RO EN
السلة فارغة

ARB: Bancile romanesti pot sa emita obligatiuni garantate, pentru dezvoltare

Masurile adoptate in perioada de criza, cand finantarea in plan international a inceput sa fie mai greu de obtinut, au fost concentrate si cadentate de asemenea maniera incat sa permita bancilor sa atraga in portofoliu resurse financiare la costuri optime, inclusiv prin lichidizarea portofoliilor de credite ipotecare.
Una dintre solutiile adoptate pe pietele financiare a fost emiterea de obligatiuni garantate (covered bonds), prin care banca urmarea sa isi diversifice sursele de finantare si sa atraga noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale.
Obligatiunea garantata este un titlu de creanta care este emis de un emitent, in conformitate cu dispozitiile Legii 233/2022 si ale reglementarilor emise de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea acesteia, si care este garantat prin active de acoperire la care investitorii in obligatiuni garantate pot recurge in mod direct in calitate de creditori beneficiari de o cauza de preferinta. Obligatiunile sunt listate, urmand a fi tranzactionate pe pietele de capital autorizate.
Obligatiunile garantate cu creante au in general un rating de credit mai bun decat alte tipuri de titluri. Introducerea de obligatiuni garantate cu creante imobiliare permite institutiilor de credit sa atraga resurse financiare la un cost mai scazut decat prin alte instrumente, ceea ce conduce la diminuarea costurilor creditarii ipotecare pentru consumatori. Riscul este mai redus pentru investitori decat la emisiunile de bonduri fara garantii, iar investitorii pot include in lista Romania si directiona fonduri pe zona obligatiunilor ipotecare.
Emisiunile de obligatiuni garantate cu creante imobiliare contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit duc la cresterea predictibilitatii pofilelor de maturitate.
Incepand cu anul 2010, Asociatia Romana a Bancilor a efectuat demersuri astfel incat cadrul legislativ si institutional sa permita emiterea de obligatiuni ipotecare, atragand astfel resurse cu maturitati mai lungi.
Astfel, legea privind emisiunile de obligatiuni ipotecare, ce inlocuieste Legea 32/2006 si care permite lansarea acestora, a intrat in vigoare in luna martie 2016 si a suferit mai multe modificari si completari.
Prin lansarea in 2019 a primului program de obligatiuni garantate de catre o banca autohtona, Romania a deschis un nou capitol in dezvoltarea pietei financiare locale si s-a aliniat statelor din regiune care deruleaza deja astfel de operatiuni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter