor din regiune, care implica investitori transfrontalieri, a crescut la 64% in 2022, cu patru puncte procentuale mai mult fata de anul precedent, inregistrand astfel cel mai mare nivel din 2015 pana in prezent.
In ceea ce priveste activitatea fondurilor de investitii, aceasta s-a atenuat dupa avalansa de tranzactii record din 2021, volumul achizitiilor scazand cu 31% de la an la an. Valoarea a coborat si mai mult, cu 66%, cu achizitii in valoare totala de 3,4 miliarde de euro in 2022, fata de 9,9 miliarde de euro in anul precedent.
Totusi, volumul de achizitii s-a mentinut in 2022 pe o pozitie remarcabil de buna raportata la perioadele precedente. Astfel, numarul de achizitii ale fondurilor de investitii din 2022 ramane unul dintre cele mai mari din ECE, cu un total de 97 de tranzactii, eclipsand cu usurinta perioada 2015-2020.
 
Alte concluzii cheie ale raportului includ:
- Hotspot-uri regionale. Primele patru tari in ceea ce priveste volumul tranzactiilor de fuziuni si achizitii din ECE in 2022 au fost Polonia (cu 235 de tranzactii), Austria (120), Republica Ceha (81) si Romania (76). In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor, Polonia si Austria au ocupat, de asemenea, primele doua locuri, urmate de Ungaria si Croatia.
- Sectorul tehnologiei ramane liderul pietei M&A. Acesta s-a evidentiat in 2022 drept cel mai mare generator de tranzactii din regiunea ECE din punctul de vedere al volumului, tranzactii care au implicat investitori din afara regiunii. Desi numarul de tranzactii (108) a scazut cu 13% fata de nivelurile exceptionale atinse in 2021 (124), acesta este totusi unul dintre cele mai mari niveluri anuale de tranzactii inregistrate pana acum de sectorul tehnologic, urmat imediat de cele 60 de tranzactii incheiate in 2020.
- Reducerea decalajului de evaluare. Multiplul mediu de evaluare EV/EBITDA pentru regiunea ECE in toate sectoarele a fost de 8,5x in perioada 2021-2022, conform datelor raportate. Acesta este doar marginal mai mic decat multiplu mediu din Europa de Vest, care a fost de 8,9x pentru aceeasi perioada. Convergenta este semnificativa, datele aratand ca multiplul mediu pentru regiunea ECE a crescut (cu mai mult de 0.5x EBITDA fata de nivelul de 7,8x din 2019-2020), in timp ce multiplul Europei de Vest a scazut (de la 10,7x in 2019-2020).
 
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a ramas dinamica in 2022
In pofida evenimentelor care au avut loc in ultimul an, activitatea de fuziuni si achizitii din Romania a evoluat pozitiv in 2022, inregistrand o crestere a volumului de tranzactii raportate (76 de tranzactii), cu 17% mai mult decat in 2021. Valoarea comunicata a tranzactiilor a ajuns la 1,4 miliarde de euro, de la 2,7 miliarde de euro inregistrata in 2021, cand o singura tranzactie a reprezentat aproape jumatate din valoarea totala a anului, si anume vanzarea de catre ExxonMobil a unei participatii de 50% din concesiunea offshore XIX Neptun Deep Block, situata in Marea Neagra, catre firma de gaze naturale Romgaz pentru 914 milioane de euro. Insa, deoarece numai 13 dintre cele 76 de tranzactii raportate au indicat si valoarea tranzactiei, valoarea totala reala a pietei de fuziuni si achizitii este cu siguranta mult mai mare pentru 2022.
Piata M&A din Romania se numara printre primele cinci din regiune, atat in ceea ce priveste valoarea, cat si volumul tranzactiilor, castigand din ce in ce mai multa vizibilitate in fata investitorilor internationali si dezvoltand o baza puternica de investitori locali. „In Romania, activitatea de fuziuni si achizitii a fost semnificativa, in special in al doilea si al treilea trimestru al anului. Daca am fi avut mai multa predictibilitate si o strategie clara pentru criza energetica asteptata spre sfarsitul anului 2022, tendinta pozitiva ar fi putut continua si in ultimul trimestru al anului.", a mentionat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars in Romania.
 
Cele mai mari tranzactii din 2022, pe piata locala
- Ford Otomotiv Sanayi, cu sediul in Turcia, si Ford Otosan Olanda, in valoare de 715 milioane de euro pentru achizitia Ford Romania;
- Ameropa AG, pentru o participatie suplimentara de 30% in Promat Comimpex si Agroind Cauaceu, in valoare de 180 de milioane de euro;
- Energias de Portugal, care a achizitionat parcul eolian Wind Power Station de 151 MW pentru 120 de milioane de euro.
Din punctul de vedere al numarului de tranzactii, cei mai activi investitori au fost din Romania (21 de tranzactii raportate), urmati de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania. In ceea ce priveste cele mai active sectoare in functie de numarul de tranzactii in 2022, sectorul energetic este cel mai performant, urmat de sectorul software IT si de cel medical.
Avand in vedere volumul de capital care vizeaza sectorul privat local, cu accent pe energie, sustenabilitate si digitalizare, ne putem astepta la o tendinta pozitiva si in 2023. „Exista deja peste 100 de oportunitati anuntate pe piata locala, ceea ce plaseaza Romania pe locul al doilea dupa Polonia in ECE, avand sectoare precum cel tehnologic si cel industrial in fruntea listei de interes a investitorilor. Va fi interesant de observat ce dealmakers vor sparge gheata dupa aceasta scurta perioada de asteptare", a mentionat Adrian Mihalcea, Senior Manager, Deal Advisory, Mazars in Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter