RO EN
السلة فارغة

COFACE: Majorarea tarifelor asupra exporturilor afecteaza 12 sectoare comerciale

Protectionismul in crestere afecteaza un numar mare de economii - atat avansate, cat si emergente, in timp ce utilizarea tarifelor de import de catre Statele Unite ale Americii - SUA s-a dublat din 2009, cu o crestere fulminanta intre 2016 si 2018. Cu toate acestea, tarifele reprezinta doar o sesime din masurile protectioniste implementate la nivel mondial. Un efect indirect al tarifelor de import mai mari impuse de SUA a fost scaderea exporturilor din tarile partenere catre acele tari vizate de taxele vamale majorate. Acestea sunt numai cateva din concluziile unui raport realizat de Coface, intitulat „Protectionismul SUA: efect indirect semnificativ asupra partenerilor comerciali din tarile vizate”, in cadrul caruia se mai subliniaza ca, potrivit estimarilor Coface, o crestere de 1% a tarifelor de import ale SUA duce la o scadere medie de 0,5% a exporturilor din tarile partenere catre cele vizate, iar sectoarele de transport (-4,4%) si utilaje (-3,7%) sunt afectate in mod deosebit.
Numarul net al masurilor protectioniste implementate in prezent la nivel mondial este de 2,5 ori mai mare decat in 2010, dupa cum se arata in analiza Coface. In economiile cele mai dezvoltate (cum ar fi SUA, Europa de Vest, Japonia, Canada si Australia) si in multe dintre tarile emergente mari (Brazilia, Argentina si India), cota importurilor afectate de masurile protectioniste este mai mare decat cea a importurilor care beneficiaza de masuri favorabile. Cu toate acestea, mai multe tari din Asia de Sud-Est (cum ar fi Vietnam, Filipine si Cambodgia), precum si Federatia Rusa si o serie de state din America Latina (inclusiv Mexic, Columbia si Peru) nu urmeaza aceasta tendinta. Majorarea taxelor vamale pentru importuri este una dintre masurile protectioniste cele mai pregnante. Desi acestea sunt mai putin folosite decat alte instrumente, utilizarea lor s-a dublat intr-un interval de noua ani (16% din totalul masurilor aplicate in septembrie 2018, fata de 8% in 2009). In mod evident, accelerarea tarifelor la import in Statele Unite ale Americii a fost deosebit de vizibila intre 2016 si 2018 - perioada in timpul careia acestea au crescut de la 5,4% la 12,5%. Aceasta perioada reprezinta punctul de cotitura in politicile comerciale ale tarii, ca urmare a alegerii lui Donald Trump. In acelasi timp, avand in vedere ca numarul de acorduri comerciale regionale continua sa creasca, simplificarea barierelor comerciale este in prezent instrumentul utilizat cel mai des pentru a incuraja retelele de comert liber si lanturile de productie multinationale.
Impact negativ indirect identificat in 63 de tari
In cadrul studiului Coface, autorii acestuia avertizeaza ca protectionismul in crestere, generat de majorarea recenta a taxelor vamale din SUA, provoaca ingrijorarea ca multe dintre tarile implicate in lanturile de productie vor fi lovite de efecte indirecte. Totodata, Coface a identificat impactul negativ indirect al majorarii tarifelor asupra exporturilor cu valoare adaugata din 12 sectoare comerciale, in 63 de tari. Cresterea cu un punct procentual a barierelor tarifare ale SUA pentru o anumita tara duce la scaderea cu 0,46% a exporturilor cu valoare adaugata dintr-o tara partenera in tara vizata de taxele vamale (toate fiind egale). Atunci cand estimarea se limiteaza la sectoarele de productie, scaderea ar fi de 0,6%.
„Efectele indirecte asupra exporturilor cu valoare adaugata ale partenerilor care fac afaceri cu tarile vizate de tarifele SUA sunt semnificative - desi, asa cum era de asteptat, mai mici decat impactul direct. Aceasta se poate explica prin faptul ca tarile partenere isi pot redirectiona o parte din exporturi catre alte state furnizoare ale SUA dar care nu sunt afectate de barierele tarifare. Acest lucru le-ar da posibilitatea sa atenueze efectul de contagiune”, a comentat Julien Marcilly, economist-sef al Coface.
Efectele indirecte sunt vizibile indeosebi in sectorul transporturilor (care include industria auto), deoarece acesta implica un lant de productie multinational complex. De exemplu, Germania, Japonia si SUA sunt tarile cele mai afectate de efectele indirecte ale barierelor tarifare ale SUA asupra exporturilor chineze de automobile. Sectoarele utilaje, minier si hartie-lemn sunt de asemenea afectate, scaderile fiind de -3,1%, -3,1% si respectiv -2,4%. In ceea ce priveste sectorul electronicii (-1,4%), Vietnam, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan si Thailanda vor fi cele mai mari victime ale efectelor indirecte produse de tarifele SUA asupra exporturilor chineze de telefoane. In schimb, efectele indirecte sunt mai mici pentru produsele alimentare si relativ nesemnificative pentru produsele metalifere, chimice si agricole.
***
Peste 70 de ani de experienta si cea mai rafinata retea au transformat Coface intr-o referinta in domeniul asigurarilor de credit, al gestionarii riscurilor si al economiei globale. Cu ambitia de a transforma Coface in cel mai agil partener mondial in domeniul asigurarilor de credite comerciale, expertii lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Serviciile si solutiile grupului protejeaza si ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2017, Coface are aproximativ 4.100 de angajati in 100 de tari si inregistreaza o cifra de afaceri de 1,4 miliarde euro. Pentru a descarca raportul integral privind protectionismul SUA, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter