RO EN
السلة فارغة

DELOITTE: Romania taxeaza drastic vanzarea creditelor neperformante

Piata cesiunii de creante neperformante este blocata, in Romania, din cauza impozitarii excesive a sumelor obtinute din astfel de tranzactii, regula intrata in vigoare la 1 ianuarie 2018. Acest tratament fiscal a descurajat companiile din mai multe sectoare de activitate sa recurga la cesiunea creantelor, dar in mod special institutiile financiare, care apelau deseori la asemenea operatiuni pentru a-si curata bilantul, conform recomandarilor oferite chiar de Banca Nationala a Romaniei. De altfel, din studiul comparativ la nivelul Europei Centrale „Prevederi fiscale privind cesiunea de creante de catre institutiile de credit”, realizat de Deloitte Romania, reiese ca tratamentul fiscal aplicabil in tara noastra in cazul cesiunii de creante este unul dintre cele mai costisitoare, in comparatie cu alte tari din Europa Centrala.
Mentionam ca, inainte de 2018, creantele aferente clientilor cu intarzieri la plata erau, cel mai adesea, cesionate catre societati specializate, dotate cu infrastructura necesara recuperarii acestora. Dar, in ultimii trei ani si jumatate, din cauza nivelului ridicat de impozitare, piata cesiunii de creante neperformante s-a blocat (s-au realizat foarte putine tranzactii de acest tip), bancile preferand sa gestioneze intern recuperarea acestora, chiar cu riscul unor costuri mai mari cu ajustarile pentru deprecierea creantelor.
 
Limitarile existente si riscul mentinerii lor
Concret, in prezent, in Romania, pierderea inregistrata ca urmare a cesiunii de creante este deductibila doar in proportie de 30%. Cu alte cuvinte, 70% din aceasta pierdere este inclusa in baza impozabila si taxata cu 16%, impozit pe profit. Prin urmare, orice vanzare la un pret mai mic de 11 centi la un dolar duce creditorul intr-un impozit de plata mai mare decat venitul din cesiune.
Mentinerea acestor limitari este cu atat mai discutabila cu cat este de asteptat ca nivelului creditelor neperformante sa creasca in viitorul apropiat. Mai exact, ca urmare a derularii celor mai recente teste de stres in sectorul bancar, Banca Nationala a Romaniei a estimat cresterea ratei creditelor neperformante pentru decembrie 2022 la 9,9% in scenariul de baza si la 19,4% in scenariul advers. In prezent, rata creditelor neperformante in Romania este de 3,94%, comparativ cu 2,5%, in UE (la momentul martie 2021), iar expirarea masurilor de ameliorare a efectelor pandemiei (moratorii) este doar una din cauzele care pot conduce neindoielnic la cresterea ratei de credite neperformante. Totodata, indicativ, dorim sa reamintim ca in perioada care a urmat crizei financiare din 2008 aceasta rata a depasit 20%.
Astfel, in cazul in care regulile fiscale se mentin, bancile vor avea de ales intre a mentine creditele neperformante in bilant, ceea ce ar genera costuri suplimentare cu ajustarile pentru deprecierea creantelor si cu asigurarea resurselor necesare pentru monitorizarea si recuperarea acestora, sau a le cesiona catre firme specializate in recuperare, dar cu costuri foarte mari impuse de taxarea excesiva.
 
Unde se plaseaza Romania?
Modificarea reglementarilor privind impozitarea in cazul cesiunilor de creante ar fi o masura benefica pentru toti agentii economici, dar mai ales pentru banci, avand in vedere ca ar incuraja vanzarea creditelor neperformante catre societati specializate in recuperarea acestora si le-ar permite sa se concentreze pe activitatea lor economica de baza: atragerea de depozite si acordarea de credite.
In acest sens, se poate urma exemplul mai multor tari din regiune cu regimuri fiscale mult mai favorabile aplicabile in astfel de tranzactii. Din studiul efectuat de Deloitte Romania reiese ca 11 tari dintre cele 16 analizate permit deductibilitatea integrala a pierderilor inregistrate ca urmare a cesiunii creantelor si doar cinci, printre care si Romania, au ales sa limiteze deductibilitatea acestora, dintre care Romania, cel mai drastic. Mai mult, chiar si din cele sapte tari care aplica limite de deductibilitate, celelalte ofera totusi un tratament fiscal mai favorabil decat cel din Romania. Spre exemplu, Polonia accepta deductibilitate integrala in cazul cesiunii catre fonduri specializate, iar Letonia permite deductibilitatea pierderii atunci cand creantele sunt vandute catre o tara din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European sau catre un stat cu care are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri.
In concluzie, modificarea sistemului de impozitare in cazul cesiunilor de creante neperformante in sensul transformarii intr-unul mai putin impovarator pentru cei care oricum inregistreaza pierderi din cauza neincasarii acelor creante, ar ajuta la imbunatatirea situatiei financiare a entitatilor afectate si le-ar permite concentrarea pe activitatea lor principala. Nu in ultimul rand, o astfel de masura ar sprijini circulatia banilor in economie.
 
Material de opinie de Alexandra Smedoiu, Partener, Anca Ghizdavu (foto), Senior Manager, si Cristina Bors, Manager, Impozitare Directa, Deloitte Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter