RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Numarul firmelor de constructii nou-intrate in insolventa s-a injumatatit

Industria constructiilor, care a ocupat in mod constant un loc pe podiumul celor mai afectate de insolventa sectoare economice in ultimii sase ani, s-a situat pe pozitia a treia a acestui clasament in primele noua luni din 2015. Trebuie remarcat, insa, ca numarul societatilor de constructii care au intrat in incapacitate de plata in intervalul ianuarie-septembrie 2015 aproape s-a injumatatit fata de nivelul corespunzator din 2014, scazand, astfel, cu 46,8%, de la 1.927 de societati cu probleme anul trecut, la 1.025 de companii care si-au solicitat intrarea in insolventa in primele noua luni din 2015. Potrivit unor calcule realizate pe baza datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in intervalul ianuarie-septembrie 2015 s-au deschis 7.575 de noi dosare de insolventa, in scadere cu 54,6% fata de aceeasi perioada din 2014, cand s-au inregistrat 16.691 de cazuri noi. Scaderea numarului de insolvente este datorata, preponderent, unui efect de baza semnificativ, rezultat prin comparatie cu nivelul-record istoric inregistrat anul trecut. Astfel, desi numarul insolventelor nou-deschise in primele noua luni ale anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu peste 160% mai mare, iar impactul social (estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute) este in crestere cu aproape 10%. In concluzie, se poate aprecia ca scaderea semnificativa a numarului de insolvente din acest an este relevanta doar din punct de vedere statistic, fara sa propage un efect de imbunatatire a disciplinei de plata in randul companiilor. Mai mult, mentinerea la un nivel ridicat a numarului de insolvente in randul companiilor mari (cu afaceri anuale de peste un milion de euro) amplifica impactul negativ asupra locurilor de munca.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primele noua luni ale anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a crescut in perioada analizata doar in judetul Maramures (+6,81%), in celelalte regiuni fiind inregistrate scaderi semnificative, cuprinse intre -74,77% (in judetul Valcea) si -17,74% (in judetul Bacau). Cele mai multe societati care au intrat in insolventa in intervalul analizat au fost inregistrate in Bucuresti, numarul firmelor cu dificultati diminuandu-se cu aproape 50%, de la 2.705 companii in 2014, la 1.356 de agenti economici in acest an.

Romania inregistreaza, in continuare, o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decat media consemnata pe plan regional, cu aproximativ 45 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.

 

Injumatatirea insolventelor nu imbunatateste raportul dintre Romania si celelalte tari din regiune

Potrivit datelor Coface Romania, in perioada 2011 - 2014 au fost inregistrate aproape 100.000 de proceduri de insolventa, cu precadere pentru companii cu o durata de functionare mai mare. Efectul de regenerare a sistemului economic privat incepe sa se resimta tot mai mult, desi Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si la inregistrarea de companii noi, profitabile. "Analizand fenomenul insolventelor prin comparatie cu dinamica specifica unor tari similare din regiunea Europei Centrale si de Est, Romania inregistreza o incidenta foarte ridicata a insolventelor in raport cu numarul de companii active. Actualmente, Romania si Serbia sunt singurele tari care au consemnat, in 2014, mai mult de 40 de insolvente raportat la 1.000 de firme active. Astfel, desi Romania inregistreaza o pondere de aproximativ 7% in totalul firmelor active la nivelul regiunii ECE, tara noastra a generat, pe parcursul anului 2014, aproximativ 40% din insolventele inregistrate la nivel regional. In aceste conditii, raportul de 45 de insolvente la 1.000 de firme active inregistrat in Romania este de aproximativ patru ori mai mare decat media inregistrata la nivel regional. Chiar daca numarul dosarelor nou-deschise in anul 2015 va scadea la jumatate, comparativ cu anul anterior, Romania se va incadra, in continuare, in topul primelor trei tari pe plan regional din perspectiva insolventelor la 1.000 de companii active", se arata intr-o analiza realizata de Coface Romania.

Comparand datele furnizate de Biroul Procedurilor de Insolventa (BPI) cu cele publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), se observa o crestere in timp a gradului de transparenta inregistrat de firmele intrate in incapacitate de plata. Astfel, daca mai putin de 40% din firmele intrate in insolventa in anul 2010, respectiv 2011, au depus declaratiile financiare la MFP, acest indicator a crescut la aproape 47% pentru firmele intrate in insolventa in anul 2012 si a depasit chiar pragul de 55% in primul semestru al anului 2015. Prin urmare, se poate estima ca, in medie, una din doua firme intrate in insolventa depune declaratiile financiare in anul anterior intrarii deschiderii dosarelor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter