RO EN
السلة فارغة

IG: Microintreprinderile sunt tot mai vulnerabile la fluctuatia costului de finantare

Pierderea independentei financiare de catre companiile active in Romania este demonstrata pe baza analizei structurii bilantului firmelor din mediul de afaceri local, principalele argumente fiind:
- gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin activele circulante a scazut la 95% in anul 2017, comparativ cu 112% in 2008, ceea ce reflecta presiunile pe termen scurt si dependenta companiilor de rostogolire a datoriilor pe termen scurt;
- ponderea activelor fixe in totalul activelor a scazut la 44% in anul 2017, comparativ cu 63% in 2008, ceea ce reflecta investitiile foarte modeste pe termen lung si scaderea competitivitatii companiilor active in Romania;
- gradul de capitalizare a scazut la 25% la finalul anului 2017, comparativ cu 35% acum un deceniu, ceea ce indica implicit o crestere a indatorarii companiilor si vulnerabilitatea acestora la fluctuatia costului de finantare;
- scaderea datoriilor pe termen lung exprimate ca pondere in totalul activelor, la 16% in anul 2017 comparativ cu 32% in anul 2008, in contextul cresterii ponderii datoriilor pe termen scurt;
- in general, o crestere a concentrarii bilantului in zona inferioara a rotatiei capitalului de lucru pe termen scurt, cuplata cu scaderea semnificatiei orizontului pe termen lung (din perspectiva activelor corporale si a capitalurilor permanente). Aceasta reflecta orientarea mai puternica a mediului de afaceri catre zona de consum si servicii, si mai putin catre investitii pe termen lung pentru industrie si productie!
In acest articol mi-am propus sa intelegem mai bine cine si-a pierdut, mai exact, independenta financiara. Astfel, am calculat lichiditatea curenta (raportul dintre activele circulante si datoriile pe termen scurt) pentru toate companiile active in Romania in baza declaratiilor financiare depuse pentru anul 2017. Am calculat acest indicator in functie de mai multe criterii: judet, regiune, dimensiunea companiei si anul de infiintare.
Capitalul de lucru in functie de dimensiunea companiei
Analizand rezultatele din tabelul si graficul urmator, observam ca firmele mici inregistreaza un capital de lucru negativ, fiind dependente de rostogolirea datoriilor pe termen scurt. Astfel, microintreprinderile (firmele cu venituri sub 1.000.000€, respectiv 94% din companiile active in Romania) inregistreaza datorii pe termen scurt cu cel putin 5% peste nivelul activelor circulante. Practic, aceste companii nu isi pot onora toate datoriile contractate sub 1 an chiar daca isi monetizeaza toate activele circulante (isi incaseaza toate creantele, vand toate stocurile si trezoreria disponibila).
Companiile respective au ajuns in aceasta situatie din cauza investitiilor proaste, profiturilor inferioare (2,2% pe parcursul anului 2017), gradului de indatorare ridicat (91% la finalul anului 2017) si a distribuirii accelerate a dividendelor in ultimii doi ani. Firmele mari, care inregistreaza venituri peste 1.000.000€, au raportat un capital de lucru pozitiv in ultimul an, care poate fi finantat datorita marjelor superioare de profit (4% pe parcursul anului 2017) si gradului scazut de indatorare (44% la finalul anului 2017).
Capitalul de lucru in functie de regiune
Analizand valorile capitalului de lucru in functie de sediul social al companiilor active in Romania, observam ca apropierea de Est este corelata cu pierderea independentei financiare. Astfel, companiile din S si S-E inregistreaza un grad de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin activele circulante de sub 90%, acestea inregistrand cel mai ridicat nivel al dependentei de creditori (banci, furnizori, stat).
Regiunile pe axul diagonal (S-V, Centru, N-E) inregistreaza un capital de lucru aproape de zero, fiind vulnerabile la materializarea socurilor pe termen scurt (neincasarea creantelor, vanzarea mai lenta a stocurilor, perisarea ori volatilitatea preturilor acestora din urma). In schimb, companiile din V si N-V inregistreaza un capital de lucru in crestere, acestea inregistrand cel mai ridicat nivel de imunitate in contextul urmatoarei recesiuni din perspective capacitatii de autofinantare pe termen scurt.
Capitalul de lucru in functie de anul inregistrarii
Analizand valorile capitalului de lucru in functie de anul inmatricularii companiilor active in Romania, observam ca doar firmele infiintate inainte de anul 2000 (doar 20% din companiile active) inregistreaza un capital de lucru pozitiv, in timp ce firmele mai recent infiintate inregistreaza un capital de lucru negativ si o presiune superioara asupra lichiditatii pe termen scurt. Graficul urmator ilustreaza foarte clar faptul ca varsta si maturitatea companiilor active in Romania este direct corelata cu capacitatea de autofinantare si independenta financiara a acestora.
Firmele care nu au trecut prin criza financiara anterioara (cele infiintate dupa anul 2010, respectiv jumatate din companiile active in Romania), si-au pierdut deja independenta financiara… Pentru articolul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter