RO EN
السلة فارغة

MF: Obiectivul bugetului de stat pe anul viitor este orientarea catre investitii

Obiectivul bugetului de stat pe anul viitor este orientarea catre investitii si asigurarea de alocari corespunzatoare pentru marile servicii publice - Sanatatea si Educatia, a declarat, luni, ministrul Finantelor, Marcel Bolos potrivit Agerpres.
"Construim bugetul de la legislatia care este in vigoare in momentul de fata si conform cu procedurile pe care le avem, de asemenea, in vigoare. E un buget pe care incercam sa-l orientam spre investitii, acesta este obiectivul pe care ni-l propunem pentru anul 2024, iar in ceea ce priveste marile servicii publice, vorbesc de Sanatate si Educatie, acestea raman in continuare cu alocari bugetare care sa le permita modernizarea, digitalizarea, cat si implementarea de investitii consistent", a afirmat Bolos, care a participat la Summitul Autoritatilor Locale, organizat la Bucuresti.
Intrebat daca aplicarea noii legi a pensiilor va permite aceste alocari, el a raspuns: "Este noua lege a pensiilor aprobata, astfel incat impactul bugetar estimat de catre Banca Mondiala sa fie luat in calcul? Daca va fi, vom vedea care sunt masurile pe care trebuie sa le luam ca sa putem sa facem ca aceste drepturi care, pe buna dreptate, sunt acordate pensionarilor, sa le putem sustine din bugetul pe anul 2024 si urmatorii ani".
El a precizat ca, in cazul in care noua lege a pensiilor va intra in vigoare in forma adoptata de Executiv, datoria guvernantilor, conform legii, este de a lua in calcul si impactul bugetar generat de punerea in aplicare a ei.
"Daca legea intra in vigoare in felul acesta, datoria noastra, conform legii, este ca impactul bugetar sa-l luam in considerare. Depinde ce pachet de masuri, dupa cum stiti, in ceea ce priveste si combaterea evaziunii fiscale si digitalizarea, sunt masuri pe care le-a pregatit in Ministerul de Finante si, de asemenea, urmeaza sa le supunem aprobarii Guvernului. Un buget care sa contina resurse consistente din zona digitalizarii si a combaterii evaziunii fiscale este unul pe care il asteapta toti romanii. Si, atunci, evidentiat distinct in buget, sa vedem daca acest buget se si realizeaza si produce efecte, astfel incat aceste efecte sa fie consistente pentru a asigura sustenabilitatea financiara a drepturilor care vin din noua lege a pensiilor", a explicat Bolos.
Ministrul Finantelor a punctat ca trebuie realizata o analiza "extrem de serioasa" asupra impactului estimat referitor la noua lege a pensiilor.
"Nu discutam de un buget oarecare, este un buget de 30 de miliarde de lei impact, trebuie o analiza extrem de serioasa pe aceasta tema, pentru ca 30 de miliarde de lei, intr-o perioada scurta de timp, orice analist financiar si orice om de specialitate se gandeste cum va reusi sa poata sa atraga banii intr-o perioada scurta de timp. In avizul pe care l-am dat am spus ca sunt trei categorii de masuri principale care sunt de luat in seama. Una care priveste incasarile suplimentare din digitalizare, sa nu uitam ca de la 1 ianuarie intra facturarea electronica, impreuna cu modulul de combatere a evaziunii fiscale. Adica detectam pe cei care nu-si inregistreaza facturile si in felul acesta incercam sa avem o colectare corespunzatoare a banilor la buget. A doua masura, dupa cum stiti, pachetul de masuri privind combaterea evaziunii fiscale cuprins in legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea. Si, in continuare, avem completarea acestor masuri, inclusiv cu combaterea infractionalitatii economico-financiare (...) si in felul acesta sa maximizam tot ce se poate incasa la buget", a explicat Marcel Bolos.
El a fost intrebat si de unde va taia bani in bugetul pentru 2024. "De ce trebuie sa taiem bani, din moment ce noi avem un volum de investitii consistent pentru Planul National de Redresare si Rezilienta si politica de coeziune. In mod firesc ar trebui sa se vada in cresterea bugetului de investitii toate aceste sume", a transmis ministrul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter