RO EN
السلة فارغة

CIVIND CONDEXPERT: Planul de reorganizare, aprobat ca unica solutie

Intr-o incercare de a restructura firma PSV Civind Construct, administratorul si actionarii societatii au luat decizia, in 2009, de a transfera activitatea in cadrul unui agent economic nou-infiintat, respectiv antreprenorul de constructii Civind Condexpert – Ploiesti, care in anul urmator si-a solicitat intrarea in insolventa la instanta de resort. „Din pacate, datorita manifestarii agresive a crizei economice, mai ales in domeniul nostru de activitate, imposibilitatii recuperarii creantelor de la clienti, precum si scaderii accentuate a portofoliului de lucrari, la sfarsitul lui 2010 am fost nevoiti sa solicitam in instanta deschiderea procedurii de insolventa pe baza unui program de reorganizare, care a fost aprobat de actionari si de catre adunarea creditorilor si confirmat de Tribunalul Prahova. Dupa deschiderea procedurii respective, am luat o serie de masuri de reorganizare a activitatii, renuntand la domeniile care induceau pierderi insemnate si dezvoltand activitatile de montaj al conductelor si al instalatiilor industriale complexe, unde firma are o expertiza semnificativa”, au subliniat in acel moment oficialii societatii. Cu toate acestea, dosarul este departe de finalizare, completul 4 Fond Faliment al sectiei a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Prahova acordand un nou termen pentru continuarea procedurii in luna noiembrie 2013. La un alt termen, instanta a luat decizia amanarii cauzei „pentru a se face dovada publicarii in Buletinul Procedurilor de Insolventa a hotararii adunarii creditorilor prin care s-a modificat planul de reorganizare”, iar ridicarea partiala a dreptului de administrare, in favoarea lichidatorului Padeea Insolv IPURL (desemnat ca administrator judiciar), a fost incuviintata inca din anul 2011. Cu toate acestea, in planul de reorganizare din 2012 directorul general al firmei a fost confirmat in calitate de administrator special.
Activele patrimoniale au o valoare nesemnificativa
In orice caz, in dosarul nr. 5812/105/2010 figureaza ca parti numai 12 creditori, din care unul cu mai multe calitati (contestator, intimat si intimat creditor) si altul ce s-a constituit in parte contestatoare, astfel incat exista sansa reorganizarii judiciare a societatii, prin planul propus si modificat. Totul depinde, insa, de capacitatea firmei de a-si indeplini obligatiile asumate fata de adunarea creditorilor. In planul de reorganizare figureaza – spre deosebire de partile citate in proces – 62 de creditori, cea mai semnificativa creanta datorata, in valoare de 1,1 milioane de lei, fiind catre Directia Generala a Finantelor Publice Prahova. In total, societatea a acumulat fata de terti (cei mai multi avand creante chirografare) un debit de 7,4 milioane de lei, fiind acceptata la plata suma de 5,68 milioane de lei. Administratorul special a argumentat ca, in cazul falimentului, disponibilul obtinut din lichidare se va situa la 1,22 milioane de lei, din care se vor achita sumele inscrise in masa credala pentru salariati (in proportie de 100%) si obligatiile de natura bugetara (92% din acestea), iar pentru creditorii chirografari nu se vor mai efectua plati. Dupa cum se arata in plan, in cazul reorganizarii, pana in anul 2015 creditorii bugetari si salariatii isi vor recupera integral creantele, iar cei chirografari isi vor recupera o cota de 20,5% din totalul solicitat. Mai trebuie precizat si faptul ca, probabil, adunarea creditorilor a aprobat proiectul reorganizarii ca singura sansa de a-si recupera macar in parte sumele cuvenite, deoarece activele patrimoniale au o valoare contabila extrem de redusa, ce nu depaseste 200.000 de lei (inclusiv stocurile), iar in cazul lichidarii se obtineau fonduri infime, de pana la 70.000 de lei. In orice caz, este clar faptul ca, desi procedura insolventei a fost deschisa in 2010, planul de reorganizare a fost aprobat abia anul trecut de actionarul principal al firmei (PSV Company SA – la randul sau in reorganizare judiciara) si de Mircea Baicoianu, ce detine 0,1% din titluri, acestia recunoscand ca majoritatea bunurilor ce ar constitui valori mai semnificative nu constituie proprietatea debitoarei. Informatii suplimentare, la www.just.ro
  

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter