RO EN
السلة فارغة

CNIPMMR: Antreprenorii anticipeaza noi scumpiri ale produselor si serviciilor

Antreprenorii anticipeaza noi scumpiri ale produselor si serviciilor, majoritatea estimand cresteri de preturi cuprinse intre 10% si 30%, potrivit unui sondaj realizat recent de Consiliul National al IMM-urilor din Romania.
„Intrebati daca, in contextul actual, anticipeaza noi scumpiri ale produselor/serviciilor lor, 92,5% din antreprenori au raspuns ca =DA=. Dintre antreprenorii care au raspuns cu „Da” la intrebarea anterioara, 77,1% vor creste intre 10-30%, 14,3% vor creste sub 10% si 8,6% vor creste sub 10%”, se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.
In context, 47,5% au afirmat ca au posibilitatea cresterii salariului minim al angajatilor lor cu 200 lei neimpozitabili, in perioada urmatoare.
La intrebarea: „Care este motivul pentru care nu veti creste salariul angajatilor dvs. incadrati cu salariul minim”, antreprenorii au raspuns: cheltuieli mari cu combustibilul/energia/gazul - 52,5%, mentinerea competitivitatii in cadrul unor contracte semnate - 45%, cresteri salariale acordate anterior - 27,5%, cheltuieli mari cu materia prima - 15%.
Referitor la obiectivele oamenilor de afaceri pe termen scurt, 70% din antreprenori au mentionat mentinerea activitatii si a angajatilor la nivelul actual, 25% au mentionat dezvoltarea activitatii si cresterea numarului de angajati si restul de 5% vor diminua activitatea firmei.
Pe de alta parte, majoritatea celor intervievati (97,5%) nu considera utila introducerea obligativitatii inscrierii in Catalogul firmelor si platii unei taxe catre o organizatie privata (100 de euro/an pentru intreprinderi mari, 75 de euro/an pentru intreprinderi mijlocii, 50 de euro/an pentru intreprinderi mici, 20 de euro/an pentru microintreprinderi, 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale).
De asemenea, 90% dintre acestia nu vad utila nici introducerea obligativitatii de a obtine un certificat de competente pentru administrarea propriei activitati- contra cost- in primul an de la infiintare din partea unei organizatii private.
Oamenii de afaceri au cea mai mica incredere in camerele de comert (75% dintre acestia acordand acestor organizatii nota 1, pe o scara de la 1 la 5 unde 1 este cea mai mica incredere si 5 - cea mai mare incredere), ONG-uri (57% dintre acestia acordand nota 1) si in sistemul public respectiv Ministerul Antreprenoriatului, Ministerul Finantelor, ANAF, ONRC (55% au acordat nota 1).
In acelasi timp, 45% dintre antreprenori au dat nota 5 confederatiilor patronale.
Sondajul a fost realizat de Consiliul National al IMM-urilor in perioada 10 - 18 mai 2022, cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la contextul economic actual si gradul de incredere al IMM-urilor in institutiile de reprezentare. La sondaj au raspuns 2835 de antreprenori. In ceea ce priveste forma de organizare, respondentii au fost 72,5% microintreprinderi, 17,5% intreprinderi mici si 10% intreprinderi mijlocii. Referitor la domeniul in care respondentii isi desfasoara activitatea, 72,5% sunt din servicii, 22,5% sunt din productie si restul de 5% sunt din domeniul comertului. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter