RO EN
السلة فارغة

Sistemul Energetic are nevoie de capacitate de productie in banda, nuclear-gaz

Sistemul Energetic National are nevoie de o energie sigura inainte de orice, iar mixul viitor ar insemna capacitate de productie in banda, nuclear - gaz, SMR-uri pe termen mediu si lung si cat mai multa energie verde, a declarat, luni, intr-o videoconferinta de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
"E o intrebare care ne framanta (care este mixul ideal pentru Romania, de producere a energiei, n.r.) si sigur ca n-avem un glob de cristal sa vedem exact evolutia pietei si evolutia tehnologiilor. Cu siguranta, Sistemul Energetic National are nevoie de o energie sigura inainte de orice si asta inseamna sa asiguram o productie in banda pe masura ce inchidem capacitatile pe baza de carbune. Aici, Romania si-a asumat un plan foarte ambitios. Stim cu totii ca, din 2026, ar trebui, conform planului de restructurare a Complexul Energetic Oltenia, sa inchidem sau sa trecem in conservare o buna parte dintre aceste capacitati. Am fost la Bruxelles pentru a discuta acest calendar (...) Raspunsul final de la Comisie va veni anul viitor, cand vom vedea exact, in baza studiului Transelectrica, ce vizeaza adecvanta sistemului, ce resurse vor fi disponibile Romaniei pe toate tipurile de energie si daca se va impune prelungirea eventual a acestui calendar de operare a Complexului Energetic Oltenia si a capacitatilor pe baza de lignit cu un an, un an si jumatate pana ce grupurile de gaz vor putea fi puse in functiune. Sunt factori subiectivi care au tinut de anumite intarzieri in crearea celor trei societati de proiect cu trei parteneri privati, dar sunt si factori obiectivi care tin de timpii indelungati de livrare a unor componente a turbinelor", a subliniat Burduja.
Oficialul a adaugat ca alti factori ce pot determina prelungirea perioadei de operare a capacitatilor pe baza de lignit tin si de disponibilitatea gazului pana in 2027, "cand ne dorim sa vedem proiectul Neptun Deep intrandu-si in paine si acele 10 miliarde metri cubi in plus pentru Sistemul Energetic National". "Discutam aici si de proiectul de la Mintia, cea mai important grup pe gaz din Europa, cu 1.700 de megawati si de resursa disponibila pentru alimentarea acestei capacitati importante", a spus demnitarul.
Potrivit ministrului Energiei, "nu putem sa discutam de un mix energetic pentru Romania fara sa discutam de productia in banda".
"Asta inseamna si programul nuclear civil romanesc, unde suntem in grafic cu Unitatile 3 si 4 pentru 2031 - 2032, cu toate celelalte instrumente pe care statul roman trebuie sa le activeze pana atunci. De asemenea, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. E o tehnologie noua. Sunt cateva evolutii in Statele Unite pe care le urmarim cu atentie, dar categoric Guvernul Romaniei, Ministerul Energiei ne mentinem angajamentul pentru a dezvolta aceasta tehnologie a rectoarelor modulare de mici dimensiuni, ea avand potential foarte mare pentru a localiza productia aproape de consum, pentru a putea trece si pe sisteme de termoficare, de la grupuri pe gaz la SMR-uri. Avem deja un mare avantaj inclusiv fata de proiectul din Statele Unite: avem platforme care au fost Centrale pe carbuni, cu toate utilitatile disponibile. Deci, costul unor SMR-uri pe platforma de la Doicesti sau pe alte platforme - Paroseni, Valea Jiului sau alte optiuni - este mult mai mic decat acest cost. Deci mixul viitor: capacitate de productie in banda nuclear - gaz, cu gaz drept combustibil de tranzitie, SMR-uri pe termen mediu si lung si bineinteles cat mai multa energie verde, plus partea de stocare despre care am vorbit", a explicat Sebastian Burduja.
Deloitte Romania, in parteneriat cu publicatia Ziarul Financiar, organizeaza luni videoconferinta pe tema instrumentelor de finantare pentru energia verde si despre cum alegi intre Contractele pentru Diferenta (CfD), Contractele de achizitie pe termen lung (PPA) si granturi pentru o afacere solida.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter