RO EN
السلة فارغة

CC a sanctionat 3 companii pentru trucarea unei licitatii a Ministerului de Interne

Consiliul Concurentei a sanctionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania si Tema Energy cu amenzi in valoare totala de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.
Amenzile au fost aplicate astfel:
- Dataware Consulting S.R.L. - 2.321.589 lei
- Kontron Services Romania S.R.L. - 16.023.559 lei
- Tema Energy S.A. - 2.169.079 lei
Consiliul Concurentei a constatat, in urma unei investigatii declansate in anul 2021, ca cele trei companii si-au coordonat comportamentul in timpul participarii la licitatia publica pentru proiectarea si executia proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.
Astfel, cele trei companii au schimbat informatii sensibile din punct de vedere concurential referitoare la intentiile de participare la licitatie si si-au coordonat politicile si strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a creste bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.
In acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractanta care a organizat licitatia si nu a fost parte din intelegerea anticoncurentiala ce s-a derulat in perioada iulie 2020 - ianuarie 2021.
Investigatia a fost inchisa in ceea ce priveste companiile Porr Construct S.R.L., Regia Autonoma Rasirom, M&D Cons Investitii S.R.L., Metroul S.A., Ness Proiect Europe S.R.L., General ME.EL Electric S.R.L., Structural Engineering AND Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. si Rovis Lider S.R.L., intrucat nu au fost descoperite dovezi suficiente privind incalcarea legislatiei concurentei care sa justifice impunerea de masuri sau sanctiuni de catre Consiliul Concurentei.
Reamintim ca legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care stabilesc preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare. Deciziile Consiliului Concurentei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezinta venituri la bugetul de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune in aplicare decizia de sanctionare a autoritatii de concurenta si executa amenzile.
 
Tema Energy va contesta sanctiunea in instanta
Compania Tema Energy respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurentei in urma investigatiei care a vizat compania, precizand ca va apela la toate caile legale pentru a-si dovedi nevinovatia.
"Mentionam ca este pentru prima data cand societatea Tema Energy SA face obiectul unei sanctiuni contraventionale aplicate de catre Consiliul Concurentei. Ne exprimam consternarea fata de concluziile Consiliului Concurentei, avand in vedere argumentele, probele si faptele transmise de catre societate ca raspuns la toate intrebarile si problematicile ridicate pe parcursul investigatiei. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenta pe parcursul investigatiei, inclusiv pe parcursul inspectiei inopinate, punand la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate", se arata intr-un comunicat al companiei transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, obiectul investigatiei Consiliului Concurentei a avut la baza o sesizare din partea unei alte societati participante la procedura de achizitie publica organizata in perioada 2020-2021, avand ca obiect activitati de proiectare si executie pentru realizarea unui obiectiv de investitii la nivelul MAI, si a vizat participarea mai multor companii, printre care si Tema Energy.
Tema Energy precizeaza ca pentru faptele care au facut obiectul sesizarii nu a fost retinuta de catre Consiliul Concurentei niciun fel de incalcare de catre Tema Energy a normelor de concurenta. Potrivit reprezentantilor companiei, comportamentul Tema Energy SA in cadrul procedurii - in urma careia a si fost atribuit contractul de achizitie publica pentru realizarea obiectivului de investitii la nivelul MAI - a fost considerat corect si legal potrivit regulilor de concurenta.
In schimb, Consiliul Concurentei a decis sa extinda in urma cu doar cateva luni investigatia initiala si asupra altor aspecte, ce nu privesc comportamentul Tema Energy raportat la obiectul initial al investigatiei, si sa aplice o amenda contraventionala societatii pe acest capat nou de acuzare, subliniaza sursa citata.
"Societatea noastra a colaborat cu Consiliul Concurentei in acesti doi ani de la initierea investigatiei, pe deplin si fara a avea nimic de ascuns. In opinia noastra si a casei de avocatura DLA Piper, care ne-a reprezentat in fata Consiliului, Tema Energy este nevinovata. In ciuda pledoariilor avocatilor, sustinute de dovezi si jurisprudenta, Consiliul Concurentei nu constata ca Tema Energy nu era, la acel moment, si nu este nici in momentul de fata, concurent in raport cu societatile Dataware si Kontron (fostul S&T). Mai mult, raportul cuprinde numeroase analogii si concluzii lipsite de logica, fiind in ansamblul lui confuz si pe alocuri chiar rau-voitor. Desi este un caz clar, si pe care l-am explicat foarte bine si argumentat, totusi reprezentantii Consiliului nu au reusit sa il inteleaga. Motiv pentru care suntem decisi sa ne adresam instantelor de judecata pentru a ne demonstra nevinovatia", a declarat Mihai Manole, managing partner la Tema Energy SA.
Conform informarii Consiliului Concurentei, amenda aplicata Tema Energy este in cuantum de 2,17 milioane de lei, reprezentand 3,4% din cifra de afaceri realizata in anul 2022.
Decizia Consiliului Concurentei nu este definitiva, iar Tema Energy intentioneaza sa o conteste in instanta, urmand ca aceasta sa hotarasca, printr-o hotarare definitiva, legalitatea si temeinicia acestei decizii in privinta companiei.
"De asemenea, dorim sa precizam faptul ca Tema Energy este implicata in mod activ in asigurarea conformitatii activitatilor sale de business cu normele de concurenta. In acest sens, Tema Energy a implementat in mod regulat un program intern de conformare cu normele de concurenta, instruiri periodice ale personalului si a intreprins numeroase demersuri inclusiv pentru a preintampina incheierea de intelegeri anticoncurentiale de catre partenerii sai comerciali prin organizarea de actiuni de diseminare a normelor de concurenta catre acestia", se mai arata in comunicat.
Tema Energy este o societate cu capital privat integral romanesc, infiintata in anul 2002. Compania a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de euro si un profit net de peste 1,6 milioane euro. Tema Energy este unul dintre cei mai mari integratori de sisteme si solutii de inginerie din Romania.
Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca a sanctionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania si Tema Energy cu amenzi in valoare totala de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.
Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, amenzile au fost aplicate astfel: Dataware Consulting - 2,321 milioane lei, Kontron Services Romania - 16,023 milioane lei si Tema Energy - 2,169 milioane lei. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter