RO EN
السلة فارغة

PNRR: Propuneri de proiecte de peste 100 miliarde euro primite pentru finantare

Aproximativ 1.700 de idei de proiecte si reforme, cu proiecte ce totalizeaza peste 100 miliarde euro, au venit din partea ministerelor, UAT-urilor si ONG-urilor din toata tara, pentru includerea la finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Structura actualizata a Planului, prezentata recent de ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, in Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, respecta regulamentul Mecanismului de Redresare si Rezilienta adoptat pe 12 februarie, anterior momentului in care a inceput lucrul la redactarea documentului, spun reprezentantii Guvernului.
PNRR va contine cele mai mari investitii facute in Romania de dupa 1990 in scoli, spitale, autostrazi si protectia mediului, in special pentru paduri, sistemul de apa si protectia aerului si, totodata, va include reforme structurale absolut necesare pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei.
"Au venit idei de proiecte si investitii si reforme, in jur de 1.700. Totalul propunerilor dinspre ministere este undeva la 70 de miliarde de euro, la care se adauga cele dinspre UAT-uri, ONG-uri care, toate, bat peste 100 de miliarde de euro. Revine o sarcina complicata ministerului de a prioritiza si de a negocia aceste prioritati. Planul pe care il vom propune va avea 33 de componente, grupate pe cei sase piloni care au fost introdusi de catre Parlamentul European. Am decis sa mergem cu o alocare mai mare decat suma alocata Romaniei. Probabil va fi in jur de 135%. Nu suntem singura tara care a luat aceasta decizie. Aici va fi partea complicata, in care trecem de la aspiratii la explicarea investitiilor si la calcularea costurilor, si la analiza capacitatii administrative de a implementa aceste idei. Partea de alocari este inca in negociere interguvernamentala. Mai avem discutii si cu ministerele de linie in aceasta perioada pentru a include si alte reforme", a declarat Cristian Ghinea.
 
Cei mai multi bani vor fi alocati infrastructurii de transport
Principalele domenii vizate de reforme si investitii prin PNRR sunt: 11% din PNRR pentru educatie; 9% pentru Sanatate si cel putin 28% pentru Transport (feroviar, rutier, metrou).
De asemenea, prin PNRR va fi demarat un proces major de digitalizare a statului.
"Pe langa lista de dorinte de administratiei centrale, a ministerelor, a agentiilor care doresc sa aiba fonduri pentru digitalizare, un principiu de baza pe care l-am agreat cu ministrul Digitalizarii este ca nu vom finanta decat sisteme interoperabile astfel incat sa se poata schimba informatii intre baze de date si sisteme informatice", a precizat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Nu il ultimul rand, PNRR va contine un program national de reducere a abandonului scolar si un program national pentru crese.
In ceea ce priveste mediul de afaceri, "vom marsa pe instrumente financiare pentru a da fonduri direct prin bancile din Romania astfel incat sa avem un efect de levier de pana la cinci ori suma finantata prin PNRR, multiplicand banii disponibili in economia reala", a mai spus Cristian Ghinea.
 
Sase componentele PNRR, pentru investitii
PNRR se axeaza cei sase piloni introdusi de Parlamentul European:
1. Tranzitie verde, sase componente: sistemul national de gestionare a apei; paduri (lupta cu taierile ilegale de lemn) perdele forestiere si biodiversitate; managementul deseurilor, colectare selectiva si economie circulara; transport feroviar si metrou (ramane alocarea din decembrie: cel putin 4,5 miliarde euro pentru cai ferate si metrou); valul renovarii (va exista un fond pentru reabilitare energetica si seismica care va fi gestionat cu Ministerul Dezvoltarii); energii regenerabile si eficienta energetica;
2. Transformare digitala, trei componente: cloud guvernamental si sisteme digitale interconectate (proiecte de actualizare digitala pentru companii si cetateni; extinderea semnaturii digitale; operationalizarea cartii electronice de identitate); digitalizarea educatiei; 5G;
3. Crestere inteligenta, sustenabila si incluziva, opt componente: reforma pensiilor; reforma companiilor de stat; sprijin pentru mediul de afaceri; Romania educata, invatamant dual; cercetare, dezvoltare, inovare; cercetarea si dezvoltarea infrastructurii de gaz; Romania creativa; transport rutier si autostrazi;
4. Coeziune sociala si teritoriala, cinci componente: fond de rezilienta pentru UAT-uri pentru dezvoltarea de proiecte in directia tintelor din PNRR (digital si verde); fonduri pentru comunitati sarace si rurale; infrastructura sociala si camine de batrani; Romania velo (scopul este includerea Romaniei in traseele velo europene); Romania atractiva (operationalizarea organismelor de management al destinatiei);
5. Sanatate, rezilienta economica, sociala si institutionala, opt componente: vor fi doua directii de investitii la Sanatate (de acces la sanatate si infrastructura spitaliceasca); rezilienta in situatii de criza si campanie de vaccinare; garantia pentru comunitate, dezvoltarea de centre comunitare; infrastructura scolara si universitara; venitul minim de incluziune; formule de incurajare a formalizarii muncii; reforma administratiei publice; fonduri de rezilienta pentru societatea civila;
6. Social (copii, tineret), trei componente: Programul national pentru reducerea abandonului scolar; granturi pentru tineret si sport; Programul national pentru crese.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter