RO EN
السلة فارغة

AmCham: Nivelul de apreciere a climatului investitional atinge un nou record pozitiv

AmCham Romania a prezentat rezultatele celei de-a cincea editii a sondajului anual privind calitatea climatului investitional, care indica un optimism in crestere fata de editiile anterioare cu privire la potentialul economic al Romaniei, confirmat de mentinerea unor intentii consistente de investitii in urmatoarele 12 luni si planuri de extindere in orizontul urmatorilor 3 ani.
Pentru climatul investitional in ansamblu, calificativul bun si foarte bun a fost acordat in editia din 2023 de 51% dintre companiile participante la sondaj, fata de 39% anul trecut, in crestere si raportat la perceptia din 2019, inainte de pandemie. Nivelul ridicat de optimism poate fi un indicator al faptului ca impactul presant al multiplelor crize manifestate in ultimii ani incepe sa se estompeze, dar si al increderii in oportunitatile de dezvoltare a Romaniei.
Increderea sporita vine si din rezultatele de business din 2022, in crestere la toate capitolele analizate fata de nivelul anticipat: venituri (67%), numar de angajati (51%) si investitii realizate (55%). Companiile isi mentin o perspectiva optimista, anticipand performante similare pe toate cele trei palierele si pentru anul in curs, ceea de denota maturitate si rezilienta dobandite prin depasirea provocarilor si incertitudinii din ultimii ani.
“Membrii AmCham cred in Romania. Optimismul lor este la un nivel record, perspectivele de investitii sunt promitatoare, la fel si rezultatele asteptate pe termen mediu si scurt - acesta este cel mai bun mesaj pe care il puteam transmite din partea comunitatii noastre in anul in care aniversam 30 de ani de AmCham in Romania. Cele mai mari asteptari ale mediului de afaceri vizeaza masuri cu un efect mare de angrenare in economie, cum sunt investitiile in infrastructura, absorbtia si utilizarea finantarii europene, accelerarea digitalizarii serviciilor publice si mentinerea un cadru fiscal-bugetar predictibil si competitiv. Acestea sunt cu atat mai importante cu cat sunt esentiale pentru prioritatile strategice ale Romaniei precum aderarea la OCDE, implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA” a declarat Cristian Sporis, Presedintele AmCham Romania”.
In ceea ce priveste cele mai apreciate conditii de piata, calitatea infrastructurii digitale se situeaza pentru al cincilea an consecutiv pe prima pozitie, in crestere de la 49% in 2022 la 57%, fiind urmata de calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenti il gasesc bun & foarte bun.
In contrast, topul celor mai putin apreciate conditii de piata este stabilit prin calificativele de slab & precare acordate pentru fiecare din primele cinci de majoritatea companiilor participante la sondaj. Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport surclaseaza in editia din acest an debirocratizarea, care ramane pe locul 2 cu 74%. Urmeaza calitatea infrastructurii de sanatate (68%), pretul energiei (65%) si predictibilitatea cadrului de investitii (62%).
Cu privire la avantajele competitive care raman relevante pentru Romania in perioada post-pandemie si in contextul geopolitic regional, apartenenta la Uniunea Europeana a ramas pe primul loc (82%), urmata de statutul de membru NATO (60%). Celelalte avantaje competitive incluse in sondaj s-au apreciat fata de nivelul din 2022 astfel: calitatea capitalului uman (53 % fata de 42%), nivelul competitiv de impozitare a companiilor (33% fata de 31%). Calitatea infrastructurii digitale care a ramas relativ la fel (28% fata de 29%).
“ Nivelul record de optimism este dublat de vigilenta si prudenta, cum era si de asteptat dupa o perioada de crize multiple. Pentru ca acest optimism sa se transforme in crestere economica este nevoie de consolidarea conditiilor de piata cautate si apreciate de investitori, si in acelasi timp de identificarea, asumarea si dezvoltarea de avantaje competitive suplimentare, relevante pentru noile modele economice centrate pe sustenabilitate, tranzitie verde si transformare digitala. Siguranta foarte apreciata de investitori este asigurata prin apartenenta la UE si NATO, dar tinta noastra trebuie sa fie ca avantajele care deriva din politica economica si sociala, cum ar fi calitatea si disponibilitatea capitalului uman sau politica fiscala, sa fie in centrul ofertei investitionale a Romaniei” a declarat Elisabeta Moraru, Vice-Presedinte AmCham Romania.
In ceea ce priveste finantarea, fondurile proprii se regasesc in continuare intre sursele la care apeleaza cele mai multe companii (86%), urmate de imprumuturile bancare, care inregistreaza anul acesta o crestere semnificativa, de la 35% in 2022 la 65% in 2023. La fel de mult creste si ponderea imprumuturilor de actionari, de la 29% in 2022, la 65% anul acesta. Fondurile europene, incluse pentru prima data in editia din acest an, sunt o optiune pentru 39% dintre respondenti. Se mentine un trend pozitiv in ceea ce priveste accesarea finantarilor din pietele de capital si private equity, fiecare inregistrand ponderi aproape duble fata de anul trecut.
“Pentru realizarea planurilor de investitii, companiile se bazeaza pe un mix de surse de finantare. In conditiile in care 66% dintre companii prefigureaza o crestere a costurilor de finantare, credem ca impactul acestora se poate atenua prin valorificarea la maximum a fondurilor europene disponibile si prin cresterea finantarii prin piata de capital. Pentru acest lucru este nevoie de o crestere a capacitatii de absorbtie a finantarii europene, fie ca vorbim de PNNR sau de programele operationale, asa incat companiile sa poata participa la implementarea de proiecte strategice. Eficientizarea intregului cadru de accesare si utilizare a finantarii europene la nivel national va ajuta si la o structura mai sanatoasa a bugetului de stat, la finantarea deficitului, unul din riscurile macroeconomice care genereaza cea mai mare ingrijorare pentru comunitatea de afaceri” a punctat Andrei Andreescu, VicePresedinte AmCham Romania
La capitolul ingrijorari, de departe cea mai puternica este generata de tensiunea din piata muncii, care atinge o cota de avarie, in conditiile in care 94% dintre companiile participante la sondaj au dificultati in a gasi angajati potriviti. Problemele structurale din piata muncii cauzate de evolutia demografica negativa, migratia, disparitatile dintre regiuni, dintre rural si urban, calitatea slaba si inadecvarea sistemului de educatie, s-au acutizat, iar cel mai puternic se resimt in regiunile cele mai dezvoltate, care cumuleaza aproximativ 70% din deficitul de forta de munca, potrivit unei analize AmCham realizate de PwC.
“Criza de personal calificat si nu numai, reprezinta cea mai mare limitare a capacitatii Romaniei de a-si atinge potentialul de crestere pe termen scurt, mediu si lung. In paralel cu politici publice care sa adreseze problemele sistemice, si care vor produce efecte in timp, se impun masuri urgente pentru a asigura macar partial necesarul de forta de munca in economie. Multe state europene care se confrunta cu provocari similare fac eforturi de integrare pe piata muncii a tinerilor si a populatiei inactive, cauta sa valorifice segmentul de populatie care detine competente necesare pe piata muncii si au crescut capacitatea administrativa pentru absorbtia muncitorilor extra comunitari. Astfel de masuri sunt la fel de necesare, fezabile si urgente si pentru Romania”, a declarat Alexander Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania.
Evaluarea membrilor AmCham prin intermediul editiei 2023 a Sondajului privind calitatea climatului investitional, atat in ceea ce priveste sursele de optimism cat si cele de ingrijorare, sunt cu atat mai importante cu cat anul 2023 este un an pre-electoral si orice masuri decuplate de realitatea economica ar putea genera dezechilibre costisitoare pentru Romania.
In acest context, AmCham Romania va continua sa promoveze un dialog constructiv si de substanta pe marginea prioritatilor pentru agenda economica, contribuind cu recomandari de politici publice si masuri orientate spre consolidarea competitivitatii economice a Romaniei. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter