RO EN
السلة فارغة

MMAP a reactualizat Hartile de Hazard si Risc la Inundatii prin proiect RO-FLOODS

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a prezentat Hartile de Hazard si de Risc la Inundatii actualizate in cadrul proiectului RO-FLOODS.
Acestea au fost realizate, cu sprijinul Bancii Mondiale, in cadrul proiectului „Intarirea capacitatii autoritatii publice centrale in domeniul apelor in scopul implementarii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundatii - RO-FLOODS”, cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033 implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in calitate de lider de proiect si Administratia Nationala „Apele Romane”, in calitate de partener.
La evenimentul de au fost prezenti, alaturi de ministrul Barna TANCZOS, si experti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Administratiei Nationale „Apele Romane” si ai Bancii Mondiale.
”Schimbarile climatice sunt intr-o continua dinamica si de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru toate efectele lor. Apa este o resursa vitala pentru populatie dar, in acelasi timp, poate fi si un risc pentru comunitati atunci cand se produc inundatii necontrolate. Hartile de hazard si de risc la inundatii nu vor impiedica producerea acestor fenomene, insa vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care sa previna sau sa reduca efectele acestor fenomene. Practic, hartile sunt, in sine, niste instrumente care vor ghida autoritatile atat in ceea ce priveste investitiile in lucrari de aparare impotriva inundatiilor dar, mai ales, in planificarea urbana care va tine cont de zonele cu risc la inundatii. Toate statele europene isi actualizeaza aceste harti, mai ales ca inundatiile au inceput sa apara si in zone in care nu au fost niciodata inregistrate astfel de fenomene. Hartile Romaniei au fost elaborate de 200 de specialisti nationali si internationali si sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, si planuri de management care sa ajute la reducerea riscului la inundatii in zonele expuse din tara noastra”, a declarat Barna TANCZOS, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Hartile de hazard si de Risc la Inundatii au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar in luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administratii Bazinale de Apa si inaintate catre Comisia Europeana.
Versiunile preliminare ale hartilor, elaborate in cadrul Proiectului RO-FLOODS, au fost incarcate intr-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate si validate de expertii din cadrul Administratiilor Bazinale de Apa si ai partilor interesate - institutii selectate, precum primarii si alte organizatii locale si regionale. In total, peste 900 de experti au primit accesul necesar pentru a putea analiza hartile si pentru a putea identifica zonele in care evaluarea trebuie reluata si imbunatatita de expertii in modelare.
Hartile, care sunt accesibile oricarei persoane interesate, constituie un instrument esential pentru managementul integrat al riscului la inundatii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea masurilor necesare pentru protectia la inundatii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor si pentru a preveni si evita noi riscuri la inundatii.
Pentru a oferi acces la aceste informatii importante privind riscul la inundatii, hartile sunt acum disponibile pe noul site web www.inundatii.ro, creat in cadrul Proiectului RO-FLOODS. Un Vizualizator Web GIS usor de utilizat va permite vizualizarea diferitelor harti de hazard si de risc, inclusiv a hartilor realizate pentru primul ciclu in 2014. Pentru brosura FHRM, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter