RO EN
السلة فارغة

IG: Primele 1.000 de companii concentreaza 50% din veniturile raportate pentru 2018

In Romania sunt active aproximativ 500.000 de companii, numarul acesta fiind relativ constant in ciuda cresterii cumulate a PIB-ului real in ultimul deceniu cu aproximativ 32%. Daca scalam dimensiunea mediului de afaceri la populatia existenta, o sa vedem ca Romania are al doilea cel mai mic numar de companii active / 1.000 de locuitori din Europa. Subdezvoltarea antreprenoriatului romanesc este vizibila si prin prisma polarizarii excesive a acestuia, in sensul concentrarii veniturilor si profiturilor in randul companiilor mari.
Stiati ca cele mai mari 1.000 de firme active in Romania concentreaza aproximativ jumatate din veniturile raportate de toate companiile active? Eu recunosc ca nu… si am aflat cu stupoare acest lucru cand am analizat situatiile financiare ale celor mai mari companii pentru anul 2018.
Pentru a intelege trendul, am calculat concentrarea veniturilor companiilor pentru fiecare an din ultimul deceniu. Rezultatul este socant: in fiecare an din ultimul deceniu se respecta aproape acelasi rezultat! Jumatate din veniturile totale ale firmelor active in Romania sunt concentrate in cele mai mari 1.000 de companii.
Supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor, etc.).
Vulnerabilitatea economiei noastre este alimentata si de un alt factor structural: cresterea economica dependenta de consum, acesta din urma fiind puternic corelat cu dinamica ciclului economic. Aceasta dependenta se observa si din distributia celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in functie de sectorul de activitate. Jumatate din veniturile firmelor active in Romania sunt concentrate in cele mai mari 1.000 de companii, pentru ca jumatate din veniturile acestora din urma sa fie concentrate in comertul cu ridicata si cu amanuntul (consum).
Astfel, devine evident faptul ca cele mai mari 1.000 de companii active in Romania joaca un rol esential in evolutia din dinamica mediului de afaceri local. De asemenea, aceste companii „gigant” au o vizibilitate mai mare asupra industriilor in care activeaza (prin pozitiile de lider de piata), sectoarelor de clienti pe care le deservesc (datorita portofoliului extins de parteneri) si maturitatii acestora (experienta individuala a persoanelor decidende cuplata cu know-how-ul organizatiei), avand in vedere ca varsta medie a celor mai mari 1000 de companii active in Romania este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viata a unei firme in Romania de doar 10 ani).
In acest context, devine foarte relevant sa analizam cum se misca aceste companii, in ce directie merg si ce decizii iau… deoarece strategia acestora ne poate spune multe despre evolutia viitoare a mediului de afaceri activ in Romania. In acest sens, am analizat bilantul consolidat al acestor companii pentru anul 2018, dar si pentru fiecare an din ultimul deceniu, pentru a vedea astfel trendul acestora.
1. Companiile mari au scazut semnificativ investitiile in anul 2018
Astfel, ponderea activelor imobiliate (masini, echipamente, constructii, utilaje, investitii financiare pe termen lung, licente, brevente, aplicatii software etc.) in total active a scazut la doar 52%, minimul ultimului deceniu. Astfel, valoarea contabila a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de crestere din ultimul deceniu), de la 238 mld. Lei (in 2017) la 242 mld. Lei (in 2018).
2. Companiile mari au produs semnificativ pe stoc
Durata medie de rotatie a stocurilor crescand la finalul anului 2018 la maximul ultimului deceniu, respectiv 38 de zile. Astfel, valoarea contabila a stocurilor a crescut mult mai accelerat decat nivelul veniturilor.
In orice caz, companiile mari sunt mult mai bine pozitionate din perspectiva riscului supradimensionarii stocurilor comparativ cu restul companiilor active in Romania, in conditiile in care durata medie de rotatie a stocurilor la nivel national a urcat aproape la 60 de zile (comparativ cu medie de 50 zile in urma cu 10 ani). Modelul de crestere economica reflecta aceste dezechilibre.
Practic, structura cresterii economice ramane suboptimala pentru ca variatia stocului contribuie aproximativ doua treimi la dinamica PIB din 2018, in timp ce investitiile (formarea bruta de capital) contribuie doar 10% la formarea cresterii economice cumulata in 2012-2018 iar consumul final contribuie 82% in aceasta perioada.
Este necesara o evolutie mai echilibrata a cresterii economice pe principalele componente, iar accentul sa fie pus pe politici care sa majoreze PIB potential si sa imbunatateasca utilizarea factorilor de productie (accet pe cresterea investitiilor, productivitatii si implicarea fortei de munca).
3. Companiile mari incearca sa-si ia banii din piata
Prin depunerea tuturor eforturilor pentru eficientizarea politicilor de management al riscului de credit si imbunatatirea colectarii creantelor. Astfel, chiar daca durata medie de colectare a creantelor a crescut in medie cu cateva zile in ultimii ani pentru cele mai mari 1000 de companii, ajungand la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanta acestora este net superioara mediei nationale de aproape 115 zile!
4. Companiile mari se capitalizeaza prin reinvestirea profiturilor si rambursarea creditelor la banci si furnizori
Astfel, gradul mediu de capitalizare al celor mai mari 1000 de companii a ramas stabil in ultimii ani, fiind aproape de 44%. Nivelul capitalizarii acestora este net superior mediei inregistrate la nivel national, respectiv doar 25% (companiile active in Romania fiind cele mai slab capitalizate din UE).
5. Companiile mari isi conserva trezoreria
Ceea ce se observa prin cresterea gradului de acoperire al datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15-17% in ultimii ani, mult peste media nationala de 11%.
Sintetizand comportamentul financiar al celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in anul 2018, prin raportarea dinamicii acestora la evolutia din ultimul deceniu, constat o curatenie a bilantului prin diminuarea datoriilor, pastrarea capitalizarii la un nivel ridicat, amanarea investitiilor (si realizarea celor strict necesar sau care sunt time sensitive, respectiv nu o sa mai apara in viitor), incasarea rapida a creantelor, vanzarea mai lenta a stocurilor si conservarea lichiditatii. Cu alte cuvinte, companiile mari active in Romania se pregatesc pentru vremuri mai grele. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter