RO EN
السلة فارغة

OTP: Activitatea economica locala este direct afectata de o noua apreciere a inflatiei

Potrivit analistilor OTP Bank, cresterea economica incetineste pe masura ce Romania incearca sa se adapteze la preturile ridicate la energie, iar zona euro se indreapta spre stagflatie sau chiar recesiune. Activitatea economica locala este direct afectata de o noua apreciere a inflatiei, incetinirea cresterii economice si a cheltuielilor gospodariilor, cu o crestere estimata a PIB-ului de 5% pentru acest an.
Avand in vedere performanta recuperarii economice, Romania a evoluat foarte bine in prima parte a anului, tinand cont de revenirea post pandemie si de redeschiderea HoReCa. Aceasta activitate s-a vazut in cresterea PIB-ului, la fel ca si in cazul altor sectoare precum Informatii si Comunicatii, care au continuat sa performeze. In acest moment Romania este inca intr-o pozitie buna, mai putin influentata de criza internationala a gazelor.
"Expunerea Romaniei la importurile de energie este relativ limitata in comparatie cu UE, dar tarifele mari la energie implica o deteriorare a conditiilor comerciale si mai tarziu cineva va trebui sa plateasca pretul. In acelasi timp, un sfert din PIB este foarte sensibil la fluctuatiile pretului energiei, respectiv sectoarele de transport, industrie, retail si HoReCa. Avand in vedere si situatia din agricultura, cu recolte cu 20-25% sub anul trecut din cauza secetei, vedem o crestere a PIB-ului putin sub 5% pentru acest an", au raportat analistii OTP Bank.
 
Crestere economica de 2,5%, estimata pentru 2023
Performanta economica in a doua jumatate a anului este influentata de scaderea din sectorul agricol si, de asemenea, de reducerea cheltuielilor de consum, cu efecte mai vizibile in anul urmator.
"Estimam o crestere de 2,5% pentru 2023, incetinirea fiind condusa de consumul casnic. Ar trebui sa luam in considerare si o performanta mai slaba la export, faptul ca industria si toti marii consumatori de energie industriala vor avea o activitate redusa, iar performanta anuala in sectorul serviciilor se reduce", mai arata economistii.
Pana in prezent, inflatia a continuat pe traiectoria ascendenta, iar dupa ce la mijlocul verii a trecut de pragul de 15%, in septembrie a ajuns la 15,9%. Evolutia inflatiei in ultima perioada a fost incerta, avand in vedere ca efectul plafonarii pretului energiei tocmai a aparut in date si au existat si alte influente din sectorul de retail. Deocamdata, inflatia a urmat traiectoria estimata, pare sa fi ajuns la varf sau aproape de varf, iar dupa ce a oscilat intre 15-16% timp de cateva luni ar trebui sa urmeze un trend descendent.
"Pentru luna septembrie ne asteptam la un nivel usor mai scazut, de 15,4%; ne puteam astepta in continuare la alte socuri la preturile alimentelor, dar este posibil ca preturile materiilor prime sa fi ajuns deja la maxim. Tendinta sugereaza ca acum va urma o scadere foarte lenta a inflatiei, ramanand in zona de doua cifre cel putin pana in primavara anului viitor. Daca luam in considerare ca inflatia de baza, fara a include energia sau evolutia preturilor alimentelor, se apropie de 6-7%, atunci cand aceste preturi vor scadea nu va exista niciun motiv ca Romania sa aiba o rata ridicata a inflatiei", subliniaza analistii OTP Bank.
 
BNR va creste din nou dobanda de referinta, la 7%
In linie cu evolutia pietei, Banca Centrala a continuat politica monetara si a majorat rata de baza cu inca 75 bps, mai mult decat asteptarile pietei, de 50 bps. Banca Centrala va continua cel mai probabil pe aceasta cale si in luna noiembrie va creste din nou dobanda, pana la 7%. "In acest moment nu suntem departe de ratele maxime ale dobanzilor. Este clar ca de la o curba abrupta a randamentelor in urma cu doar cateva luni, acum ne aflam intr-o pozitie stagnanta, deoarece piata nu se asteapta ca rata dobanzii sa continue sa creasca mult", precizeaza analiza.
In tabloul macroeconomic extins, ocuparea fortei de munca este in continuare in crestere, iar pana in lunile iulie - august nu a existat niciun risc de deteriorare pentru consolidarea pietei muncii. Cu somajul la un nivel destul de scazut, salariile reale raman insa in urma, scazand cu o rata de 2-3%, ceea ce inseamna ca piata nu a reusit sa tina pasul cu inflatia. "Acest lucru are efecte imediate in intreaga economie, iar zona de creditare a inceput sa reactioneze, cu un volum mai redus de credite noi, care cel mai probabil va continua in 2023 din cauza incetinirii economice", estimeaza economistii.
Este un context cu impact negativ asupra consumului public, dar vestea cu adevarat buna este ca s-a reluat consolidarea deficitului bugetar, dupa implementarea masurilor de reducere a cheltuielilor; situatia probabil ca va continua sa se imbunatateasca. "Cu toate acestea, deficitul de cont curent este inca mare, dar nu putem pune acest efect asupra pretului energiei. Deficitul de cont curent in Romania era deja mare inainte de criza energetica, iar efectele au fost limitate, Romania nefiind importator net de energie", explica analistii OTP Bank
***
OTP Bank Romania este subsidiara OTP Group, o banca universala cu o prezenta foarte buna in Europa Centrala si de Est, care ofera solutii financiare complete, fiind activa atat in segmentul retail, cat si corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care isi propune sa creasca semnificativ pe segmentele de business si, de asemenea, sa creeze o experienta mai buna pentru clienti. Banca ocupa locul 9, dupa active, in clasamentul jucatorilor bancari din Romania, potrivit ultimelor date BNR. In Romania, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank Romania, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors si Fundatia OTP Bank Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter