RO EN
السلة فارغة

EY: Activitatea IPO globala din 2021 a depasit deja volumul tranzactiilor din 2020

Piata IPO globala a continuat sa creasca intr-un ritm accelerat in al treilea trimestru al anului 2021, marcand cel mai activ trimestru trei (T3) din ultimii 20 de ani, atat din punctul de vedere al numarului de tranzactii, cat si al valorii acestora, conform raportului EY IPO Q3 2021.
In T3 2021, s-au inregistrat cu 18% mai multe tranzactii fata de recordul anterior de trimestru al treilea, inregistrat in 2007, si un volum al tranzactiilor cu 11% mai mare decat ultimul record de trimestru al treilea, atins in 2020. Doar in T3 2021 s-au inregistrat 547 de tranzactii IPO, care au atras capitaluri in valoare de 106,3 miliarde de USD.
In primele noua luni ale acestui an, au avut loc 1.635 de tranzactii IPO, care au atras capitaluri in valoare de 330,7 miliarde de USD, o crestere de 87% si, respectiv, 99% fata de perioada similara a anului trecut. Per total, activitatea IPO din primele trei trimestre ale anului curent a depasit deja numarul si valoarea tranzactiilor din intreg anul 2020.
Un vector important de crestere al activitatii din al treilea trimestru a fost reprezentat de revirimentul pietelor IPO din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), in special bursele din Europa, India si Tel Aviv, precum si de graba candidatilor IPO de a atrage capitaluri inainte de inceperea unei scaderi anticipate a activitatii. Cu exceptia pietei europene, pauza luata de societatile vehicul investitional (SPAC) in trimestrul al doilea s-a prelungit si in al treilea trimestru.
Pe continentul american, piata IPO traditionala a mentinut un ritm alert, inregistrandu-se 409 tranzactii, care au atras capitaluri in valoare de 133,6 miliarde de USD. Desi exista unele semne de contractie a pietei, regiunea Asia-Pacific continua sa fie activa, generand 750 de tranzactii IPO in valoare de 123,4 miliarde de USD in primele trei trimestre ale acestui an. In acelasi timp, regiunea EMEIA inregistreaza rezultate foarte bune, cu 476 de tranzactii IPO in valoare de 73,7 miliarde de USD si o crestere de 263% si, respectiv, 313% fata de anul anterior.
In privinta celor mai atractive sectoare, tehnologia, sanatatea si industria au fost din nou vedete, mentinandu-se pe primele locuri in optiunile investitorilor. Pentru al cincilea trimestru consecutiv, tehnologia a generat cel mai mare numar de tranzactii (419), in timp ce valoarea tranzactiilor a atins cel mai inalt nivel pentru al saselea trimestru consecutiv (116,4 miliarde de USD). Sectorul sanatatii urmeaza pe pozitia a doua, cu 287 de tranzactii IPO in valoare de 49,2 miliarde de USD, iar industria pe locul al treilea, cu 204 tranzactii in valoare de 35,3 miliarde de USD.
„In Romania, la sfarsitul lunii septembrie 2021, s-au atins noi maxime istorice pentru toate companiile listate. Capitalizarea bursiera s-a situat la 51 miliarde de USD, in timp ce indicele BET a atins un nou record, cu o crestere YTD de 29%.
Activitatea investitionala la bursa din Bucuresti a continuat sa inregistreze o tendinta ascendenta in T3'21, obligatiunile corporative predominand listarile. Au fost inregistrate 8 emisiuni de obligatiuni in valoare totala de 315,5 milioane de USD, Raiffeisen Bank plasand cea mai mare emisiune (289,8m USD). Ministerul Finantelor Publice a continuat cu o noua runda de vanzari de titluri de stat pentru populatie, atragand o suma totala de 217,1 milioane de USD. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a ramas ridicat, cu 7 noi lansari care au totalizat 76,8 milioane de USD din sectoare precum tehnologia (Arctic Stream si Connections Consult), firmele profesionale si serviciile (Air Claim si Appraisal and Valuation), imobiliarele (One United Properties), produsele de larg consum si retailul (Visual Fan) si produsele industriale diversificate (Adiss).
In septembrie, numarul total al companiilor listate era de 19, cu o valoare totala de 170,3 milioane de USD, in timp ce pentru obligatiuni existau 27 de emisiuni in valoare totala de 1,3 miliarde de USD (inclusiv titluri de stat)”, mentioneaza Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie si Tranzactii, EY Romania.
 
Activitatea IPO de pe continentul american isi mentine evolutia pozitiva
Activitatea IPO din regiunea Americii de Nord si de Sud nu da semne de incetinire. 2021 continua sa bata recordul de activitate din ultimii 20 de ani, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare. In sectorul sanatatii s-au derulat cele mai multe tranzactii (143), cumuland 29 miliarde de USD, in timp ce tehnologia a inregistrat cea mai mare valoare a capitalurilor atrase (60,2 miliarde de USD), ca urmare a 122 de tranzactii IPO.
Desi activitatea SPAC a ramas la un nivel ridicat in SUA, nu mai inregistreaza acelasi ritm ametitor de la finalul anului 2020 si din primul trimestru al acestui an. Sunt anuntate in continuare tranzactii zilnice, dar piata SPAC se confrunta cu dificultati: o suprasaturare cu SPAC-uri a dat nastere unor razboaie ale ofertelor, performante modeste la tranzactionare, lichiditate redusa la tranzactionare, iar piata investitiilor private in actiunile cotate la bursa a scazut pe fondul unei monitorizari mai atente din partea congresului si autoritatilor de reglementare. Piata SPAC va continua sa reprezinte o optiune atractiva pentru piata publica, dar realizarea tranzactiilor ar putea deveni mai dificila pentru finantatorii acestor vehicule investitionale.
SUA continua sa inregistreze o crestere solida in primele trei trimestre ale anului curent, cu 323 de tranzactii IPO (o crestere de 117% fata de T3 2020), care au atras 117,3 miliarde de USD, cu 110% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
 
Regiunea Asia-Pacific mentine o activitate constanta, in pofida volatilitatii
Desi regiunea Asia-Pacific a mentinut o evolutie constanta in trimestrul al treilea, este posibil sa inregistreze in curand o incetinire pe fondul tensiunilor geopolitice si a unei volatilitatii care pare sa persiste. Tehnologia este cel mai activ sector al regiunii, atat ca volum al tranzactiilor (154 de IPO-uri), cat si ca valoare (34,3 miliarde de USD).
Activitatea din China a continuat sa creasca in primele trei trimestre ale anului, inregistrand 444 de tranzactii in valoare de 94,1 miliarde de USD. Insa, in T3 2021, piata s-a confruntat cu o oprire totala a tranzactiilor IPO transfrontaliere dinspre China catre piata SUA, ceea ce a afectat atat regiunea Asia-Pacific, cat si pe cea a Americii de Nord si de Sud.
Japonia a inregistrat o crestere de 50% a volumului tranzactiilor IPO (81) si de 195% a valorii tranzactiilor (4 miliarde de USD) in al treilea trimestru din 2021. Aceasta accelerare se datoreaza lichiditatii ridicate, performantelor solide ale pietelor de capital locale si imbunatatirii atitudinii, in parte gratie gazduirii cu succes a editiei 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, in pofida absentei stimulentelor din partea guvernului si a impactului economic al pandemiei provocate de COVID-19.
 
EMEIA are o contributie semnificativa la activitatea globala
Cresterea puternica din aceasta regiune fata de Asia-Pacific si America de Nord si de Sud demonstreaza ca pietele din EMEIA nu reactioneaza imediat la activitatea desfasurata in restul lumii. In privinta evolutiei sectoarelor in regiune, tehnologia le-a depasit cu mult pe celelalte, inregistrand 143 de tranzactii IPO, care au atras capitaluri in valoare de 21,9 miliarde de USD.
O intensificare semnificativa a activitatii IPO a avut loc in Regatul Unit, unde s-au inregistrat 66 de tranzactii (o crestere de 633%) in valoare de 15,9 miliarde de USD, ceea ce a reprezentat un avans de 124% fata de anul anterior. Si in India se inregistreaza o evolutie pozitiva, cu 72 de tranzactii IPO in valoare de 9,7 miliarde de USD, cu 200% si, respectiv, 331% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In regiunile Orientului Mijlociu si Africii de Nord (MENA), in special la bursa din Tel Aviv, s-au inregistrat evolutii notabile, cu 88 de tranzactii IPO care au atras capitaluri in valoare de 5,3 miliarde de USD, insemnand cresteri de 340% si, respectiv, 242%.
 
Perspectivele pentru T4 2021: actionati cat timp conditiile de piata se mentin favorabile
Odata cu apropierea sfarsitului de an, se prefigureaza unele incertitudini, care ar putea intensifica volatilitatea pietei si piedicile in calea unor tranzactii IPO de succes. In acelasi timp, desi se preconizeaza mentinerea unui flux constant de tranzactii in pregatire, companiile trebuie sa caute sa valorifice la maximum conditiile de piata favorabile si sa lanseze oferte publice.
Cu toate acestea, persista o multime de incertitudini: tensiuni geopolitice, modificari legislative permanente, riscuri de inflatie si temperarea masurilor de stimulare a economiei luate de Rezerva Federala a SUA, noile variante ale virusului COVID-19 care perturba redresarea completa a economiei globale, fiind afectate majoritatea sectoarelor.
In acest context, candidatii IPO seriosi trebuie sa fie in permanenta pregatiti si sa isi lanseze ofertele rapid atunci cand este necesar. In cadrul acestor pregatiri, sunt de avut in vedere: alegerea directiei corecte a companie, in functie de necesitati, revizuirea prioritatilor strategice si integrarea obiectivelor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG), pe masura ce acestea devin imperative ale investitorilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter