RO EN
السلة فارغة

What Are You Looking For?

Popular Tags

MKOR (Covid-19): Unu din patru romani a suferit deja o reducere a veniturilor

Pentru marea majoritate a romanilor (92%), epidemia de Coronavirus se traduce in o ingradire a unor libertati. Limitarea posibilitatii de libera miscare este resimtita de 69% dintre romani, si a condus la schimbarea planurilor personale (44%) si profesionale (18%), mai ales a celor legate de calatorii.
Femeile si persoanele cu varsta peste 55 de ani resimt cel mai intens masurile de distantare sociala. De asemenea, persoanele cu venituri mari sunt afectate de limitarile referitoare la deplasari, care le-a afectat planurile de calatorie personale si profesionale.
Pe langa aspectele legate de libertatea de miscare, dupa nici trei saptamani de la declansarea restrictiilor ca urmare a epidemiei de Coronavirus, aproape 1 din 4 persoane au suferit deja o reducere a veniturilor.
Mai mult, 19% din populatia activa a intrat in situatie de risc in aceasta perioada, in urma suspendarii temporare a contractului de munca (8%), a intrarii in somaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de munca (4%).
Cei mai afectati de reducerea sau, in unele cazuri, oprirea activitatii econimice a companiilor, tind sa fie cei mai tineri dintre romani (18-34 ani), mai ales angajati ai microintreprinderilor si ai intreprinderilor mici. Tinerii sunt cei care au suferit mai mult comparativ cu restul populatiei, in urma somajului tehnic, a suspendarii contractului de munca sau chiar a pierderii locului de munca. Veniturile s-au redus in aceasta perioada pentru 39% dintre cei care lucreaza in microintreprinderi si intreprinderi mici, iar contractele de munca au fost suspendate pentru 18% dintre acestia.
Companiile mari au apelat mai degraba la somajul tehnic, 13% dintre angajatii acestora aflandu-se deja in somaj tehnic.
Romanii care lucreaza in institutii publice sunt cel mai putin afectati de criza cauzata de epidemia de Coronavirus. 9% dintre ei nu au fost afectati deloc, in timp ce unii si-au pierdut locul de munca (2%) ori au intrat in somaj tehnic (4%).
“Din analizele noastre, distantarea sociala este inteleasa, respectata si incurajata puternic de romani. Totusi, oamenii sunt constienti de impactul asupra relatiilor interumane, iar schimbarea radicala a rutinei duce la o stare de confuzie si soc pentru acestia.
Dorul de copiii lasati la bunici, imposibilitatea de a-si vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasa, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cat mai repede si cu cat mai putine daune peste aceasta perioada.
Suntem convinsi ca acest tip de intelegere a impactului distantarii sociale va lasa urme in mentalul colectiv si in societatea de consum, asa cum o cunoastem. Iar rolul nostru, ca cercetatori, este sa reflectam cat mai bine aceste schimbari, asa incat autoritatile, companiile si oamenii sa poata lua decizii informate pentru viitor.” a mentionat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.
Raportul complet al studiului poate fi accesat gratuit aici!
Studiul a fost realizat in perioada 26-28 martie 2020, pe un esantion de 1621 de respondenti, reprezentativ la nivel national pe criterii de gen, varsta (18+) si distributie geografica. Nivel de incredere 95%, eroare maxima +/-2,4%.
 
Articol realizat de Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter