RO EN
السلة فارغة

Kruk: Persista temerea bancilor si a altor creditori ca nu vor recupera imprumuturile

Jumatate din romani au datorii, iar 77% nu simt presiunea morala sa le plateasca la timp, arata cel mai recent studiu realizat de Kruk Romania.
"Ne-am propus sa sondam modul in care percep romanii presiunea datoriilor intr-un an in care efectele pandemiei mentin indatorarea populatiei pe tendinta crescatoare, dar si in conditiile in care cercetarile derulate anterior ne-au relevat ca responsabilitatea datoriei este scazuta. Rezultatele studiului din anul 2021 ne arata ca acest specific cultural persista: 47% dintre romanii intrebati declara ca au datorii, iar 39% spun ca nu si le platesc la scadenta", a afirmat Cosmina Marinescu, CEO Kruk Romania.
Din studiu reiese ca numai 8% dintre romani achita datoriile cu simt de raspundere, iar 77% nu au senzatia de presiune morala cand nu le achita. In plus, dintre respondentii chestionati, 43% nu considera ca ar trebui platite datoriile pentru ca asa este corect, desi trei sferturi dintre ei cred ca persoanele care nu inapoiaza ce au imprumutat nu sunt de incredere. Mai mult, 88% ar vrea sa fie recompensati pentru plata datoriilor la timp.
Aproape o treime dintre cei cu credite depasesc scadenta de 30 de zile.
Studiul mai arata ca pentru 16% dintre romanii cu credite plata acestora nu este prioritara. Totodata, 3% dintre romani mai cred ca nu li se poate intampla nimic daca nu-si achita datoriile la timp.
"Cu alte cuvinte, nu cunosc sau nu inteleg consecintele legale, cu atat mai putin etice, ale neplatii la scadenta, iar noi ne-am intersectat de multe ori cu provocarea de a incerca sa explicam clientilor care refuza solutiile amiabile ca adresarea in instanta este o masura fireasca. Tocmai de aceea investim in actiuni de constientizare, cum este si campania 'Ziua Fara Datorii', prin care incercam sa responsabilizam suplimentar romanii fata de ideea de a datora, astfel incat sa cunoasca si sa respecte obligatia legala si morala de a achita la timp restantele. Cu acest scop, le punem la dispozitie si instrumente gratuite pentru calcularea bugetului personal si managementul propriilor datorii, precum e-kruk.ro", declara Liviu Costica, COO Kruk Romania.
Studiul realizat de Kruk mai arata ca jumatate dintre romani nu fac economii intr-o luna obisnuita, dar, aproape in acelasi procent, au datorii. Cei mai multi dintre romani aleg bancile ca instrument de economisire, desi 68% declara ca nu au incredere in ele. Doar 1% ar alege investitiile in aur si doar 2% criptomonedele sau bursa. Asta in conditiile in care circa 40% dintre romani declara ca banii le ajung doar pentru un trai decent.
Prin urmare, temerea bancilor si chiar si a altor creditori ca nu-si vor vedea banii inapoi este justificata, cred reprezentantii Kruk Romania, si chiar daca obtinerea unei amanari poate da senzatia unei guri de oxigen, riscul de neplata persista. Gradul de indatorare a crescut anul acesta cu peste 4%, atat in ce priveste persoanele fizice (172 de miliarde de lei fata de primul trimestru al anului trecut), cat si cele juridice (220 miliarde lei). O parte semnificativa a celor care au de plata - cea mai recenta estimare se referea la 10% dintre creditele amanate - vor intra in categoria neperformantilor, pentru care bancile au fost sau vor fi nevoite sa faca provizioane. Imprumuturile personale si cele ale companiilor din sectoarele afectate vor fi cel mai greu de gestionat probabil si anul viitor.
Comparativ cu nivelul din anul 2008, dinainte de criza economica precedenta, datele oficiale arata ca indatorarea populatiei a crescut cu aproape 50%, din cauza majorarii creditarii bancare. Sistemul financiar se asteapta la un nou val de credite neperformante, generate de criza sanitara. Deocamdata, datele BNR arata ca, la finalul celui de-al doilea trimestru al acestui an, rata creditelor neperformante era de 3,78%, fata de 3,94%, la sfarsitul lunii iunie. Rata de neperformanta a companiilor nefinanciare care au apelat la suspendarea ratelor era de 12,3% in luna martie a acestui an, comparativ cu 5,2% pentru companiile care nu au apelat la moratorii, in timp ce pe segmentul populatiei valorile se situau la 7,4%, respectiv 3,1%.
Potrivit Ministerului Finantelor, pana la sfarsitul lunii septembrie a anului 2020, soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitari de amanare s-a ridicat la 42,9 miliarde de lei (8,8 miliarde de euro). Cuantumul acestor credite - contractate de aproximativ 558.000 de debitori - reprezinta 14,7% din totalul celor acordate de intregul sector bancar local.
Raportat numai la portofoliul Kruk, in baza de date a companiei se aflau la finalul anului trecut 1,5 milioane de clienti, cu datorii de circa 17 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Asta inseamna 1,6% din PIB, in conditiile in care compania acopera aproximativ 30% din piata de management al datoriilor si 25% din totalul angajatilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter